Jump to content

Oj dana dana, nie ma szatana ;)

Recommended Posts

• Moderator
Posted

O Ksiądz Natanek - Szatanek :)

Jako nastolatek jeszcze w ubiegłym wieku, miałem okazję poznać ks. Piotra Natanka jako rekolekcjonistę, wtedy jeszcze nie był taki nawiedzony jak teraz, ale już wtedy porywał tłumy i ładnie grał na gitarze , a także wzywał młode pary przed ołtarz w kościele, aby chłopak powiedział w kościele na mszy przed wszystkimi ludźmi swojej dziewczynie, że ją kocha... jak dobrze, że w owym czasie nie miałem dziewczyny :D

• Haha 2
  • Moderator
Posted

Ja lubię słuchać x. Natanka - Szatanka, fajny jest, mam z niego niezłą bekę... podoba mi się taki jego cytat, którego używam w dyskusji ze starymi babciami: "to załóż babo wór pokutny i pokutuj!"

Polecam też jego wykład o dzieciach z EMO i Harym Poterze :) rewelacja :)

CO do generała: ostatnio red. Paweł Lisiecki się nad tym doktoryzował i stwierdził, że generał zatracił wiarę, bo brak osobowej formy belzebuba podważa cały sens chrześcijaństwa...

• Like 1
  • Administrator
Posted
24 minuty temu, Arbogast napisał:

CO do generała: ostatnio red. Paweł Lisiecki się nad tym doktoryzował i stwierdził, że generał zatracił wiarę, bo brak osobowej formy belzebuba podważa cały sens chrześcijaństwa...

o rany boskie!!! :D :D :D do jakichże jeszcze bzdur dojdziemy???

• Like 3
  • W punkt 1
  • Moderator
Posted

To ciekawy argument, dlaczego Bóg jeszcze nie pokonała Diabła. Mam wrażenie, że KK czy nawet szerzej Chrześcijaństwo, czy wręcz jeszcze szerzej Główne religie powiedzą tak: jeszcze nie nadszedł ten czas.

Wikipedia przytacza cytaty, które wiele wyjaśnią:

Heinrich HeineW epoce mroku i ciemnoty religia jest najlepszym przewodnikiem ludzi, tak jak w noc ciemną choć oko wykol najlepszym przewodnikiem będzie ślepiec. On zna wszystkie drogi i ścieżki lepiej aniżeli człek, który widzi. Kiedy jednak nastaje dzień, głupotą jest posługiwać się starymi ślepcami w roli tego, który idzie na przedzie[49].

Paul Henry HolbachReligia to sztuka odurzania ludzi w celu odwrócenia ich myśli od tego zła, które im sprawiają na tym świecie ludzie posiadający władzę[48].

John Toland – Ci, którzy dzierżą władzę powołują się na prawa boskie. Jest to najlepszy środek zachowania tyranii[50].

Czy potrzeba więcej? Całe te rozważania nie mają większego sensu. Ludzie w chwilach trwogi szukają gdzieś pomocy, wiara w coś jest tym co dodaje ludziom siły. I różni szarlatani to wykorzystują dla swoich celów, dla władzy właśnie.

• Like 4
  • W punkt 1
  • Ismer changed the title to Oj dana dana, nie ma szatana ;)