Ekspert Makrela Napisano 3 Listopada 2019 Ekspert Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Oleum Coriandri (olejek kolendrowy) ma postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy o przyjemnym charakterystycznym zapachu i łagodnym smaku. Otrzymywany jest przez destylację z parą wodną owoców (zawartość wynosi około 1%) rośliny zwanej kolendrą siewną – Coriandrum sativum, uprawianej w Europie, w Afryce, w Azji i w Australii. Olejek kolendrowy zawiera: 60-80% linaloolu – 3,7-dwumetylooktadien-1,6-ol-3, alkohol alifatyczny nienasycony III-rzędowy o zapachu konwalii; 5% geraniolu – alkohol alifatyczny należący do grupy związków terpenowych o zapachu różanym; D-L-pinen i B-pinen – C10H16; L- i B-terpinen - dwualkilowa pochodna cykloheksadienu; L-borneol – C10H18O – dwucykliczny terpen z grupy kamfanu; Limonen – C10H16 – mentadien-1,8, węglowodór terpenowy; Kamferen; Dipenten; n-cymol;L- i B-felandren; Aldehyd n-decylowy I kwas decylowy; Ocymen. Olejek kolendrowy stosowany jest w w przemyśle farmaceutycznym (linalol i aldehyd cytrylu uzyskiwane z olejku służą do wyrobu niektórych maści, maseczek, preparatów okulistycznych leczących zapalenie rogówki i spojówek), przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym (mydła, wody kolońskie), w przemyśle spożywczym (do aromatyzowania konserw rybnych i mięsnych) ponadto do produkcji gatunkowych wódek i likierów. Olejek kolendrowy wymieszany z miodem i podany doustnie (3 krople/łyżkę miodu) wywiera działanie wykrztuśne, wiatropędne, rozkurczowe; zwiększa wydzielanie soków trawiennych, jest dobrym środkiem odkażającym (zabija maczugowce i pałeczki ropy błękitnej). Działa przeciwtrądzikowo i przeciwropnie, zapobiega keratynizacji gruczołów łojowych, pobudza uwalnianie (udrażnianie) przewodów wyprowadzających gruczołów łojowych. Wcierany w skórę działa przeciwbólowo, przeciwreumatycznie i pobudzająco na krążenie okołostawowe oraz skórne. Wywiera dość silny wpływ rozgrzewający i żółciopędny. Olejek podany doustnie znosi kolkę żołądkową i jelitową. Miód kolendrowy: na każdą łyżkę miodu dać 3 krople olejku i pół łyżeczki wódki 40%; wymieszać starannie. Zażywać 2-3 razy dz. przy bólach brzucha, wzdęciach, kaszlu, katarze, nieżycie dróg oddechowych, przeziębieniu, grypie, błonicy i płonicy. Miodu kolendrowego i innych przetworów z kolendry nie należy podawać osobom chorym na serce! źródło: dr. H.Różański 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.