Gość Lianna Napisano 11 Października 2019 Napisano 11 Października 2019 Śpiewa ktoś z Was? Mantra (dewanagari मन्त्र; od rdzenia man- myśleć, z przyrostkiem -tra wznieść lub ochraniać) – w buddyzmie, hinduizmie i ezoteryce formuła, werset lub sylaba, która jest elementem praktyki duchowej. Jej powtarzanie ma pomóc w opanowaniu umysłu, zaktywizowaniu określonej energii, uspokojeniu, oczyszczeniu go ze splamień. Szczególnie istotną sprawą jest bezpośredni przekaz z ust wykwalifikowanego nauczyciela (guru), gdyż tylko wtedy mantra uzyskuje właściwą moc. Wikipedia Jeśli o mnie chodzi, zaczęłam śpiewać jakoś pod koniec lipca :). Bardziej szczegółowo przeczytałam o mantrach na blogu Agnieszki Maciąg :). Pierwszą moją mantrą była RAMADASA, śpiewam ją nadal. Zauważyłam, że mnie wycisza i poprawia mi koncentrację :). Dziś mam jednak dla Was mantrę, którą całkiem niedawno :). Adi Shakti, Adi Shakti, Adi Shakti, Namo Namo Sarab Shakti, Sarab Shakti, Sarab Shakti, Namo Namo Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Namo Namo Kundalini Mata Shakti, Mata Shakti, Namo Namo Wygląda dość na dość "trudną", ale śpiewa się naprawdę bardzo fajnie :) Energia Mata Shakti przepływa przez nas jako nasza najprawdziwsza siła, nasza twórcza, ale i kobieca moc. Mantra ta przyzywa Matczyną Energię. Efekty pozbyć się lęków i wzmocnić odwagę, uwolnić się od niepewności, poprawić siłę woli, pewność siebie, radość życia i więź z Bogiem. manifestować marzenia i spełniać pragnienia, osiągnąć szczyty kreatywności i wewnętrzną równowagę, stawać się bardziej płodną – zarówno metaforycznie, jak i fizycznie (wiele osób skutecznie wykorzystuje tą medytację w walce z niepłodnością), poprawić wewnętrzną wibrację, charyzmę i blask, wyzwolić kobiecą moc, stać się tym, kim chcemy być, uzdrowić ciało i umysł. http://mamaczarodziejka.pl/adi-shakti-medytacja-zycia-najlepsza-medytacja-dla-mam/ Cytuj
Administrator Ismer Napisano 11 Października 2019 Administrator Napisano 11 Października 2019 Jasne, że śpiewam, bez mantr nie ma życia Ale jestem w tym monotematyczna, mam swoje i nie szukam więcej, chyba, że coś mi w ucho wpadnie. Może dzięki temu wątkowi poznam coś więcej i przekonam się do intonowania innych mantr Poza tym nie do końca jest to tak, że mantra uzyskuje właściwą moc tylko wtedy, jeśli jest bezpośredni przekaz z ust wykwalifikowanego nauczyciela. Większość mantr rzeczywiście powinna być w ten sposób przekazana, choćby dlatego, by wiedzieć co dokładnie znaczy i umieć ją właściwie wymówić, ponieważ np. w języku ojczystym danej mantry coś ona oznacza, a zmiana dźwięku (litery, sylaby) powoduje, że śpiewa się coś innego, niż ma oznaczać. Czasem zmiana jest znaczna, czasem niekoniecznie znaczna, tak jak np. Loka Samastha - Samastha Loka. Są jednak i takie mantry, gdzie wystarczy włożyć w ich intonowanie rozum i serce - kosmos i tak wie, o co chodzi. No i jedna i ta sama mantra brzmi różnie w zależności od języka lokalnego, np. w telugu będzie nieco inaczej brzmiała niż w hindi. 1 1 2 1 Cytuj
Gość Lianna Napisano 11 Października 2019 Napisano 11 Października 2019 Super Ismer! :) A zdradzisz, jakie mantry śpiewasz? :) Jeśli chodzi o mantrę " Adi Shakti" śpiewam ją krótko, jak wspomniałam wyżej. Jednak mam wrażenie, że działa na mnie najsilniej :) Czuję niesamowity spokój w trakcie i po, ale także radość :). Cytuj
Administrator Ismer Napisano 11 Października 2019 Administrator Napisano 11 Października 2019 Podstawowe śpiewam - Gayatri, Asatoma, Murali, Govinda i parę innych. Nawet miałam założyć o tym temat - chyba przejęłaś moją myśl Fajnie byłoby, gdybyś przekładała słowa (no wiem, nie zawsze się da) na polski lub w przybliżeniu je określiła. Tak, żeby każdy, choćby z grubsza, rozumiał co śpiewa. To ważne, bo to właśnie daje możliwość intonowania ich rozumem i sercem. 4 1 Cytuj
Gość Lianna Napisano 11 Października 2019 Napisano 11 Października 2019 Adi Shakti, Adi Shakti, Adi Shakti, Namo Namo Wzywam Pierwotną Moc (Lub: kłaniam się Pierwotnej Mocy) Sarab Shakti, Sarab Shakti, Sarab Shakti, Namo Namo Wzywam całą otaczającą mnie Moc i Energię (Lub kłaniam się całej otaczającej mnie Mocy i Energii) Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Namo Namo Wzywam to, przez co tworzy Bóg (Lub kłaniam się temu, przez co tworzy Bóg, przez co przejawia się jego Twórcza Moc) Kundalini Mata Shakti, Mata Shakti, Namo Namo Wzywam Twórczą Moc Kundalini, Moc Boskiej Matki (Lub kłaniam się Mocy Boskiej Matki). Ostatni wers odwołuje się do matczynej energii w każdym z nas (niezależnie od płci) – tej energii która potrafi pokonać ograniczone ego. Mamy tu odniesienie do trzech aspektów Boga: Twórcy, Organizatora i Dawcy. Każdy wers odwołuje się do Trójcy – od początku, przez wszystko stworzenie, aż po ostateczną Boskość. http://mamaczarodziejka.pl/adi-shakti-medytacja-zycia-najlepsza-medytacja-dla-mam/ Cytuj
Gość Nice Napisano 15 Października 2019 Napisano 15 Października 2019 (edytowane) A te mantry są z kundalini jogi, prawda? Lianna, masz jakąś opinie co do tej gałązki jogi? Edytowane 15 Grudnia 2020 przez Nice Cytuj
Gość Lianna Napisano 15 Października 2019 Napisano 15 Października 2019 3 minuty temu, Willow napisał: A te mantry są z kundalini jogi, prawda? Lianna, masz jakąś opinie o tej gołądzki jogi? Tak, Kundalini to jest :) Trochę czytałam o tym rodzaju jogi, ale sama bym raczej nie wchodziła w to. W sensie tylko pod okiem wykwalifikowanego nauczyciela :) Cytuj
Administrator Ismer Napisano 17 Października 2019 Administrator Napisano 17 Października 2019 Godzinę temu, Faza napisał: Mam pytanie do administracji: czy można np. wydzielić forum dla tego tematu, bo temat super jest, a mantr jest wiele Wszystko można ale zapytajmy o zdanie autorkę tematu, czyli Liannę - Lianna, co Ty na to? jeśli chodzi o mnie to nie mam nic przeciwko temu Cytuj
Gość Lianna Napisano 17 Października 2019 Napisano 17 Października 2019 Teraz, Ismer napisał: Wszystko można ale zapytajmy o zdanie autorkę tematu, czyli Liannę - Lianna, co Ty na to? jeśli chodzi o mnie to nie mam nic przeciwko temu Oczywiście ! :) Ja też nie mam nic przeciwko, a w temacie mantr jestem początkująca, także każda wiedza na wagę złota :) Cytuj
Gość Nice Napisano 25 Stycznia 2020 Napisano 25 Stycznia 2020 Lianna, też od tygodnia śpiewam Adi Shakti Sorry za szczegóły, ale dni przed okresem były znacznie lżejsze Tez miałam trochę pomysłów kreatywnych Śpiewa się rzeczywiście bardzo przyjemnie Ja tak po prostu odpalalam wideo i śpiewałam. Ale mantra, którą stosuje już dawno od czasu do czasu to ra ma da sa Bardzo pomagała mi na wszystkie lęki i ciężkie stany (kiedy jeszcze nie były takie ciężkie, że w ogóle o wszystkich mantrach zapominała). Jak będę miała możliwość podrzucę tu te wersji, których ja słucham Cytuj
Gość Lianna Napisano 25 Stycznia 2020 Napisano 25 Stycznia 2020 Adi Shakti uspokaja, oj tak ! Codziennie teraz ją śpiewam :) RAMADASĘ śpiewam też codziennie, zwłaszcza jak coś gotuje :). Po mantrach ogólnie czuję się taka "poukładana". Śpiewam od końca lipca, czyli pół roku, widzę spore zmiany. Więcej cierpliwości, spokoju w środku, wytrwałości i jestem taka bardziej wyrozumiała wobec ludzi, bardziej empatyczna :) Także- jeśli szukacie czegoś na wyciszenie, albo poprawę humoru, to polecam mantry ! :) Cytuj
Administrator Ismer Napisano 25 Stycznia 2020 Administrator Napisano 25 Stycznia 2020 5 godzin temu, Lianna napisał: Także- jeśli szukacie czegoś na wyciszenie, albo poprawę humoru, to polecam mantry ! Dla mnie to oczywiste Ale nie tylko dla siebie je wykorzystuję, bowiem nucenie mantr wpływa na inne poziomy czy światy, zwłaszcza jeśli są skierowane z konkretną intencją, bądź same w sobie zawierają jakąś intencję. Cytuj
Gość Nice Napisano 26 Stycznia 2020 Napisano 26 Stycznia 2020 To, co obiecałam Ajeet Kaur Adi Shakti Namo Namo Ra Ma Da Sa Cytuj
Gość Lianna Napisano 28 Stycznia 2020 Napisano 28 Stycznia 2020 Tę drugą uwielbiam ! :) Pierwszej nie znam, także muszę spróbować :) Cytuj
Gość Nice Napisano 28 Stycznia 2020 Napisano 28 Stycznia 2020 Pierwsza to Adi Shakti przecież, nawet u góry podałaś tekst Cytuj
Gość Lianna Napisano 28 Stycznia 2020 Napisano 28 Stycznia 2020 Wiem Kochana, ale słucham akurat innej wersji Cytuj
Gość Nice Napisano 5 Lutego 2020 Napisano 5 Lutego 2020 Znalazłam taką jeszcze mantrę i jestem bardzo nią zaciekawiona: Ong So Hung To co znalazłam w polskim internecie ( z początku znalazłam w rosyjskim): Ong- twórcza świadomość, nieskończona twórcza energia Sohung- ja jestem tym, ja jestem Tobą, on jest mną, ja jestem nim. Hung- otwiera, pobudza czakrę serca. Przynosi głęboki spokój płynący z połączenia Boga w sobie, siebie w Bogu- otwarcie czakry serca niesie ze sobą otwarcie na wszelkie stworzenie. (stąd: http://wstroneswiatla.pl/mantra/) Nie wiem, co myślicie? Cytuj
Gość Nice Napisano 14 Lutego 2020 Napisano 14 Lutego 2020 Bardzo dobrze mi po stosowaniu Ong Sohung, jak bym łączyła się z własnym żywiołem - uspokaja, daje taką cichą wewnętrzną radość, odpręża. O większych efektach jeszcze ciężko mówić, ale na razie kontynuuję stosowanie Cytuj
Gość Lianna Napisano 14 Lutego 2020 Napisano 14 Lutego 2020 Mam bardzo podobne wrażenia- czuję niesamowitą radość i spokój po śpiewaniu :) u mnie totalne początki z tą mantrą Dzięki, że ją poleciłaś <3. Cytuj
Gość Lianna Napisano 18 Czerwca 2020 Napisano 18 Czerwca 2020 Jak tam Robaczki? Śpiewacie? Jak wrażenia? Cytuj
runoutofbreath Napisano 18 Czerwca 2020 Napisano 18 Czerwca 2020 Uwielbiam Ajeet Kaur Adi Shakti Namo Namo, jakoś mnie wycisza Poznałam ja dzięki @Lianna <3 Cytuj
Gość Lianna Napisano 21 Grudnia 2020 Napisano 21 Grudnia 2020 Wolniejsza wersja mantry Adi Shakti :) Cytuj
Gość Lianna Napisano 15 Kwietnia 2021 Napisano 15 Kwietnia 2021 Śpiewa ktoś tu dalej mantry? Ja tak, staram się codziennie W dniu 5.02.2020 o 16:59, Willow napisał: Znalazłam taką jeszcze mantrę i jestem bardzo nią zaciekawiona: Ong So Hung To co znalazłam w polskim internecie ( z początku znalazłam w rosyjskim): Ong- twórcza świadomość, nieskończona twórcza energia Sohung- ja jestem tym, ja jestem Tobą, on jest mną, ja jestem nim. Hung- otwiera, pobudza czakrę serca. Przynosi głęboki spokój płynący z połączenia Boga w sobie, siebie w Bogu- otwarcie czakry serca niesie ze sobą otwarcie na wszelkie stworzenie. (stąd: http://wstroneswiatla.pl/mantra/) Nie wiem, co myślicie? Właśnie ją śpiewam. Bardzo ją lubię, jakoś mnie wycisza i relaksuje :). Cytuj
Gość Lianna Napisano 19 Kwietnia 2021 Napisano 19 Kwietnia 2021 Trzy godziny mantr Ramadasa Sat Siri Siri Sa Re Sa Sa Medytacja usuwająca negatywną energię RAMADASA Waah Yantee Guru Ram Das Ardas Bhaee Ong Namo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi