Administrator Ismer Napisano 26 Stycznia 2019 Administrator Napisano 26 Stycznia 2019 Mana, Twoje Drzewo Życia: 1. czego powinnaś się nauczyć: Isa 2. co będzie dla ciebie wyzwaniem: Gebo (odwr.) 3. jaka jest twoja runa przewodnia: Sowilo (odwr.) 4. jaka runa (jaka jej moc) będzie ci pomocna: Berkanan (odwr.) 5. co jest przestrogą: Ansuz 6. z czym powinnaś się rozstać: Raidho 7. jaki będzie skutek poznania tej lekcji: Mannaz 1 Cytuj
Mana Napisano 27 Stycznia 2019 Napisano 27 Stycznia 2019 Jestem początkująca w runach więc każda pomoc w interpretacji będzie pomocna. 1. czego powinnaś się nauczyć: Isa Panować nad emocjami, być spokojniejsza, mniej nerwowa. Cierpliwości. Zaakceptowania swojej indywidualności. Poleganie na sobie. 2. co będzie dla ciebie wyzwaniem: Gebo (odwr.) Miłość? Odnalezienie harmonii, równowagi. Zaakceptowanie samotności? 3. jaka jest twoja runa przewodnia: Sowilo (odwr.) Podążanie indywidualną ścieżką, poznanie. Uważać na nawyki, podążanie drogą innych, naiwność. 4. jaka runa (jaka jej moc) będzie ci pomocna: Berkanan (odwr.) Nowy początek, energia kobieca. Może chodzi o przezwyciężenie samotności i założenie własnego domu? 5. co jest przestrogą: Ansuz Uważać na słowa zarazem mówione przez siebie jak i te wypowiadane przez innych. Słowo może wiele. 6. z czym powinnaś się rozstać: Raidho Przerwać powtarzalność, cykliczność? Nie tworzyć? (w wolnych chwilach lubię sobie popisać, choć ostatnio tekstów własnych coraz mniej… typu opowiadanie)… 7. jaki będzie skutek poznania tej lekcji: Mannaz Bycie bardziej człowiekiem. Zrozumienie współzależności. 2 1 2 Cytuj
Mana Napisano 4 Lutego 2019 Napisano 4 Lutego 2019 Byłabym wdzięczna jakby ktoś napisał też swoją interpretację... a przynajmniej pozycji 6: Raidho... Cytuj
Administrator Ismer Napisano 4 Lutego 2019 Autor Administrator Napisano 4 Lutego 2019 Raido jest runą podróży we właściwym (naturalnym) rytmie i ruchu, ale nie prędkości (szybkości), więc jeśli piszesz, ale masz tekstów coraz mniej i uważasz to za niekorzystne dla siebie - to runa ta radzi, byś rozstała się z myślą o "szybkości tworzenia" i pogodziła ze swoim własnym rytmem, gdyż wszystko dzieje się we właściwym sobie czasie. Taki a nie inny jest teraz Twój rytm. Może na razie ta sprawa wymaga odpoczynku. Nie oznacza jednak zastoju - to po prostu przystosowanie tempa, gdyż - być może - intensywny wysiłek twórczy nie jest w tej chwili dla Ciebie dobry, a może powinnaś w tym czasie zwrócić więcej uwagi na inne sprawy. Jeśli jesteś osobą niecierpliwą to tym bardziej Raido radzi, byś rozstała się z niecierpliwością i poczekała, aż z powrotem nabierzesz sił twórczych. No i w ogóle, byś rozstała się z niecierpliwością → patrz Isa Jeśli jesteś osobą chaotyczną, albo masz bałagan w życiu lub przeciwnie - jesteś zbyt pedantyczną - to Raido jest wskazówką, że trzeba to uporządkować, czyli znaleźć właściwy dla siebie rytm - bez skrajności w żadną stronę. To jest stwarzanie właściwego dla siebie porządku, właściwego dla siebie rytmu, własnej równowagi. Z kolei jeśli weźmiemy pod uwagę znaczenie źródłowe tej runy, to wszystkie poematy są tu zgodne: są rzeczy, które wydają się być łatwe i proste do wykonania, póki się "siedzi w domu", czyli patrzy na nie tylko z jednej perspektywy: swojej własnej. Wszystko wydaje się proste i łatwe, gdy ktoś inny to wykonuje, lub "trud podróży "dotyczy kogoś innego. Sprawa przybiera inny obrót, gdy samemu wyruszy się w tą "podróż". Tym samym runa radzi, by przyjrzeć się swoim wzorcom, schematom, poglądom, osądom etc. etc. na ludzi, rzeczy i sprawy, bo mogą one nie być właściwe, mogą utrudniać człowiekowi jego własną wewnętrzną podróż ku "oświeceniu" (mam tu na myśli rozwój wyższej świadomości) czy rozpoznaniu swego celu, właściwego dla siebie kierunku. A czasem - w tym kontekście znaczeniowym - oznacza, że po prostu trzeba zmienić swoje nastawienie w stosunku do bliskich, do ludzi ze swego otoczenia - nie krytykować, nie ranić słowami a postarać się zrozumieć ich motywacje, emocje, docenić, poczęstować dobrym słowem, podziękować - po prostu dostrzec ich wysiłek... tak często o tym się zapomina. As masz na przestrodze. Widzisz - ten układ jest takim mini wglądem w siebie, i dlatego interpretacja wykonana przez obce osoby może być ogólna. Ale jak ma się ogląd danej sytuacji - a tu wskazałaś, że to Cię absorbuje - to już można dopasować znaczenie runy do Twojej aktualnej przestrzeni. Poniżej tłumaczenie poematów w dwóch wersjach. To jest ów tekst źródłowy, do którego się odwołałam. Staroangielski - Rað Podróż jest prosta dla każdego, dopóki w domu zostaje Odwagę wzmacnia temu kto nowe szlaki odkrywa na grzbiecie dzielnego konia. Jazda wojownikom łatwa (przyjemna) się zdaje, Kiedy przebywają w domostwie, Nadwyręża jednak ich siły, Gdy przemierzają przestworza na końskim grzbiecie. Staronordycki - Raeidh Mówią że podróż najbardziej męczy konia; Rządzący zapomniał o najlepszym mieczu. Mówi się, że jazda najgorsza jest dla konia; Regin wykuł najprzedniejszy miecz. Staroislandzki - Reidh Jazda jest błogosławieństwem siedzącego Szybkim sposobem podróży I trudem dla konia. Godny Pan. Podróż. Jazda radością konnych i prędką podróżą i znojem rumaka. iter raesir. 1 3 Cytuj
Mana Napisano 6 Lutego 2019 Napisano 6 Lutego 2019 Dziękuję bardzo Ismer. Tak jak pisałam dopiero jestem na początkowej drodze poznawania run więc jestem bardzo wdzięczna za pomoc i informacje. To dużo dla mnie znaczy :* Cytat Widzisz - ten układ jest takim mini wglądem w siebie, i dlatego interpretacja wykonana przez obce osoby może być ogólna. Ale jak ma się ogląd danej sytuacji - a tu wskazałaś, że to Cię absorbuje - to już można dopasować znaczenie runy do Twojej aktualnej przestrzeni. Rozumiem, ale dzięki np. temu co napisałaś mogę to odnieść do siebie Dziękuję jeszcze raz 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi