Jump to content

Książki w j. polskim do Tarota Marsylskiego

ahau13

Recommended Posts

Witam,

szukam książek do analizy TM w wersji polskiej. Zmęczyło mnie już czytanie po angielsku Jodorowskiego, miałem jeszcze dokupić Ben-Dov'a Tarot Revealed, ale póki co się wstrzymam.

Starowieyska - T. Marsylski to raczej nie o to mi chodzi...

• 2 years later...
Guest Stilla

Dokleję swoje znaleziska, choć temat był założony dawno:

"Tarot Mistrza Gry", Ewa Seydlitz

"Sekretny język Tarota", Laura Tuan

Obie fajne, chociaż kompletnie różne.

U Ewy pogląd mistyczny łączy się z ni zwykle praktycznymi z przyziemnymi interpretacjami kart (Umiarkowanie jako stacja benzynowa, na której przelewa się płyny: rewelacja).

U Tuan za to są przykładowe połączenia. Zdecydowanie nie były sklecane na kolanie po najmniejszej linii oporu. Ja jestem pod wrażeniem.

Jodorovsky podobno jest w trakcie tłumaczenia na polski, ale to wyczytałam na czyimś blogu i nie wiem czy jest to prawda i czy projekt trwa. Mi jednak on e ogóle nie przypadł do gustu i jego książkę odpuściłam na razie. Wrócę do niej innym razem. Ma podejście bardzo mocno psychologiczne i oparte o numerologię.

Ben-Dov był jego uczniem, ale jego metoda i książka są zupełnie inne. Interpretuje Marsyla bardzo... obrazkowo, łącznie z Małymi Arkanami. Z rozkładów robi bardziej bajeczki. Książka jest wypchana informacjami, ale są podane dosyć lekko i fajnie się to czyta.