Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 5 Lipca 2018 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Liść borówki jest bogaty w garbniki (ok. 15-20%), flawonoidy, triterpeny (kwas ursolowy, beta-amyryna, kwas oleanolowy), glikozydy fenolowe (arbutyna), kwas chinowy i biopierwiastki (chrom – 9 ppm, mangan, magnez, potas). W owocach znajdują się antocyjanidyny (3%): procyjanidyna B1, B2, B3, B4; glikozyd fenolowy pochodny kwasu galusowego – myrtylina i neomyrtylina. Wśród flawonoidów zidentyfikowano kwercytrynę, izokwercytrynę, astragalinę, hiperozyd, związki flawanu z katechina i epikatechiną. Kwasy fenolowe są reprezentowane przez kwas kawowy, chlorogenowy, p-kumarowy, o-kumarowy, m-kumarowy, gallowy, ferulowy, syringowy, protokatechowy, wanilinowy, p-hydroksybenzoesowy. W owocach stwierdzono obecność alkaloidów chinolizydynowych (myrtin, epimyrtin) i pterostylbenów. W liściach i owocach jest również hydrochinon i jego glikozyd – arbutyna. Zarówno liście, jak i owoce borówki zwiększają diurezę i działają ściągająco, przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Zwrócono również uwagę na venoprotekcyjne (tzn. ochronne na naczynia krwionośne) właściwości antocyjanozydów borówki. Flawonoidy i antocyjanozydy poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych oka, zapobiegają degeneracji ścian naczyń, działają antyagregacyjnie i przeciwzawałowo. Hamują zmiany miażdżycowe w naczyniach. Wyciągi z owoców obniżają poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi. Właściwości te skłoniły wiele firm do opracowania leków i suplementów zawierających ekstrakt z borówki standaryzowany na zawartość procyjanidyn. Polecane są osobom cierpiącym na choroby siatkówki (retinopatie), naczyniówki, miażdżycę, cukrzycę, chorobę wieńcową, oraz przy zaburzeniach krążenia obwodowego. Od XIX wieku przypisywane są borówce właściwości obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszania wydalania cukru wraz z moczem (likwidowania cukromoczu) W XX wieku wyizolowano z liści borówki pochodną kwasu galusowego – myrtylinę i neomyrtylinę. Właśnie tym związkom przypisywane jest działanie hipoglikemiczne (przeciwcukrzycowe). Określano je nawet mianem „insuliny roślinnej”. Eksperymentalnie, za pomocą wyciągu z liści borówki, utrzymywano prawidłowy poziom cukru u psów, którym usunięto fragment trzustki wytwarzający insulinę. Późniejsze badania wykazały również znaczną zawartość chromu w liściach borówki, który cechuje się dobrą biodostępnością i ma również właściwości przeciwcukrzycowe. Owoce czernicy są bogate w garbniki (ok. 7%), glikozyd myrtylinę i wakcyninę mają właściwości czerwiogubne (przeciwko owsikom Oxyuris). Kuracje antypasożytnicze polegają na odstawieniu wszelkich pokarmów na 3 dni i podawaniu przez 3 dni jedynie owoców suchych (kompoty, napary) lub świeżych borówki czernicy. Oczywiście pacjent powinien sporo pić płynów, a w razie wystąpienia zaparcia – zastosować solne lub ziołowe środki przeczyszczające. Najprostszym przetworem galenowym z owoców borówki jest odwar 5%, który można pić codziennie w ilości 200 ml. Z liści również sporządzany jest odwar, lecz nie nadaje się on do długotrwałego stosowania, bowiem może wywołać zaparcie. W przypadku nieżytu przewodu pokarmowego (biegunka, stan zapalny) odwar z liści borówki najlepiej zażywać co 2-3 godziny małymi porcjami (po 100 ml). Jest to bardzo skuteczny środek przeciwbiegunkowy. Z owoców przygotowywane są nalewki lecznicze. Napar z liści borówki – Infusum Fol. Myrtilli 5-10% – w ciągu dnia wypić 1-2 szklanki naparu małymi porcjami. Wyciąg suchy z liści czernicy – Extractum Myrtilli siccum 100 mg 3 razy dziennie. źródło: dr. H.Różański 3 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderators Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ejbert Napisano 13 Października 2019 Moderators Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 13 Października 2019 Najprostszym przetworem z czarnych jagód jest naleweczka. Nie wymaga żadnego zachodu oprócz umycia jagód i zalania ich spirytem albo gorzałeczką. Nawet nie trzeba zlewać nalewu - po prostu wsypuje się garść jagód na setkę alkoholu i odstawia. To do celów leczniczych, bo jeśli idzie na gościnny stół to wypada przecedzić ten nalew Leczniczo działa na nieżyt żołądkowo - jelitowy, czyli czyści flaki z niepotrzebnych zatruwających je substancji i zatrzymuje dolegliwość nie cierpiącą zwłoki. Pomysł oczywiście od Ismer , wielce skuteczny i nieoceniony. Tłucze wiele paskudnych bakterii, w tym podobno nawet Escherichia coli. Spożywczo działa wiadomo jak, zwłaszcza w nadmiarze, same jagody ze spirytusem dają wytrawny smak, ale można dodać cukru i będzie git dla lubiących łagodniejsze smaki. Można też z tego zrobić likier jagodowy. 4 1 1 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 25 Marca 2020 Autor Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 Ku przypomnieniu dobroczynnych właściwości jagód Działanie i zastosowanie Wyciągi z liści działają przeciwbiegunkowo, moczopędnie napotnie, przeciwgorączkowo, antyseptycznie (hydrochinon powstający z arbutyny szczególnie silnie odkaża drogi moczowe i nerki), przeciwcukrzycowo (zmniejszają stężenie glukozy we krwi), odtruwające, przeciwkrwotocznie, przeciwzapalnie, żółciopędnie; pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i apetyt; regulują przemianę materii i trawienie. Kwas benzoesowy zawarty w roślinie działa wykrztuśnie. Napar: 2 łyżki liści zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 100 ml; dzieciom i niemowlętom podawać jak napar z brusznicy. Nalewka: pół szkl. liści zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżeczce lub stosować zewnętrznie jako środek ściągający. Intrakt: pół szkl. świeżych mielonych liści zalać 400 ml gorącego alkoholu; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Stosować jak nalewkę. Wyciągi z owoców działają słabo moczopędnie, lekko odkażająco, przeciwcukrzycowo, odżywczo, wzmacniająco, odtruwające; poprawiają krążenie mózgowe i oczne, leczą biegunki i niestrawność. Nalewka z owoców: pól szkl. suchych zmielonych owoców zalać 40C ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 15 ml w wodzie lub w mleku. Dzieciom podawać w mleku osłodzonym miodem. Z owoców świeżych warto przyrządzić intrakt. Jeżeli do 100 ml intraktu lub nalewki damy 100 ml miodu i wymieszamy to uzyskamy alkoholmel Myrtilli o działaniu wykrztuśnym i wzmacniającym. Alkoholmel zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce. Dzieciom podawać 1-2 łyżeczki tego preparatu. Sok borówkowy. Umyte świeże jagody przepuścić przez sokowirówkę lub lekko rozgnieść, zalać niewielka ilością wody (do połowy masy), zasypać małą ilością cukru, przykryć i pozostawić na 8 godz., po czym gotować borówki we własnym soku przez 10 minut; masę owocową przelać przez sito. Otrzymany sok dosłodzić (jeżeli na każdy 1 l soku damy 1 kg cukru tu otrzymamy syrop wzmacniający i wykrztuśny). Sok (syrop) zlać do słoiczków lub butelek i poddać pasteryzacji przez 20 minut w wodzie o temp. 80 st. C. Pozostałą nam masę owocową przetrzeć przez sito nylonowe w celu uzyskania przecieru, który należy dosłodzić i poddać pasteryzacji. Dżem z borówek i jabłek: Składniki: - 1 kg jagód - 1 kg jabłek - 1 kg cukru Jagody opłukać, rozgnieść, dodać jedną czwartą litry wody, gotować 10 minut, przetrzeć przez sito, zmieszać z cukrem, smażyć kilka minut, włożyć jabłka nie bardzo dojrzałe, opłukane i pokrajane w plastry, smażyć aż jabłka będą miękkie i dżem odpowiednio gęsty. Gorący składać do słoiczków, zakręcać, zawinąć w gruby koc na 1 godz. - sucha pasteryzacja lub poddać pasteryzacji mokrej - włożyć do wody (tak aby woda pokrywała słoiczki) o temp. 80-90o C, trzymać 20 minut w takiej wodzie. Dżem borówkowo-gruszkowy. Składniki: - 1 kg borówek - pół kg gruszek - 50 dkg cukru Jagody opłukać. Z cukru i 1 szkl. wody zrobić syrop, zagotować, wrzucić gruszki pokrojone na ćwiartki, oczywiście obrane i wydrążone z gniazda. Smażyć aż zmiękną i zrobią się niemal przeźroczyste, po czym dodać borówki i razem smażyć aż owoce staną się przeźroczyste, a sok wykaże oznaki krzepnięcia (trwa to ok. 30-40 min.). Gorący dżem składać do słoiczków, szybko zakręcać i poddać suchej lub mokrej pasteryzacji, podobnie jak dżem borówkowe-jabłkowy. Konfitura z borówek. Składniki: - 1 kg borówek - 1 kg cukru - 1-2 szkl. soku z borówek (otrzymać z innej części owoców przy pomocy sokowirówki; może być sok jabłkowy, porzeczkowy lub inny owocowy). Z 250-400 ml soku owocowego i 1 kg cukru przyrządzić ulep czyli syrop. Na gorący ulep wrzucić owoce borówki i jak tylko ulep pokryje owoce - odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Nazajutrz owoce smażyć w ulepię aż będą przeźroczyste. Zimne składać do słoiczków i zakręcać. Tak przyrządzone konfitury nie wymagają pasteryzacji; należy je przechowywać w chłodnym miejscu. 1 1 4 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piko Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Pamiętam jak w lesie uzbierałem dziesięsięcio-litrowe wiaderko borówek. Chciałem natomiast spytać czy wiadomo coś o popularnych w Polsce borówkach amerykańskich z hodowli i ich właściwościach leczniczych, bo zapewne takie mają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ava55 Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 robię czasem dżem z jagód i czarnej porzeczki razem, pyszna kombinacja - bo z samych jagód za słodki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nice Napisano 26 Marca 2020 Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Zauważyłam, że wymieniona została właściwość oddziaływania na siatkówkę, ale mnie, jako dziecko, babcia (chemik z wykształcenia) i prababcia, która się znała co nieco na ziołach i roślinach - karmiły ciągle jagodą i dżemem z jagód dla wzmocnienia wzroku (mam od dziecka mocne minusy) Zastanawiam się teraz na ile słusznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekspert Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Eufemia Napisano 13 Grudnia 2020 Ekspert Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 W dniu 13.10.2019 o 21:32, Ejbert napisał: Najprostszym przetworem z czarnych jagód jest naleweczka. Nie wymaga żadnego zachodu oprócz umycia jagód i zalania ich spirytem albo gorzałeczką. Leczniczo działa na nieżyt żołądkowo - jelitowy, czyli czyści flaki z niepotrzebnych zatruwających je substancji i zatrzymuje dolegliwość nie cierpiącą zwłoki. Tak się złożyło, że dziś musiałam zażyć tej naleweczki w celu zatrzymania "dolegliwości nie cierpiącej zwłoki" - to rewelka. Nie zawsze działa od razu i może być po niej jeszcze jakieś posiedzenie, bo to zależy od tego co i jak zaszkodziło, ale jeśli jest to dolegliwość spowodowana zwykłym nieżytem, a nie np. zespołem drażliwego jelita lub innymi poważniejszymi schorzeniami przewodu pokarmowego, to jagoda załatwia problem szybciuteńko. Ja co roku robię przetwory z jagód, tzn. sok, dżem i nalewkę. Sok i dżem szybko zostają pochłonięte, ale nalewka, ta lecznicza, leżakuje nawet i parę lat, bo nie jest często potrzebna. ale zapas trzeba mieć, na takie chociaż okazje jak dzisiejsza 1 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.