Jump to content

Bergamot OE


Ismer
 Share

Recommended Posts

  • Administrator

Olejek bergamotowy otrzymywany jest z Citrus bergamia Risso et Poit., z rodziny Rutaceae. Jest bardzo silnym olejkiem. Służy do aromatyzowania herbat (Earl Grey).
Składniki olejku bergamotowego: octan linalylu 30-60%, linalool 11-22%, alfa-trans-bergamoten, kariofilen, beta-farnezen, humulen, beta-bisabolen, limonen, p-cymen, gamma-terpinen, felandren, alfa-pinen, beta-pinen. Spośród furokumaryn wymienić warto bergapten 0,3%, bergamottin, citropten, 7-metoksy-5-gerano-oksykumaryna, ksantotoksyna, izopimpinelin, bergaptol.

 

Należy zachować ostrożność w stosowaniu olejku bergamotowego na skórę.
Działa antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i dezodorująco, a nawet niszczy roztocze, ma właściwości przeciwtrądzikowe i przeciwłuszczycowe ale niestety zwiększa wrażliwość skóry na światło w sposób nieregularny. Po wyjściu na słońce lub do solarium skóra może ulec oparzeniu. Skóra nasmarowana olejkiem u niektórych osób przybiera też nieregularne plamy, trudne do usunięcia.

Dlatego po zastosowaniu na skórę olejku bergamotowego konieczne jest unikanie ekspozycji na promienie UV, słońce, solarium.


Alergicy zanim użyją olejek bergamotowy powinni wykonać próbę na niewielkim obszarze.
Olejek bergamotowy w kosmetykach u osób wrażliwych wywołuje poważne skórne zmiany przypominające oparzenie chemiczne (zaczerwienienie, pokrzywka, pęcherze, strupy, złuszczanie, świąd, pieczenie, opuchnięcie).

 

Kobietom ciężarnym i karmiącym olejku bergamotowego nie wolno stosować.

 

Zażyty doustnie działa wykrztuśnie i rozkurczowo (3-4 krople na miodzie).
Wywiera wpływ wiatropędny i pobudzający trawienie.
Zwiększa wydzielanie kwasu solnego, soku trzustkowego i jelitowego.
Zwiększa ukrwienie jelit i nerek.
Działa moczopędnie.
Może zwiększać popęd płciowy i wrażliwość narządów płciowych na bodźce seksualne.
Pobudza krążenie skórne i wieńcowe.
Łagodzi stres, ale nie uspokaja! lecz tonizuje i poprawia samopoczucie.


Wcierany w okolice stawów, bolących mięśni i nerwów łagodzi ból i poprawia miejscowe krążenie.

W roztworach spirytusowych i olejowych  0,5:1 do wcierania w skórę, np. stopy zapobiegawczo przeciwko grzybicom.
Służy również do zwalczania roztoczy i owadów pasożytniczych.

 

źródło: dr. H.Różański

 

  • Super 2
  • Thanks! 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...