Ekspert Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Makrela Napisano 5 Listopada 2019 Ekspert Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Napisano 5 Listopada 2019 Oleum Foliorum Patchouli (olejek paczulowy Oleum Patchouli) uzyskiwany jest z liści Pogostemon patchouli (Ameryka Południowa, Malezja, Indonezja). Liście zawierają do 3,5% olejku. Ma postać gęstej cieczy, barwy brunatnej lub ciemnożółtej. W skład olejku wchodzą: patchoulen, patchoulol, azulen, guajen, eugenol. Olejek działa przeciwzapalnie, uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwtrądzikowo, odświeżająco (odwaniająco), odkażająco, regenerująco, wzmacniająco, moczopędnie, grzybobójczo, odstraszająco na owady i pajęczaki; wykrztuśnie, pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych. Stosowany jest w leczeniu niemocy płciowej, depresji, stresu, hemoroidów, trądziku, grzybic, chorób zakaźnych, przeziębienia, zapalenia układu moczowego, objawów związanych z po- i przekwitaniem, alergii, cellulitis, ukąszeń owadów, łuszczycy i ran. Leczy również opryszczkę. Doustnie: na każda łyżeczkę miodu dać 4 krople olejku paczulowego, wymieszać starannie. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżeczce. Zewnętrznie do wcierania: 1 cz. olejku na 0,5-1 cz. oleju jadalnego lub oliwki. Rp. Mikstura na trądzik, w tym acne inversa i wypryski Olejek paczulowy – 3 ml Maść ichtiolowa lub dziegciowa – 1 łyżka Pasta cynkowa – 2 łyżki Maść nagietkowa – 1 łyżka Olejek kamforowy – 20 ml SP. Składniki wymieszać. Chore miejsca smarować 3-4 razy dz. Rp. Mikstura pobudzająca i wzmacniająca, przeciwdepresyjna Olejek paczulowy 2 ml Olejek różany 1 ml Olejek kadżeputowy 1 ml Olejek sandałowy 1 ml Nalewka z miłorzębu- 20 ml Nalewka z dziurawca (intrakt, lub sok stabilizowany) –20 ml Cardiol C – krople lub nalewka z Coli i głogu (1:1) – 20 ml Miód spadziowy 100 ml SP. Składniki wymieszać. Zażywać 1-2 razy dz. po 1 łyżeczce Wskazania: lęk, depresja, bezsenność, osłabienie, zaburzenia w okresie pokwitania i przekwitania, nerwice płciowe, niemoc płciowa na tle nerwowym. źródło: dr. H.Różański 1 1 2 3 Cytuj
Moderators Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ejbert Napisano 29 Stycznia 2022 Moderators Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Napisano 29 Stycznia 2022 Paczula jest składnikiem męskich pachnideł. To jest ciężki zapach, intensywny. Nie lubię go, lecz w końcu i ja sięgnąłem po niego, z bardzo prozaicznego powodu: mieliśmy w pracy śmierdziela. Skarpety i spocony wieprz. Wyświechtałem mu tym trepy, krzesełko, umyłem za panią sprzątającą podłogę (ale zadowolona była ) i dodatkowo tu i ówdzie upuściłem po kropelce. I działa. Wszędzie było czuć paczulę a nie tego wieprza. Paczula wymiata ! I chyba coś do kolegi dotarło, bo zaczął bardziej dbać o higienę 2 3 2 Cytuj
Administrator Ismer Napisano 2 Lutego 2022 Administrator Napisano 2 Lutego 2022 Widzę, że nauka nie poszła w las Ale fakt, paczula jest na tyle intensywna i ciężka, że tłumi inne zapachy. Lawenda podobnie, ma właściwość trwałego neutralizowania smrodów z różnych powierzchni i jej zapach nie jest ciężki jak paczuli, ale też potrafi być intensywny i w większym stężeniu bywa trudny do zniesienia. 4 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi