Jump to content
Ismer

Jagody (borówka czernica)

Recommended Posts

Ismer

Liść borówki jest bogaty w garbniki (ok. 15-20%), flawonoidy, triterpeny (kwas ursolowy, beta-amyryna, kwas oleanolowy), glikozydy fenolowe (arbutyna), kwas chinowy i biopierwiastki (chrom – 9 ppm, mangan, magnez, potas).

 

W owocach znajdują się antocyjanidyny (3%): procyjanidyna B1, B2, B3, B4; glikozyd fenolowy pochodny kwasu galusowego – myrtylina i neomyrtylina. Wśród flawonoidów zidentyfikowano kwercytrynę, izokwercytrynę, astragalinę, hiperozyd, związki flawanu z katechina i epikatechiną. Kwasy fenolowe są reprezentowane przez kwas kawowy, chlorogenowy, p-kumarowy, o-kumarowy, m-kumarowy, gallowy, ferulowy, syringowy, protokatechowy, wanilinowy, p-hydroksybenzoesowy.

W owocach stwierdzono obecność alkaloidów chinolizydynowych (myrtin, epimyrtin) i pterostylbenów.

W liściach i owocach jest również hydrochinon i jego glikozyd – arbutyna.

Zarówno liście, jak i owoce borówki zwiększają diurezę i działają ściągająco, przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie.

 

Zwrócono również uwagę na venoprotekcyjne (tzn. ochronne na naczynia krwionośne) właściwości antocyjanozydów borówki.

Flawonoidy i antocyjanozydy poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych oka, zapobiegają degeneracji ścian naczyń, działają antyagregacyjnie i przeciwzawałowo. Hamują zmiany miażdżycowe w naczyniach. Wyciągi z owoców obniżają poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi. Właściwości te skłoniły wiele firm do opracowania leków i suplementów zawierających ekstrakt z borówki standaryzowany na zawartość procyjanidyn. Polecane są osobom cierpiącym na choroby siatkówki (retinopatie), naczyniówki, miażdżycę, cukrzycę, chorobę wieńcową, oraz przy zaburzeniach krążenia obwodowego.

 

Od XIX wieku przypisywane są borówce właściwości obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszania wydalania cukru wraz z moczem (likwidowania cukromoczu)

W XX wieku wyizolowano z liści borówki pochodną kwasu galusowego – myrtylinę i neomyrtylinę. Właśnie tym związkom przypisywane jest działanie hipoglikemiczne (przeciwcukrzycowe). Określano je nawet mianem „insuliny roślinnej”. Eksperymentalnie, za pomocą wyciągu z liści borówki, utrzymywano prawidłowy poziom cukru u psów, którym usunięto fragment trzustki wytwarzający insulinę.

Późniejsze badania wykazały również znaczną zawartość chromu w liściach borówki, który cechuje się dobrą biodostępnością i ma również właściwości przeciwcukrzycowe.

 

Owoce czernicy są bogate w garbniki (ok. 7%), glikozyd myrtylinę i wakcyninę mają właściwości czerwiogubne (przeciwko owsikom Oxyuris).

Kuracje antypasożytnicze polegają na odstawieniu wszelkich pokarmów na 3 dni i podawaniu przez 3 dni jedynie owoców suchych (kompoty, napary) lub świeżych borówki czernicy. Oczywiście pacjent powinien sporo pić płynów, a w razie wystąpienia zaparcia – zastosować solne lub ziołowe środki przeczyszczające.

 

Najprostszym przetworem galenowym z owoców borówki jest odwar 5%, który można pić codziennie w ilości 200 ml.

Z liści również sporządzany jest odwar, lecz nie nadaje się on do długotrwałego stosowania, bowiem może wywołać zaparcie.

W przypadku nieżytu przewodu pokarmowego (biegunka, stan zapalny) odwar z liści borówki najlepiej zażywać co 2-3 godziny małymi porcjami (po 100 ml). Jest to bardzo skuteczny środek przeciwbiegunkowy.

Z owoców przygotowywane są nalewki lecznicze.

Napar z liści borówki – Infusum Fol. Myrtilli 5-10% – w ciągu dnia wypić 1-2 szklanki naparu małymi porcjami.

Wyciąg suchy z liści czernicy – Extractum Myrtilli siccum 100 mg 3 razy dziennie.

 

źródło: dr. H.Różański

  • Like 1
  • Super 2
  • Thanks! 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ejbert

Najprostszym przetworem z czarnych jagód jest naleweczka. Nie wymaga żadnego zachodu oprócz umycia jagód i zalania ich spirytem albo gorzałeczką. Nawet nie trzeba zlewać nalewu - po prostu wsypuje się garść jagód na setkę alkoholu i odstawia. To do celów leczniczych, bo jeśli idzie na gościnny stół to wypada przecedzić ten nalew ;) 

Leczniczo działa na nieżyt żołądkowo - jelitowy, czyli czyści flaki z niepotrzebnych zatruwających je substancji i zatrzymuje dolegliwość nie cierpiącą zwłoki.

Pomysł oczywiście od Ismer :czarow: , wielce skuteczny i nieoceniony. Tłucze wiele paskudnych bakterii, w tym podobno nawet Escherichia coli. 

Spożywczo działa wiadomo jak, zwłaszcza w nadmiarze, same jagody ze spirytusem dają wytrawny smak, ale można dodać cukru i będzie git dla lubiących łagodniejsze smaki. Można też z tego zrobić likier jagodowy. 

 

  • Like 3
  • Thanks! 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ismer

Ku przypomnieniu dobroczynnych właściwości jagód

 

Działanie i zastosowanie
Wyciągi z liści działają przeciwbiegunkowo, moczopędnie napotnie, przeciwgorączkowo, antyseptycznie (hydrochinon powstający z arbutyny szczególnie silnie odkaża drogi moczowe i nerki), przeciwcukrzycowo (zmniejszają stężenie glukozy we krwi), odtruwające, przeciwkrwotocznie, przeciwzapalnie, żółciopędnie; pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i apetyt; regulują przemianę materii i trawienie.
Kwas benzoesowy zawarty w roślinie działa wykrztuśnie.

 

Napar:

2 łyżki liści zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 100 ml; dzieciom i niemowlętom podawać jak napar z brusznicy.

Nalewka: pół szkl. liści zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżeczce lub stosować zewnętrznie jako środek ściągający.

 

Intrakt: pół szkl. świeżych mielonych liści zalać 400 ml gorącego alkoholu; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Stosować jak nalewkę.

 

Wyciągi z owoców działają słabo moczopędnie, lekko odkażająco, przeciwcukrzycowo, odżywczo, wzmacniająco, odtruwające; poprawiają krążenie mózgowe i oczne, leczą biegunki i niestrawność.

Nalewka z owoców:

pól szkl. suchych zmielonych owoców zalać 40C ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować.

Zażywać 3-4 razy dz. po 15 ml w wodzie lub w mleku. Dzieciom podawać w mleku osłodzonym miodem.

 

Z owoców świeżych warto przyrządzić intrakt.

Jeżeli do 100 ml intraktu lub nalewki damy 100 ml miodu i wymieszamy to uzyskamy alkoholmel Myrtilli o działaniu wykrztuśnym i wzmacniającym.

Alkoholmel zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce. Dzieciom podawać 1-2 łyżeczki tego preparatu.

 

Sok borówkowy.
Umyte świeże jagody przepuścić przez sokowirówkę lub lekko rozgnieść, zalać niewielka ilością wody (do połowy masy), zasypać małą ilością cukru, przykryć i pozostawić na 8 godz., po czym gotować borówki we własnym soku przez 10 minut; masę owocową przelać przez sito. Otrzymany sok dosłodzić (jeżeli na każdy 1 l soku damy 1 kg cukru tu otrzymamy syrop wzmacniający i wykrztuśny). Sok (syrop) zlać do słoiczków lub butelek i poddać pasteryzacji przez 20 minut w wodzie o temp. 80 st. C.

Pozostałą nam masę owocową przetrzeć przez sito nylonowe w celu uzyskania przecieru, który należy dosłodzić i poddać pasteryzacji.

 

Dżem z borówek i jabłek:

Składniki:
- 1 kg jagód
- 1 kg jabłek
- 1 kg cukru

Jagody opłukać, rozgnieść, dodać jedną czwartą litry wody, gotować 10 minut, przetrzeć przez sito, zmieszać z cukrem, smażyć kilka minut, włożyć jabłka nie bardzo dojrzałe, opłukane i pokrajane w plastry, smażyć aż jabłka będą miękkie i dżem odpowiednio gęsty. Gorący składać do słoiczków, zakręcać, zawinąć w gruby koc na 1 godz. - sucha pasteryzacja lub poddać pasteryzacji mokrej - włożyć do wody (tak aby woda pokrywała słoiczki) o temp. 80-90o C, trzymać 20 minut w takiej wodzie.

 

Dżem borówkowo-gruszkowy.
Składniki:
- 1 kg borówek
- pół kg gruszek
- 50 dkg cukru

Jagody opłukać. Z cukru i 1 szkl. wody zrobić syrop, zagotować, wrzucić gruszki pokrojone na ćwiartki, oczywiście obrane i wydrążone z gniazda. Smażyć aż zmiękną i zrobią się niemal przeźroczyste, po czym dodać borówki i razem smażyć aż owoce staną się przeźroczyste, a sok wykaże oznaki krzepnięcia (trwa to ok. 30-40 min.). Gorący dżem składać do słoiczków, szybko zakręcać i poddać suchej lub mokrej pasteryzacji, podobnie jak dżem borówkowe-jabłkowy.

 

Konfitura z borówek.
Składniki:
- 1 kg borówek
- 1 kg cukru
- 1-2 szkl. soku z borówek (otrzymać z innej części owoców przy pomocy sokowirówki; może być sok jabłkowy, porzeczkowy lub inny owocowy).
Z 250-400 ml soku owocowego i 1 kg cukru przyrządzić ulep czyli syrop. Na gorący ulep wrzucić owoce borówki i jak tylko ulep pokryje owoce - odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Nazajutrz owoce smażyć w ulepię aż będą przeźroczyste. Zimne składać do słoiczków i zakręcać. Tak przyrządzone konfitury nie wymagają pasteryzacji; należy je przechowywać w chłodnym miejscu.

 

  • Like 1
  • Super 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piko

Pamiętam jak w lesie uzbierałem dziesięsięcio-litrowe wiaderko borówek. Chciałem natomiast spytać czy wiadomo coś o popularnych w Polsce borówkach amerykańskich z hodowli i ich właściwościach leczniczych, bo zapewne takie mają. :dance:

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ava55

robię czasem dżem z jagód i czarnej porzeczki razem, pyszna kombinacja - bo z samych jagód za słodki

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Willow

Zauważyłam, że wymieniona została właściwość oddziaływania na siatkówkę, ale mnie, jako dziecko, babcia (chemik z wykształcenia) i prababcia, która się znała co nieco na ziołach i roślinach - karmiły ciągle jagodą i dżemem z jagód dla wzmocnienia wzroku (mam od dziecka mocne minusy) :D

Zastanawiam się teraz na ile słusznie :)

  • Like 1
  • Cool 1
  • Medal 1
  • Super 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...