Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 16 Maja 2018 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Fructus Piperis nigri – owoc pieprzu czarnego /Pepper black/ pozyskiwany z gatunku Piper nigrum Linne (rodzina Piperaceae), zawiera olejek eteryczny (volatile oil) 2-4% i alkaloidy: piperine 5-9%, piperidine, piperettine, piperyline, piperolein A, B, piperanine; flawonole (kaempferol, rhamnetin, quercetin). Olejek z pieprzu jest bogaty w monoterpeny (monoterpenes) 70-80% (najważniejsze to alfa-t***ene, alfa-pinene, camphene, sabinene, beta-pinene, myrcene, 3-carene, limonene, beta-phellandrene) i seskwiterpeny (sesquiterpenes) 20-30% (np. beta-caryophyllene, beta-bisabolene, beta-farnesene, ar-curcumene, humulene, alfa-selinene, beta-selinene, beta-elemene, alfa-cubebene, alfa-copaene). Wyciągi z pieprzu wpływają immunostymulująco, podobnie jak kapsaicyna i olejek kubebowy, poprzez stymulowanie systemu MALT i GALT. → Tkanka MALT warunkuje system obronny dla błon śluzowych organizmu ssaków. → GALT – tkanka limfatyczna związana z jelitami, chroniąca błony śluzowe przewodu pokarmowego. Pobudzają również wydzielanie enzymów proteolitycznych, kwasu solnego, zwiększają przyswajanie białek i aminokwasów. Wywierają działanie fitoncydowe (antybakteryjne i fungistatyczne). Ograniczają powstawanie amin i siarkowodoru w jelicie grubym, zapobiegając wzdęciom i procesom gnilnym w masie kałowej. Zapobiegają atonii jelit. Wzmagają apetyt. Nalewka pieprzowa 1:5 na etanolu 50-60% wcierana w skórę działa rozgrzewająco, poprawia krążenie krwi skórne, usprawnia wymianę metaboliczną, co może być wykorzystywane przy zaburzeniach krążenia obwodowego, przy zespole zimnych dłoni i stóp, i w chorobach reumatycznych. Nalewka na owocach (owoce przed zalaniem rozdrobnić!) pieprzu może być wcierana w skórę owłosioną dla poprawy ukrwienia cebulek włosowych, co jest szczególnie ważne przy łysieniu na tle zaburzeń troficznych. W fitoterapii pieprz uznawany jest za środek napotny, poprawiający trawienie i apetyt, moczopędny i pobudzający ogólnie. Istnieją doniesienia o lipolitycznych (wspomagających utratę tkanki tłuszczowej) właściwościach pieprzu, a jednocześnie zapobiegających utracie masy mięśniowej, a nawet wzmagające przyrost masy mięśni. Zewnętrznie używany jako środek rozgrzewający i poprawiający krążenie. W medycynie sportowej pseudoalkaloidy (piperyna, piperamina, piperylina, chawicyna) oraz kwas piperynowy, pinen, felandren, sabinen, zawarte w standaryzowanym ekstrakcie z owoców pieprzu czarnego zwiększają tolerancję przewodu pokarmowego na wysokoskoncentrowane odżywki białkowe i mineralno-witaminowe. Stymulują układ odpornościowy, w tym również GALT (układ immunologiczny układu pokarmowego). Zwiększają uwalnianie enzymów proteolitycznych. Podnoszą kwasowość soku żołądkowego, ułatwiając trawienie białek. Związki piperynowe zwiększają ukrwienie przewodu pokarmowego w trakcie trawienia, co ułatwia przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi i limfy. Regulują wypróżnienia. Pośrednio zwiększają syntezę białka strukturalnego mięśni. Poprawiają krążenie krwi. Pseudoalkaloidy piperynowe zwiększają odporność na bodźce bólowe, przyśpieszają eliminację kwasu mlekowego z mięśni, podnoszą tonus mięśni, wzmagają koncentrację i pogłębiają gotowość psychiczną do dużego wysiłku fizycznego. PIPERYNA Piperyna to alkaloid piperydynowy pieprzu czarnego – Piper nigrum Linne, z rodziny pieprzowatych – Piperaceae. Suchy owoc pieprzu czarnego – Fructus Piperis nigri zawiera od 5,2 do 13,3% piperyny i od 1 do 2,3% olejku eterycznego. Wg Bauer’a i Hilger’a owoc pieprzu zawiera od 5,5 do 7,8% piperyny. W owocach tych zawarta jest również alkaloidowa chawicyna, skrobia 32-36%, żywica, barwniki ok. 12,5%. Olejek z owoców pieprzu zasobny jest w felandren, kariofilen, cytral, pinen i limonen. Chawicyny jest ok. 1%. Tłuszcz – ok. 8%. W wielu suplementach umieszczana jest piperyna. Kilka lat zajmowałem się wpływem piperyny na organizm człowieka i zwierząt hodowlanych. Piperyna niewątpliwie wzmaga wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego), poprawia strawność pokarmu, jego wykorzystanie. Równocześnie pobudza wydzielanie noradrenaliny i adrenaliny w zakończeniach nerwów sympatycznych (współczulnych), podnosi stężenie cyklicznego adenozynomonofosforanu cAMP, poprzez hamowanie aktywności fosfodiesterazy. Wzmaga wchłanianie leków i witamin. Wyciągi z pieprzu czarnego zwiększają tolerancję przewodu pokarmowego na wysokoskoncentrowane odżywki białkowe i mineralno-witaminowe. Stymulują układ odpornościowy, w tym również GALT (układ immunologiczny układu pokarmowego). Zwiększają uwalnianie enzymów proteolitycznych. Podnoszą kwasowość soku żołądkowego, ułatwiając trawienie białek. Związki piperynowe zwiększają ukrwienie przewodu pokarmowego w trakcie trawienia, co ułatwia przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi i limfy. Regulują wypróżnienia. Pośrednio zwiększają syntezę białka strukturalnego mięśni. Poprawiają krążenie krwi. Pseudoalkaloidy piperynowe zwiększają odporność na bodźce bólowe, przyśpieszają eliminację kwasu mlekowego z mięśni, podnoszą tonus mięśni, wzmagają koncentrację i pogłębiają gotowość psychiczną do dużego wysiłku fizycznego. Co ciekawe, u zwierząt piperyna powoduje wzrost masy ciała (od 4 do 7%), ale dotyczy to głównie tkanki mięsnej, a nie tłuszczowej. Piperyna bowiem wzmaga lipolizę przez receptory adrenergiczne, czyli utlenianie tkanki tłuszczowej. Podnosi temperaturę ciała, wzmaga metabolizm, ale równocześnie podnosi anabolizm białek (przyswajanie białek, budowę tkanki łącznej właściwej i mięśniowej poprzecznie prążkowanej). U zwierząt otrzymujących pieprz czarny lub płynne i suche wyciągi z owoców pieprzu spostrzega się wyższą zdrowotność i odporność na infekcje. Mięso jest twardsze, o bardziej zarysowanej strukturze włókienkowej i wyższej zawartości glikogenu. Zatem logiczne i uzasadnione jest podawanie piperyny sportowcom i ludziom wykonującym spory wysiłek fizyczny i psychiczny oraz paradoksalnie prowadzącym siedzący tryb życia ze skłonnościami do tycia. Preparaty piperynowe są przydatne w terapii odchudzającej i podnoszącej wydolność fizyczną oraz psychiczną. Doskonale sprawdzają się w połączeniu z fitosterolami, Bitter Melon (Momordica charantia), z glonami (listownica, morszczyn), z sinicami (Spirulina) oraz z chromem, karnityną, forskoliną (z ziela pokrzywki ozdobnej), przęślą (Ephedra), kofeiną, teobrominą i synefryną. Nie należy piperyny łączyć z inhibitorami lipazy (np. z preparatem Alli), bowiem dochodzi do silnej niestrawności i biegunki, a nawet ostrego zapalenia jelit. Dawki piperyny: 5-10 mg 1-2 razy dziennie przez 3 miesiące; potem przerwa 1-2 miesiące i leczenie wznowić. W obrocie handlowym są liczne preparaty zawierające wyciąg z owoców pieprzu standaryzowany na zawartość piperyny (50-90%, rzadziej 95%) oraz czystą piperynę. źródło: dr. H.Różański 1 2 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polinka33 Napisano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Bardzo ciekawy wpis. Najbardziej jednak zastanawiają mnie właściwości odchudzające piperyny. Słyszę już o tym któryś raz. Czy sądzicie, że splementy z piperyną faktycznie mogą działaś na odchudzanie. W interenecie jest wiele informacji o takich produktach. Np znalazłam taki [regulamin!] wpis w treści oczywiście zachwalają suplement. Ja jednak zwróciłam uwagę na komentarze rzekomych użytkowników tego suplementu z piperyną. Jeden z nich twierdzi, że udało mu się schudnąć 17 kg. Czy jest to możliwe? Suplementy dużo kosztują. Może jest jakaś bardziej przyjazna dla kieszeni forma stosowania piperyny? Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Ejbert link nieregulaminowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.