Guest Lianna Posted October 16, 2019 Share Posted October 16, 2019 (edited) Mantra Gayatri jest bardzo silną mantrą wedyjską pochodzącą sprzed wielu tysięcy lat. Mantra Gayatri jest uważana za matkę wszystkich mantr, zawiera w sobie wszystkie inne mantry - to jest sekret mantry Gayatri - i to powoduje, że jest to jedna z najsilniejszych mantr. Gayatri to Purusha, która jest ucieleśnieniem samych Wed. Bogini Trimurti Swarupini - jest ona stwórcą (Brahma), opiekunką (Vishnu) i niszczycielką (Shiva). Kryszna powiedział w Gicie - "aham Gayatri tvam mantra." Co oznacza "Pośród wszystkich Mantr, ja jestem Gayatri" - pokazując w ten sposób jak Ona jest wielka i jak pełna mocy. Uważana jest za Boską Shakti, która jest Paramashakti, Adishakti, twórczą Shakti. Dziś w temacie gayatri mantra. Potężna mantra oczyszczająca. Ze względu na swą "siłę przebicia" niweczy negatywne stany psychiczne, przerywa myślotok, niszczy i spala przywiązania, bardzo skuteczna w uciszaniu rozbieganego umysłu, przydatna w stanach zmęczenia, przepracowania. Mantra Gayatri jest bardzo silną mantrą wedyjską pochodzącą sprzed wielu tysięcy lat, jest uważana za matkę wszystkich mantr, zawiera w sobie wszystkie inne mantry. Dzięki powtarzaniu mantry człowiek wysyła wibracje w okolice serca i Brahmarandhry (czakra korony). Moc dźwięków mantry oddziałuje na akaszę ( przestrzeń) serca i Brahmarandhrę, miejsce na którym skupia uwagę medytujący. Bóg przenika zarówno przestrzeń wewnętrzną ludzkiego ciała jaki na zewnątrz. Wibracje wywołane ciągłym intonowaniem mantry usuwają pokłady nieczystości przytępiających intelekt, który dzięki temu oczyszcza się. Wibracje mantry płyną nieprzerwanie. Jak zabrudzony sadza garnek dzięki ciągłemu szorowaniu detergentami zaczyna błyszczeć. Poniżej wyjaśnienie znaczenia mantry Gayatri: Medytuj nad OM, pradźwiękiem Boga, z którego biorą początek trzy sfery, Bhur - ziemska, Bhuvah - eteryczna, subtelniejsza i Swaha - niebieska. Oddajemy cześć (Varenyam) najwyższemu, niepojętemu, Boskiemu Bytowi (Tat), a także twórczej, życiodajnej sile przejawiającej się w słońcu (Savitur). Medytujemy (Dhimahi) nad promieniowaniem (Bhargo), światłem (Devasya) Boga, które unicestwia wszelką ciemność, niewiedzę i wszelkie wady. Niech Twoje światło rozjaśni nasz umysł (Dhi) - Boże, prosimy Cię o to usilnie (Yo nah Prachodayat). Słowa tej mantry wymawia się następująco: Om Bhur Bhuwa Słaha, Tat Sawitur Warenjam, Bhargo Dewasja Dhimahi, Dhijo Jo Nah, Praciodajat. http://wyciszalnia.pl/mantra-project/mantra-gayatri-142.html oraz http://metoda-silvy.blogspot.com/2017/01/gayatri-mantra.html Edited October 16, 2019 by Lianna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Faza Posted October 17, 2019 Popular Post Share Posted October 17, 2019 Gayatri niejedno ma tłumaczenie, jest to najświętsza mantra Indii i ją można intonować w każdej sprawie. Mam pytanie do administracji: czy można np. wydzielić forum dla tego tematu, bo temat super jest, a mantr jest wiele 7 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted October 17, 2019 Administrator Popular Post Share Posted October 17, 2019 Gayatri to święta mantra Indii. Zasadniczo to każde jej słowo jest osobną mantrą. Ma wiele różnych tłumaczeń, począwszy od powyższego, które zamieściła Lianna, a skończywszy na próbie przekonwertowania jej na polski - słowiański, starając się udowodnić, że ta mantra była znana Słowianom, no nie jako hinduska, ale nasza własna, polska. Poniżej rozbicie na poszczególne znaczenie słów, wg. OSS w Polsce: Om - pierwotny, przedwieczny dźwięk Bhur - świat fizyczny, świadomość ciała Bhuwah - świat mentalny, atmosfera Swaha - świat duchowy, niebiosa Tat - To, bezforemny, transcendentny paramatman Sawitur - Słońce, najwyższa świadomość, pierwsza forma źródła światła Warenjam - kłaniamy się; (godny najwyższej czci i uwielbienia) Bhargo - olśniewający blask, światło obdarzające mądrością Dewasja -boski, ten, który się troszczy, boska łaska Dimahi - medytujemy nad Dijo - intelekt, zdolność rozróżniania Jo - niech (ten Pan, to światło) Nah - nasz, nas Praćodajat - oświeć, proszę, prowadź, odsłoń i takie jeszcze: OM pradźwięk, z którego wszystko powstało,w tym: Bhur - sfera ziemska, ciężka Bhuvah - sfera eteryczna, subtelniejsza Svah - niebieska /duchowa/, najsubtelniejsza Tat - najwyższy Boski Byt Savitur - twórcza, życiodajna siła przejawiająca się w Słońcu Varenyam: oddajemy cześć Bhargo: promieniowanie - promiennym -> światłem Boga (które znosi ciemność, niewiedzę i wady) Devasya: Bóg, Boga Dhimahi: medytacja; medytujemy, rozmyślamy Dhiyo; Dhi: umysł Yonah prachodayat: prosimy /usilnie, bardzo, mocno/ by światło rozjaśniło nasz umysł Wersja jeszcze jedna: "O Boska Matko, która przenikasz wszystkie trzy światy I jaśniejesz jak tysiące słońc, chwała Ci i cześć! Medytuję nad Twym boskim blaskiem i proszę, Oświeć mój intelekt! Rozjaśnij moje z/rozumienie! " Jak widać różnie to się składa, ale i tak wszystko prowadzi do jednego: jest to prośba o oświecenie, zasadnicza w tradycji Indii modlitwa o światło, zrozumienie i wyzwolenie. 4 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Popular Post Ejbert Posted October 21, 2019 Moderators Popular Post Share Posted October 21, 2019 (edited) Dziewczyny, a efekty? U mnie - sam nie wiem co tu powiedzieć; jak chodzi o real to trudno wiarygodnie osądzić, czy mantra ma na nie wpływ czy nie, to raczej nie ten poziom. Jak chodzi o moje samopoczucie i rozumienie powiedzmy, duchowe, to mogę stwierdzić, że nie pozostaje bez wpływu. Ale szczegóły zostawię dla siebie, bo to moje wewnętrzne, bardzo osobiste przeżycia, o których publicznie mówić nie chcę. Powiem tylko, że według mnie jest bardzo tu pomocna. PS. dodam, że słuchanie konkretnego wykonawcy (i intonowanie z nim) ma dla mnie duże znaczenie, tego wyżej nie lubię, wolę Babę i w mam go na CD. Edited October 21, 2019 by Ejbert 5 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lianna Posted October 21, 2019 Share Posted October 21, 2019 Jeśli chodzi o efekty, to mam wrażenie, że właśnie ta mantra działa na mnie najsilniej właśnie :) W trakcie pierwszego już śpiewania czułam, że tak mi strasznie zimno, jakby dreszcze. Teraz taką radość czuję, gdy śpiewam i po :). No i duży spokój, to jest najlepsze w tym Mnie ta pani odpowiada, która śpiewa :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Faza Posted October 24, 2019 Popular Post Share Posted October 24, 2019 Mi ta mantra daje radość i spokój. To co prawda za mało powiedziane, ale inaczej trudno mi określić odczucia. Uspokajam się, wyciszam, często nucę ją gdy dopadną mnie wzburzone emocje - tu pięknie działa. Nie tylko uspokaja ale pozwala spojrzeć na sytuację czy osobę, która mnie wnerwiła, z innej strony, z jej strony i wtedy zaczynam rozumieć jej działanie czy reakcje. 3 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lianna Posted October 25, 2019 Share Posted October 25, 2019 Jeszcze dodam, że zauważyłam że mam zdecydowanie więcej takiej cierpliwości i nie wiem, jak to nazwać- takiego jakby wewnętrznego luzu :). Bardziej zrelaksowana jestem, to na bank :). Także polecam tę mantrę każdemu ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Emeryta Posted November 17, 2019 Popular Post Share Posted November 17, 2019 To mantra najważniejsza i najświętsza w Indiach. Można ją śpiewać w każdej intencji, zwłaszcza jak nie ma się jakiejś innej "pod ręką". Nawet przy modlitwie przed posiłkiem, na dobranoc i na dzień dobry. Na mojej liście (bardzo krótkiej, bo nie przepadam za mantrami) jest numerem 1. Uspokaja, wycisza, odwraca umysł od niepotrzebnie zajmujących go rzeczy i spraw. Jest boska 4 3 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Amboyna Posted June 11, 2020 Popular Post Share Posted June 11, 2020 W dniu 25.10.2019 o 12:02, Lianna napisał: Jeszcze dodam, że zauważyłam że mam zdecydowanie więcej takiej cierpliwości i nie wiem, jak to nazwać- takiego jakby wewnętrznego luzu :). Bardziej zrelaksowana jestem, to na bank :). Także polecam tę mantrę każdemu ! Zaczęłam pracę z tą mantrą nieco ponad tydzień temu i na mnie ma taki sam wpływ. Bardzo mi pomaga uspokoić gonitwę myśli, relaksuje mnie i nastraja bardzo pozytywnie. 4 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted November 6, 2021 Administrator Popular Post Share Posted November 6, 2021 Gayatri w full wersji. Idealna do medytacji, intonowana bez podkładu muzycznego. Trwa 55 minut, powtórzenie 108 razy, czyli tyle, ile należy. 2 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lianna Posted November 26, 2021 Share Posted November 26, 2021 W dniu 17.11.2019 o 22:56, Emeryta napisał: Na mojej liście (bardzo krótkiej, bo nie przepadam za mantrami) jest numerem 1. A jakie mantry są jeszcze na liście? Jak mogę spytać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Emeryta Posted November 29, 2021 Popular Post Share Posted November 29, 2021 W dniu 26.11.2021 o 21:01, Lianna napisał: A jakie mantry są jeszcze na liście? Jak mogę spytać Asatoma, Govinda Hare, Samastha, Murali Gana Lola, Govinda Krishna Jay, Om namo Narayanaya (pisownia chyba taka...) Love is my form, i mantra, której nazwy nie znam, śpiewana na spotkaniach: https://www.youtube.com/watch?v=GEajpSGXJEo w sumie niektóre to można liczyć jako badżany, ale mi nie przeszkadza co jest czym, grunt, żeby mi podchodziło. 7 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted January 7, 2022 Administrator Popular Post Share Posted January 7, 2022 W dniu 29.11.2021 o 22:01, Emeryta napisał: i mantra, której nazwy nie znam, śpiewana na spotkaniach: https://www.youtube.com/watch?v=GEajpSGXJEo To jest Sai Gayatri Mantra. Każda mantra Gajatri ma objawiającego proroka lub riszi i przewodnie bóstwo Adhisthana Devata, które jest przedmiotem mantry. Tą mistyczną formułę poświęconą Śri Sathya Sai Babie zainspirował - za jego wewnętrznym przewodnictwem - uczony wedyjski Pandit Sri Ghandikota Subrahmanya Shastry, w mandirze Brindavan w wigilię 1977 r. Ta Sri Sathya Sai Gajatri, podobnie jak inne Gajatri, jest na równa z Weda Mantrą lub mistyczną formułą: ma 24 litery; składa się z trzech wierszy, każda po 8 liter. Taka kompozycja ma wyjątkowe właściwości. Suma wszystkich liter w takich mantrach daje liczbę 108. Dlatego recytację należy wykonać 108 razy, aby urzeczywistnić pełny efekt Siddhi: "intonowanie 108 imion prowadzi do urzeczywistnienia Boga, który jest celem". Om Saieshwaraya Vidmahe Sathya Devaya Dheemahi Thanna Sarvah Prachodayath Znamy Sathya jako Wcieloną Najwyższą Boskość Medytujemy o tym Panu Prawdy [o tej Prawdzie] Niech ona [Prawda, Pan Prawdy] prowadzi nas do wyzwolenia. Tłumaczenie oczywiście nie jest doskonałe, lecz ta mantra wyraża praktycznie to samo co Matka - Gayatri. 1 1 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted February 4, 2022 Administrator Popular Post Share Posted February 4, 2022 Korzyści ze śpiewania mantry Gajatri Chroni cię przed krzywdą, gdziekolwiek jesteś - w podróży, pracy lub w domu. Ludzie z Zachodu zbadali wibracje wytwarzane przez tę mantrę i odkryli, że kiedy recytuje się ją z poprawnym akcentem, jak określono w Wedach, atmosfera wokół staje się wyraźnie oświetlona. Zatem Brahma-prakasha, Boski Blask, zstąpi na ciebie i oświeci twój intelekt i oświeci twoją ścieżkę, kiedy intonujesz tę mantrę. Na koniec powtórz także trzykrotnie shanti, gdyż to powtórzenie da shanti czyli spokój trzem istotom w tobie – ciału, umysłowi i duszy. Poprzez medytację nad Gajatri można uświadomić sobie wewnętrzną motywującą zasadę pięciu żywiołów, pięciu witalnych elementów w ludzkim ciele i pięciu powłok, które okrywają atmę. Tak jak istnieją trzy podstawowe energie, które rządzą człowiekiem – fizyczna, metafizyczna i psychiczna, adhi-bhoutik, adhi-daivik i adhi-atmic, Gajatri ma trzy aspekty: Gajatri, Sawitri i Saraswati. Gajatri wspiera to, co metafizyczne, Sawitri – fizyczne, a Saraswati – psychiczne. Te trzy karany lub instrumenty muszą zostać oczyszczone i wysublimowane, aby człowiek mógł zrealizować cel życia. Poprzez recytowanie mantry Gajatri i medytację nad nią można osiągnąć to wielkie zadanie. „Sarwa roga niwaarini Gayatri” (Gajatri jest lekiem łagodzącym wszelkie choroby). „Sarwa dhukha pariharini Gajatri” (gajatri odpędza wszelkie nieszczęścia). „Sarwawaancza phalasiddhi Gajatri” (Gajatri jest spełnieniem wszystkich pragnień). Gajatri jest darczyńcą wszystkiego, co jest korzystne. Jeśli mantra jest intonowana, różne rodzaje mocy pojawią się w jednym. źródło: wypowiedzi Śri Sathya Sai Baby na temat mantry Gayatri. 2 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted March 4, 2022 Administrator Popular Post Share Posted March 4, 2022 Gajatri jest uniwersalną modlitwą zapisaną w Wedach. Jest adresowana do Immanentnej i Transcendentnej Boskości, której nadano imię „Savita”, co oznacza „ten, z którego to wszystko się rodzi”. Gajatri może być uważana za składającą się z trzech części: Adoracji (Chwały) Medytacji, Modlitwy. Najpierw wielbi się Boskość, potem medytuje się nad nią z czcią, a na końcu kieruje się apel do Boskości, aby przebudziła i wzmocniła intelekt człowieka, jego zdolność rozróżniania. Dhimahi jest związane z aspektem medytacyjnym. Dhiyo Yonah Prachodayat odnosi się do aspektu modlitwy. Śpiewanie mantry Gajatri oczyszcza umysł i obdarza oddaniem, brakiem przywiązania i mądrością Gajatri jest uważana za esencję Wed. Weda oznacza wiedzę, a ta modlitwa wspiera i wyostrza zdolność wytwarzania wiedzy. W rzeczywistości, cztery główne deklaracje zawarte w czterech Wedach są zawarte w tej mantrze Gajatri. Mantra Gajatri jest świętym śpiewem, który demonstruje jedność leżącą u podstaw różnorodności w stworzeniu. To dzięki rozpoznaniu tej jedności możemy zrozumieć wielość. Glina to jedno i to samo, chociaż można z niej zrobić garnki o różnych kształtach i rozmiarach. Złoto to jedno, chociaż złote ozdoby mogą być różnorodne. Atma jest jedna, chociaż wcielonych form, w których przebywa jest wiele. Niezależnie od koloru krowy mleko jest zawsze białe. źródło: wypowiedzi Śri Sathya Sai Baby na temat mantry Gayatri. 4 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Ismer Posted April 1, 2022 Administrator Share Posted April 1, 2022 Kim jest Matka Gajatri? Gajatri jest Matką wszystkich pism (Wed). Jest obecna wszędzie tam, gdzie śpiewane jest Jej imię. Jest bardzo potężna. Gajatri jest Tym, który karmi indywidualną istotę. Ona obdarza czystymi myślami każdego, kto Ją czci. Jest ucieleśnieniem wszystkich Bogiń. Nasz oddech to Gajatri, nasza wiara w istnienie to Gajatri. Gajatri ma pięć twarzy, jest to pięć zasad życia. Ma dziewięć opisów, są to „Om, Bhur, Bhuvah, Swah, Tat, Savitur, Vareñyaṃ, Bhargo, Devasya”. Matka Gayatri odżywia i chroni każdą istotę i kieruje nasze zmysły we właściwym kierunku. „ Dhimahi” oznacza medytację. Modlimy się do niej, aby natchnęła nas dobrą inteligencją. „Dhīyo Yonah Prachodayat” – Błagamy ją, aby obdarzyła nas wszystkim, czego potrzebujemy. Tak więc Gajatri jest kompletną modlitwą o ochronę, pożywienie i wreszcie wyzwolenie. Gajatri jest matką Wed (Gajatri Chandhasam matha). Jednak Gajatri ma trzy imiona: Gajatri, Sawitri i Saraswati. Te trzy są obecne w każdym. Gajatri reprezentuje zmysły; jest panią zmysłów. Savitri jest mistrzem prany (siły życiowej). Wielu Hindusów zna historię Sawitri, która przywróciła do życia swojego zmarłego męża Sathyavana. Savitri oznacza prawdę. Saraswati jest przewodnim bóstwem mowy (vaak). Te trzy symbolizują czystość myśli, słowa i czynu (thrikarana śuddhi). Chociaż Gajatri ma trzy imiona, wszystkie trzy są w każdym z nas jako zmysły (gajatri), moc mowy (saraswati) i siła życiowa (sawitri). źródło: wypowiedzi Śri Sathya Sai Baby na temat mantry Gayatri. 1 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Ismer Posted May 6, 2022 Administrator Share Posted May 6, 2022 Uniwersalność Gajatri Mantry W przypadku każdego rodzaju mocy, dowodów można szukać przez bezpośrednie postrzeganie lub przez proces wnioskowania. Ludzie starali się dowiedzieć, jakim bezpośrednim dowodem mogliby doświadczyć tej transcendentalnej mocy. Znaleźli dowód w Słońcu. Bez Słońca nie będzie w ogóle światła. Ale to nie wszystko. Wszystkie działania zostaną zatrzymane. W tym świecie wodór jest niezbędny do wzrostu roślin i żywych istot. Głównymi składnikami Słońca są wodór i hel. Bez wodoru i helu świat nie przetrwa. Stąd starożytni doszli do wniosku, że Słońce jest widzialnym dowodem (transcendentalnej mocy). Znaleźli także kilka subtelnych tajemnic dotyczących Słońca. Dlatego czcili Słońce jako główne bóstwo mantry Gajatri. „Dhijo yonah Prachodayat” – Niech Słońce oświeca nasze intelekty w ten sam sposób, w jaki zrzuca swój blask. Jest to modlitwa skierowana do Słońca w mantrze Gajatri. W ten sposób zaczęli uważać mantrę Gajatri za matkę Wed. Najwcześniejsze odkrycie poszukiwaczy było takie, że Słońce jest najważniejszym czynnikiem określającym codzienne życie człowieka i zapewniającym podstawowe wymagania do życia. Życie człowieka, zwierzęcia, ptaka czy rośliny byłoby niemożliwe bez Słońca. Słońce było uważane za źródło wszelkiej energii i odpowiedzialne za narodziny, wzrost i zniszczenie wszystkich rzeczy w stworzeniu. Z tego powodu mędrzec Wiśwamitra sławił Boga Słońca (Sawitr) w mantrze Gajatri. Mantruj Gayatri to modlitwa uniwersalna. Składa się z trzech części: medytacja o chwale Boga jako iluminacji immanentnej w trzech światach - górnym, środkowym i dolnym (Om Bhur Bhuva Swah; Tat Savitur Vareñyam); ma smarana czyli obrazowanie Łaski (Bhargo Devasya Dhimahi) i prarthana, modlitwę o współczucie w imię wyzwolenia, poprzez przebudzenie inteligencji, która przenika cały wszechświat, a nie jakiejś szczególnej nazwy lub formy tej inteligencji; i tak wszyscy mogą z niej korzystać i być przez nią wyzwoleni [odpowiednik chrześcijańskiego "zbawieni"] Nie może być fanatyzmu, nienawiści, rywalizacji, jeśli Gajatri jest przestrzegana, a jej uważne i pobożne powtarzanie wygasza namiętności i promuje miłość. 1 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Ismer Posted June 4, 2022 Administrator Share Posted June 4, 2022 Głębsze znaczenie mantry Gajatri Gajatri, Sawitri i Saraswati są utajone w każdym. Bhur, Bhuvah i Swah w mantrze Gajatri odnoszą się do ciała (materializacji), siły życiowej (wibracji) i duszy (promieniowania). Bhur oznacza ziemię, która jest tylko połączeniem materiałów. Oznacza to ludzkie ciało, które jest również kombinacją materiałów. Bhuvah odnosi się do siły życiowej, która wprawia ciało w wibracje. Swah odnosi się do Prajnana-shakti, która podtrzymuje siłę życiową. Ta Prajnana-shakti znana jest jako stała zintegrowana świadomość. Nazywa się to również promieniowaniem. Wszystkie trzy, a mianowicie materializacja, wibracja i promieniowanie, są obecne w człowieku. Często wam mówię, że nie jesteście jednym, ale trzema – tym, za kogo się uważacie (ciało fizyczne), tym, za kogo myślą, że jesteście (ciało mentalne) i tym, za kogo naprawdę jesteście (atmą). 2 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Ismer Posted July 4, 2022 Administrator Share Posted July 4, 2022 Gayatri ma pięć twarzy. Pierwszy to „Om”. Drugi to „Bhur-bhuwah-swah”. Trzeci to „Tat-savitur Vareñyaṃ”. Czwarty to „Bhargo Devasya Dhimahi”. Piąty to „Dhiyo Yonah Prachodayāt”. Gajatri reprezentuje w tych pięciu twarzach pięć pran (sił życiowych). Gajatri jest obrońcą pięciu pran w człowieku. „Gayantam trayate iti Gajatri” – ponieważ chroni tego, kto ją recytuje, nazywa się Gajatri. Kiedy Gajatri działa jako obrońca sił życiowych, znana jest jako Sawitri. Sawitri jest znana w opowieści biblijnej jako oddana żona, która przywróciła do życia swojego męża Sathyavan. Sawitri jest bóstwem przewodnim pięciu pran. Chroni tych, którzy prowadzą życie w Prawdzie. To jest wewnętrzne znaczenie. Kiedy inteligencja i intuicja są rozwijane przez recytację mantry, aktywującym bóstwem jest Gajatri. Kiedy siły życiowe są chronione, bóstwo opiekuńcze nazywane jest Sawitri. Kiedy mowa jest chroniona, bóstwo nazywane jest Saraswati. Z powodu ochronnych ról Sawitri, Saraswati i Gajatri w odniesieniu do życia, mowy i intelektu, Gajatri jest opisana jako „Sarva-devatā-swarūpini” – ucieleśnienie wszystkich bogiń. źródło: wypowiedzi Śri Sathya Sai Baby na temat mantry Gayatri. 1 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malgosia84 Posted September 23 Share Posted September 23 Hejka kochani. A ja mam do Was pytanie zwiazane z kilkoma Mantrami co oznacza Mantra Om Kala Vide Namaha i kiedy ja sie praktyje i ile razy powtarzac czy codziennie czy dwa razy dziennie Druga Mantra Dhanvantri Mantra ile razy powtarzac jak czesto i ile razy Mam jeszcze jedno pytanko do Was moi mili napiszcie prosze jakie mantry intonuje sie przy jodze kundalini i jakie sa pozycje oraz jakie mudry? Pozdrawiam i czekam na odp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts