Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 14 Października 2019 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Fructus Caricae – owoc melonowca jako źródło enzymu proteolitycznego Ojczyzną melonowca jest Ameryka zwrotnikowa. Obecnie najczęściej uprawiana jest na Hawajach, Florydzie, Kalifornii, Antylach, Indii i Malajach. Prócz Carica papaya L. użytkuje się również i inne gatunki melonowców rosnące dziko i uprawiane m.in. Ekwador, Kolumbia): Carica candamarcensis Woff., Carica pentagona Heilborn oraz Carica chrysopetala Heilborn. Drzewo melonowe (papaja, melonowiec właściwy, jątrznica) – Carica papaya L. (rodzina papajowate – Caricaceae) wytwarza mleczny sok bogaty w enzymy. Sok mleczny pozyskuje się z liści i niedojrzałych owoców. Papaje występują w Ameryce Południowej. W handlu dostępne są ekstrakty standaryzowane na zawartość papainy. Dostępna jest także czysta papaina naniesiona na dekstrynę lub inny nośnik. W soku drzewa melonowego obok enzymu papainy znajduje się również chymopapaina (powoduje ścinanie białka). Papainę wyodrębniono w 1878 r. Pod koniec XIX wieku odkryto, iż papaina ma właściwości rozpuszczania skrzepów krwi i obkurczania uszkodzonych krążków międzykręgowych (do dzisiaj w medycynie w przypadku uszkodzenia chrząstki międzykręgowej podaje się preparaty z melonowca w iniekcjach). Surowa lub i oczyszczona papaina używana jest w leczeniu pourazowych stanów zapalnych, obrzęków urazowych i pooperacyjnych, obrzmień itp. W leczeniu opuchlizny i obrzęków stosuje się duże dawki (1500 mg papainy dziennie). Preparaty papainowe oraz sok mleczny melonowca (zagęszczony, wysuszony) podaje się doustnie przy chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego (glisty, włosogłówka, owsiki), dyspepsji (niestrawności), niedoczynności żołądka, osłabieniu, chorobach skórnych. Obecnie stosowana jest często do leczenia niektórych zaburzeń trawienia np. niewydolności żołądkowej, trzustkowej, wzdęć (coraz częściej wchodzi w skład wielu preparatów odchudzających) itd. Owoce melonowca zawierające enzymy trawienne są stosowane jako środek łagodzący zgagę i niestrawność. W kwaśnym środowisku żołądka papaina szybko się rozkłada, często więc podawana jest w formie tabletek dojelitowych. Papaina trawi białka pokarmowe oraz białka pasożytów przewodu pokarmowego, np. glisty (Ascaris lumbricoides). Jak wiadomo, tkanki ochronne pasożytów są odporne na działanie naszych enzymów proteolitycznych, jednakże ulegają rozpadowi pod wpływem papainy, co zostało wykorzystane w lecznictwie. Tak też roślinę wykorzystuje medycyna ludowa. Indianie z Peru połykają około dwunastu nasion papai, zaś Indianie Choco zjadają w tym celu miąższ niedojrzałych owoców. Melonowiec zawiera kilka związków skutecznych nie tylko w zwalczaniu owsików, glisty ale również jest skuteczny przeciw amebom. Zewnętrznie jest stosowana w leczeniu łuszczycy, owrzodzeń, keloidów, odleżyn, gnijących ran; ponadto do usuwania zrogowaciałego naskórka, do peelingu enzymatycznego, usuwania zaskórników, leczenia trądzików, cellulitis, wygładzania zmarszczek. Dodatek papainy do preparatów kosmetycznych i dermatologicznych ułatwia niektórym substancjom leczniczym i odżywczym wnikanie w głąb skóry (przez rozmiękczanie keratyny naskórkowej) Papaina była też stosowana do oczyszczania (odbiałczania) tranu i preparatów witaminy B12. Papaina trawi żelatynę, keratynę, owalbuminę i in. Najlepiej działa w środowisku zasadowym, czyli w jelicie cienkim. Witamina C i kwas pruski (cyjanowodór) wzmagają aktywność papainy. W medycynie sportowej preparaty papainowe pomagają w trawieniu i przyswajaniu odżywek białkowych. źródło: dr. H.Różański 2 1 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.