Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 6 Lipca 2018 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Agrest jest jakby trochę zapomnianym dziś i niedocenianym owocem. Ale na tych kolczastych krzaczkach rosną smaczne owoce o cennych właściwościach leczniczych i kulinarnych, warto więc zwrócić uwagę na ten owoc. Agrest wykazuje działanie: moczopędne, oczyszczające, pobudzające apetyt, żółciopędne, trawienne, przeczyszczające, remineralizujace, zmniejszające przekrwienie wątrobowe, wzmagające ruch robaczkowy jelit, przeciwbólowe, rozwalniające. Wskazania lecznicze: artretyzm, gościec, reumatyzm, brak łaknienia, demineralizacja, dolegliwości gorączkowe, nadmierne ukrwienie, przewlekłe schorzenia wątrobowe, zapalenie przewodu pokarmowego, zapalenie układu moczowego, zaparcia, otyłość, niedokrwistość, choroby skórne, dolegliwości płucne, stany zapalne jamy ustnej i gardła. Sposób użycia: sok popijać 100 do 300 g dziennie w 2 lub 3 porcjach z domieszka wody lub bez wody. Owoc agrestu nastawiony na sok surowy należy trzymać z dala od światła słonecznego, najlepiej w miejscu ciemnym. Agrest powinny docenić osoby, które skarżą się na zmęczone oczy, jest on bowiem bogaty w luteinę, która wspomaga pracę narządu wzroku. Luteina należy do karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i barwników. Najwięcej karotenoidów można znaleźć w czerwonej odmianie agrestu, trochę mniej w zielonej, a najmniej - w odmianie białej. Luteina może zapobiegać chorobom przewlekłym, głównie chorobom układu krążenia, nowotworom i chorobom oczu (zwłaszcza zwyrodnieniu plamki żółtej). Jest polecana osobom nadmiernie eksploatującym wzrok, np. długą pracą przy komputerze czy oglądaniem telewizji. Poza tym związek ten działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB. Agrest zawiera także kwasy (jabłkowy i cytrynowy) i pektyny, które wspomagają trawienie, jest polecany osobom zmagającym się z zaparciami, wzdęciami i innymi dolegliwościami trawiennymi. Zawiera także sporo magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację oraz łagodzą objawy stresu. Owoce agrestu wspomagają pracę układu moczowego i pomagają oczyścić organizm z toksyn. Agrest pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową: jest bogaty w substancje o działaniu alkalizującym i można go włączyć do jadłospisu diety zasadowej. Ma korzystny wpływ na przemianę materii Agrest jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, więc nadaje się dla cukrzyków. Zastosowanie w kuchni Niedojrzałe lub półdojrzałe owoce agrestu mogą być kandyzowane lub przerabiane na kompoty, konfitury, dżemy, marmolady i nadzienia do cukierków. Owoce dojrzałe mogą być zamrażane, przerabiane na powidła, soki, wina i nalewki. Agrest (szcz. niedojrzały) zawiera sporo pektyn i nadaje się świetnie na galaretki lub jako dodatek galaretujący do owoców, które pektyn nie zawierają lub maja ich za mało. źródło: J.Górnicka; notatki własne. 1 6 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekspert Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Makrela Napisano 10 Stycznia 2020 Ekspert Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Na rynku owocowym jest bardzo mało agrestu - ludzie nie doceniają, tego co mają. A jest on dobrym owockiem przeciw zaparciom i co ważne: jest jednym ze środków polecanych "na oczy". Przetworów z agrestu praktycznie dziś już nie ma, a dżem z niego jest pyszny, nie jest słodkim ulepem, jest słodko kwaskowaty, idealnie ta proporcja jest wyważona 8 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lianna Napisano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Ja ma za to agrest we własnym ogródku, co mnie bardzo cieszy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piko Napisano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Zawsze lubiłem jeść agrest na surowo. Gdzie go teraz nabyć... Nie pozostaje nic innego jak sadzić go na swoich działkach i ogródkach. Edytowane 12 Stycznia 2020 przez Piko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nice Napisano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Piko, agrest sprzedają w łato i w sklepach, i prywatnie. Ale wiadomo, z tym z krzaków ciężkim jest porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 14 Stycznia 2020 Autor Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Agrest rzeczywiście ciężko jest trafić, w sezonie najczęściej mają go lokalne warzywniaki i bazarki, w marketach to wielka rzadkość, bo agrest niepopularny jest. Ludzie nie wiedzą, jak cenne są to owoce. Poza sezonem można kupić agrest mrożony, ale to jest jeszcze większa rzadkość niż trafienie go latem w markecie. Ja kupuję od działkowiczów, tzn.od "bazarkowych babć", bo wiem, które mają działkę / ogródek i nie pryskają krzaczków. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.