Jump to content
Sign in to follow this  
Ismer

Czarnuszka: bezcenna przyprawa i lek

Recommended Posts

Ismer

Czarnuszka – Nigella należy do grupy najcenniejszych roślin zielarskich. Jest rośliną przyprawową i leczniczą.
W czarnych nasionkach zawiera saponiny, alkaloidy, olejek eteryczny, tymochinon, politymochinon, kwercetynę, kemferol, sporo aminokwasu waliny i cenny olej tłusty.
Olej czarnuszkowy – Oleum Nigellae jest zaliczany do drogich olejów tłustych, podobnie jak olej rokitnikowy, z pestek porzeczki, ogórecznikowy itd.
Olej czarnuszkowy jest bogaty w kwas gamma-linolenowy, witaminę F, fitosterole i witaminę E (tokoferole). Ma również witaminę K (fitochinon).
W smaku jest lekko drapiący i specyficzny, nieco przypominający tymol.

 

Najwartościowszy jest olej czarnuszkowy z pełnym bukietem aromatyczno-zapachowym, czyli nie pozbawiany olejku eterycznego, nigelliny (alkaloid) i nigellonu (poltymochinonu). Zachowuje wówczas swoje silne właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zabija również pierwotniaki chorobotwórcze. 
W jelitach hamuje rozwój Candida.
Na pasożyty działa po spożyciu na czczo.

Generalnie olej czarnuszkowy nie pozbawiony olejku eterycznego jest środkiem przeciwnowotworowym, przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym i pierwotniakobójczym.
Stymuluje układ odpornościowy, hamuje rozwój drożdżaków.
Zwiększa produkcję żółci.
Aktywuje procesy odnowy i odtruwania organizmu, wspomaga detoksykację i odnowę komórek.
Działa przeciwpasożytniczo.
Wspomaga leczenie łuszczycy. 
Zwiększa odporność na infekcje.
Hamuje stany zapalne, działa przeciwbólowo i przeciwalergicznie.
Hamuje procesy autoagresji immunologicznej.
Wspomaga detoksykację i odnowę komórek.
Hamuje agregację krwinek i działa przeciwzawałowo i przeciwzakrzepowo.
Poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne.
Obniża poziom glukozy we krwi. 
Rozszerza oskrzela, zapobiegając dychawicy oskrzelowej. Zmniejsza objawy dusznicy bolesnej.
Alfa-hederyna w nasionach czarnuszki działa przeciwnowotworowo.
Działa antytrądzikowo oraz poprawia stan włosów i paznokci.

Olej czarnuszkowy należy do nielicznych leków mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. cukrzycy, reumatyzmu, tocznia, łuszczycy, pokrzywki, pęcherzycy.
Jest skuteczny w leczeniu trądzików przewlekłych, trudno gojących się odleżyn, oparzeń i ran.
Wcierany profilaktycznie zapobiega grzybicom, infekcjom bakteryjnym i demodex.
Odstrasza roztocze pasożytnicze.
Może być stosowany do codziennej pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i łuszczycowej, w leczeniu chorób troficznych paznokci i włosów (pękanie, łamliwość, plamki, łupież, brak połysku). Ponadto w leczeniu suchości małżowin usznych, świądu odbytu i sromu.
Do smarowania piersi przy stanach zapalnych (okłady z ciepłego oleju), rozstępach i cellulitis.
Do leczenia suchości warg w okresie zimowym.

 

Spożywany poprawia trawienie, reguluje wypróżnienia, zapobiega marskości wątroby, zwiększa produkcję żółci, działa lipotropowo, pobudza przemianę materii, odkaża jelita i drogi moczowe.
Tymochinony wydzielają się z żółcią, potem i powietrzem wydychanym, działając antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

 

Nasiona czarnuszki – Semen Nigellae mielone nadają się do zaparzania w wodzie i mleku.
Z mielonych nasion można sporządzać wyciąg alkoholowy ciemnej barwy, ponadto ziołomiód immunostymulujący (1 łyżeczka nasion mielonych na 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę wódki lub wina, wymieszać, zażywać 1 raz dziennie po 1 łyżce).

 

W celu uzyskania nalewki wzmacniającej i immunostymulującej należy zmielone nasiona zalać gorącym alkoholem 40-50%, pozostawić na kilka tygodni, po czym przefiltrować. Zażywać 1 raz dziennie po 1 łyżce przez 2 tygodnie, najlepiej z miodem.
W razie grzybic układowych, infekcji bakteryjnych i dużego spadku odporności równocześnie z propolisem lub aloesem.

Po miesiącu przerwy leczenie wznowić zażywając 1 łyżeczkę nalewki przez kolejne dwa tygodnie-trzy tygodnie 1 raz dziennie.
Olej czarnuszkowy zażywać 1-2 razy dziennie po 1 łyżce lub łyżeczce, na czczo jako środek odtruwający, przecipasożytniczy i immunostymulujący, po jedzeniu jako środek przeciwtrądzikowy i wzmacniający.
Olej nadaje się do codziennej pielęgnacji skóry skłonnej do wyprysków i trądziku oraz infekcji bakteryjnych.

 

źródło: dr. H.Różański

 

 

  • Super 2
  • Thanks! 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...