Jump to content
Kremilek

Grzybek tybetański

Recommended Posts

Kremilek

Chodzi po mnie ten grzybek od jakiegoś czasu, różne rzeczy cudowne o nim wypisują, ale ja w cudowności "na wszystko" nie wierzę. Stąd pytanie mam, czy może ktoś z was albo w rodzinie może pijał tą cudowność? jeśli tak to z jakimi efektami?

 

W temacie o detoksykacji Ismer napisała o tym grzybku:

"Myślę, że kefirek z grzybka jest jak najbardziej naturalnym produktem i jako kefirek można go pić. Ale nie wiem jak działa grzybek, tzn. dziś czyta się różne fantasy na jego temat, a ja pamiętam, że kiedyś grzybek stosowany był w celu uzupełnienia jelitowej flory bakteryjnej, w chorobach przewodu pokarmowego - przy kłopotach z żołądkiem, wątrobą czy trzustką, na wzmocnienie ogólnej odporności - na witalność życiową, jak również miał wzmacniać odporność na grypę i przeziębienia różnego rodzaju. Także po kuracji antybiotykami i po chemioterapii go zalecano.

Zresztą samo działanie - nie tylko grzybkiem (tzn. myślę tu o "dobrych bakteriach") ale i ziołami - na florę jelitową jest dobroczynne, bo jeśli w tej pracowni chemicznej źle się dzieje, to organizm jest zatruty toksynami, które przecież tak samo jak składniki odżywcze wchłaniane są z jelita cienkiego."

 

Może ktoś coś jeszcze wie :pytajnik:

  • Like 2
  • Cool 1
  • Thanks! 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piko
10 godzin temu, Kremilek napisał:

Stąd pytanie mam, czy może ktoś z was albo w rodzinie może pijał tą cudowność?

Tak , pijałem kiedyś tą cudowność jaką jest ...

Jest to w zasadzie bardzo szybko uzyskiwany kwaskowaty kefir z gron bakterii zwanych grzybkiem tybetańskim ( choć odkryty w mleku na Kaukazie ). Zalany świeżym mlekiem wieczorem jest już do picia z rana, ale można też odwrotnie. Jako że grzybek tybetański to zlepione ze sobą grona bakterii  które odfiltrowujemy sitkiem ( nie spożywamy ), w wytworzonym kefirze jest mało bakterii , jednak odżywia on bakterie wewnętrzne organizmu.

Miałem kiedyś stany zapalne ścian żołądka spowodowane nadmiernym spożyciem kawy sypanej arabiki. Lekarka stwierdziła że już nigdy nie będę mógł pić kawy. ... a Dziś zawsze jedną przed śniadaniem (też arabikę) .

Kefir z "Grzybka tybetańskiego" , dobrze spełnia swoją rolę osłonową dla ścian żołądka lub błon jelitowych. :)

 

spacer.png

Edited by Piko
  • Like 3
  • Cool 1
  • Thanks! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ismer

@Kremilek: oprócz tego co napisałam o grzybku (a pijała go moja mama) to jest to przede wszystkim produkt naturalny, czyli nie pasteryzowany, nie termizowany, nie homo nie wiadomo, nie konserwowany, nie ma horrendalnie długiego terminu przydatności do spożycia (co dla mnie ma ogromne znaczenie) i jako taki jest w pełni akceptowalny jako produkt nieskażony chemią. 

O ile pamiętam to mleko do niego powinno być świeże - niegotowane, najlepiej takie "prosto od krowy". Może być mleko butelkowe (czyli pasteryzowane) ale tylko te o normalnej dla mleka trwałości, a nie roczne kartonikowe. 

  • Like 3
  • Cool 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piko

Dodam że grzybek tybetański można uzyskać za niewielką kwotę lub nawet bezpłatnie od życzliwych ludzi na olx...

Podają oni jak hodują grzybka:

 

grzybka włożyć do szklanego słoika
Zalać 1 szklanką mleka (nie UHT)
Przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką.
Odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej
Po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku- nie używamy metalowych sitek, łyżek itd.
opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku.
Cykl powtórzyć.

 

A dlaczego warto, bo:

Na pierwszy rzut oka swoim kształtem bardziej przypomina posklejany ryż lub kalafior niż grzybka, a ze względu na biały kolor i budowę nazywany jest także śnieżnym lotosem. Kefir, który powstaje z jego udziałem, jest jednym z najstarszych i najzdrowszych napojów fermentowanych. Mowa o grzybku tybetańskim, który posiada właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne oraz przeciwzapalne i jak sugerują badacze… jego spożycie może zapewniać długowieczność.

Zbawienny wpływ na zdrowie

Grzybek tybetański uznawany jest za jeden z medycznych fenomenów. O ile sugestie, że leczy on choroby nowotworowe (a takowe znajdują sporo swoich zwolenników), wydają się dość przesadzone, ponieważ brak badań klinicznych potwierdzających skuteczność kefiru w walce z rakiem, to nie da się zaprzeczyć, że regularne picie tego napoju ma bardzo korzystny wpływ na organizm.

Udowodniono, że spożycie kefiru poprawia ogólny stan zdrowia, pomaga walczyć z chorobami i infekcjami i skraca okres rekonwalescencji oraz przyspiesza czas leczenia. Kefir i serwatka są bogate w zawierające siarkę aminokwasy (cysteinę, metioninę), które pełnią w organizmie m.in. funkcję ochronną, gdyż wiążą wiele substancji trujących (np. cyjanki, jony metali ciężkich). Coraz częściej spotyka się stwierdzenie: „zdrowie ma swoje korzenie w jelitach”, które wskazuje jak bardzo istotny dla naszego zdrowia jest prawidłowy stan mikroflory układu pokarmowego. Wiadomo, że spożywanie fermentowanych pokarmów mlecznych pomaga wzmacniać układ immunologiczny. Bakterie probiotyczne, występujące w kefirze, mają stymulujące działanie na układ odpornościowy poprzez zwiększenie fagocytozy i poprzez zwiększenie liczby limfocytów T i komórek NK. Mają także pośredni wpływ na układ immunologiczny poprzez formowanie bioaktywnych peptydów w procesie fermentacji. Dodatkowo, wykazano, że  kefir ma działanie anty-mutagenne (poprzez zmniejszenie glukuronidazy), co pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i odgrywa rolę w zapobieganiu tej chorobie.

Powszechnie wiadomo, że szczepy mikroorganizmów probiotycznych (więc także te, które składają się na tybetański grzybek kefirowy), wpływają skutecznie na przywrócenie równowagi flory bakteryjnej po kuracji antybiotykowej. Probiotyczne bakterie kefiorowe regulują mikroflorę jelitową, łagodzą objawy biegunki oraz likwidują przewlekłe zaparcia, wzdęcia i regulują procesy zachodzące w jelitach podczas procesu trawienia. Wymienione korzystne działania kefiru, mają zatem także wpływ na zmniejszenie  ryzyka raka jelita grubego, które jest mocno skorelowane z chronicznymi zaparciami. Niższe odsetek zachorowań na raka jelita grubego zaobserwowano w populacji spożywającej duże ilości sfermentowanych produktów.

Z danych literaturowych wynika także, że spożywanie kefiru znacznie obniża poziom cukru oraz lipidów we krwi i reguluje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Wykazano, że regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego przynosi znaczący efekt obniżania poziomu cholesterolu LDL, a z powodu peptydu wytwarzanego podczas fermentacji, który ma właściwości inhibitorów ACE (inhibitory konwertazy angiotensyny stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego), wpływa również na ciśnienie krwi obniżając nadciśnienie tętnicze (skurczowe i rozkurczowe) oraz reguluje pracę serca.

Co ciekawe, serwatka, czyli produkt powstający podczas produkcji białego sera z kefiru, może bardzo pozytywnie wpływać na organizm. Serwatka zawiera wiele ważnych dla organizmu witamin, mikroelementów oraz aminokwasów, między innymi takich, które przyczyniają się do wzrostu poziomu glutationu – trójpeptydu, który w ludzkim organizmie pełni rolę antyoksydantu, chroniącego komórki. W tym miejscu warto dodać, że może ona chronić także przed rakiem prostaty. Amerykańscy naukowcy z Ohio State University opublikowali w "Toxicology in Vitro" informację, że serwatka, a szczególnie jej białka (cysteina), może chronić przed rozwojem raka prostaty, gdyż pobudza produkcję wspomnianego glutationu. Badacze i lekarze twierdzą,  że gromadzenie się wolnych rodników odgrywa ważną rolę w rozwoju raka prostaty. Dlatego też, ważne jest, aby również w diecie dostarczać antyutleniacze. Według naukowców, wyniki przeprowadzonych badań dowodzą, że już niewielkie stężenie białek z serwatki może wywierać terapeutyczny wpływ na organizm, ale już np. same białka mleka, czyli kazeina, nie mają takiego działania. Ponadto, kąpiele z serwatki lub  kefiru raz lub dwa razy w tygodniu są skutecznym środkiem pomocnym w kontrolowaniu grzybicy stóp lub innych zakażonych drożdżycą obszarów skóry. Pomagają również kontrolować łuszczycę i egzemy.

Oprócz korzystnych bakterii i drożdży, kefir zawiera minerały i aminokwasy, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Z pewnością warto wspomnieć o tryptofanie, jednym z niezbędnych aminokwasów, także występujących w kefirze. Tryptofan pobudza organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny oraz odpowiedzialnej za dobry sen melatoniny. Dzięki temu dobroczynny wpływ kefiru może być także istotny dla osób cierpiący na depresję, bezsenność i ADHD. Dodatkowo, kefir dostarcza organizmowi również fosforu, który występuję w największym stężeniu w organizmie człowieka. Pierwiastek ten pomaga wykorzystać węglowodany, tłuszcze i białka do wzrostu komórek.  Fosfor wraz z wapniem tworzy hydroksyapatyt, czyli cement kostny.

Kefir jest także bogatym źródłem niezbędnego wapnia i magnezu. Na tym nie kończy się jednak lista dobroczynnych składowych kefiru. Jest on także doskonałym skupiskiem takich witamin jak: witamina K, B1 (tiamina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B7 (biotyna, bądź witamina H), B9 (kwas foliowy) oraz B12. Dostarczanie odpowiednich ilości witamin z grupy B, których doskonałym źródłem jest kefir otrzymywany z ziaren grzybka kefirowego, wpływa pozytywnie na regulację pracy takich narządów i układów organizmu jak: nerki, wątroba, trzustka i układ nerwowy, a także poprawia wygląd i stan skóry, włosów oraz paznokci.

Podsumowując, można bez wątpienia pokusić się o stwierdzenie, że kefir otrzymywany z ziaren grzybka tybetańskiego jest prozdrowotnym pokarmem, którego dobroczynne działanie dokumentowane jest od lat.  Oczyszcza on jelita, zapewnia korzystne bakterie i drożdże, witaminy i minerały oraz kompletne białka. Kefir jest produktem mlecznym, który powinien na stale wejść w skład naszego jadłospisu. Warto jednak dodać, że w przemysłowej produkcji kefirów zamiast grzybków tybetańskich wprowadzane są specjalnie wyselekcjonowane żywe kultury bakterii. Taki napój również wykazuje dobroczynne właściwości, ale różni się nieco smakiem od tradycyjnego kefiru.

Kefir z grzybka tybetańskiego warto pić bez względu na wiek, płeć czy stan zdrowia i co najważniejsze – hodowla grzybka tybetańskiego jest bardzo prosta. Jeśli chcemy ją rozpocząć, niezbędna jest  jego zaszczepka. Możemy ją kupić przez Internet, w specjalistycznych sklepach albo po prostu dostać od znajomych. Podczas hodowli grzybek rośnie i zwiększa swoją objętość, więc z łatwością  można się nim podzielić.

 

źródło: https://biotechnologia.pl/biotechnologia/tajemniczy-grzybek-tybetanski-czym-naprawde-jest-i-jakie-sa-podstawy-jego-skutecznosci,16578

(dostęp : 28.11.2019)

 

Edited by Piko
  • Like 1
  • Medal 1
  • Super 2
  • Thanks! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Emeryta

Nie zapomnijmy też, że grzybek rośnie, więc najlepiej będzie od razu zaklepać sobie kogoś, komu grzybka można oddać, w innym wypadku trzeba go będzie systematycznie wyrzucać, a szkoda. Właściwie nie jest to nic innego niż jeszcze jeden rodzaj kefiru, tylko naturalny i nie mający nic wspólnego z tymi mało wartymi zdechlakami co stoją na sklepowych pólkach ;)

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piko

Dodatkowy opis zaczerpnięty z olx:

 

OPIS GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO

Właściwości lecznicze napoju:
1. Reguluje w znacznym stopniu przemianę materii w organizmie.
2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych, zawałów.
3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych.
4. Wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy wszystkie stany zapalne w organizmie.
5. Wytwarza interferon- najbardziej badaną substancję na świecie, zwalczającą wirusy.
6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych.
7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi.
8. Leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki.
9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe.
10. Leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym.
11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy.
12. Eliminuje wszelkie stany zmęczenia, wyczerpania.
13. Łagodzi skutki stresu.
14. Zwiększa libido.
15. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie.
16. Stosowany jako okłady na bolące miejsca przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych.
17. Pomaga walczyć z bezsennością.
18. Wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.
19. Pomaga w chorobach kobiecych, gdyż zawiera pałeczki kwasu mlekowego.
20. Pozytywnie wpływa na mięśnie, stawy i kości.

Cudowny grzybek wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Kaukascy górale odkryli go przez przypadek przy produkcji zsiadłego mleka i tak powstał zdrowotny napój. Jak głosi pewna historia grzybka do Polski przywiózł profesor Politechniki Gliwickiej, który przez 5 lat przebywał w Indiach. Tam ciężko chorował na raka wątroby i został całkowicie wyleczony tym grzybkiem przez mnicha tybetańskiego. Odjeżdżając do Polski otrzymał od niego szczep tego grzybka.


HODOWLA GRZYBKA
Możesz stworzyć własną, domową fabrykę mlecznego, zdrowotnego napoju. Wystarczy do tego łyżeczka prezentowanego tutaj grzybka, którą należy umieścić w słoiku i zalać 150 ml mleka (nie gotowanego). Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko. Używać do tych czynności niemetalowych przedmiotów (sitko, łyżeczka). Mleko przetworzone przez grzybka należy wypić, a samego grzybka dobrze wypłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą (do momentu, aż nie będzie pokryty mlekiem- woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta). Grzybek zalać w słoiku świeżym mlekiem na kolejne 24 godziny. Słoik nakryć najlepiej gazą i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Napój mleczny produkowany przez drogocennego grzybka przypomina w smaku kefir. Jeżeli staje się bardziej kwaśny niż zwykle oznacza to, że grzybka zaczyna być za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość mleka, bądź pozbyć się części grzybka. W ciągu około 2 tygodni zwiększa on swoją objętość dwukrotnie.

Grzybek potraktowany metalem traci swoje właściwości i ginie. Mleko powinno być zmieniane co 24 godziny.

Z mlecznego napoju można również zrobić domowy twarożek. Potrzebujemy do tego 0,5 l mleka i tyle samo napoju z grzybka, tyle że mocnego.
Zagrzać mleko do 90*C Dodać napój z grzybka i lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu i zdjąć z ognia. Odcedzić twaróg od serwatki za pomocą płótna (tetry). I twaróg gotowy do spożycia.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Emeryta

hmmm.... zapomnieli dodać, że wszechstronny grzybek świetny jest także na piczki swędzenie i kuśki stojenie  :D  bo samo zwiększenie libido to tylko zwiększenie pożądania, lecz chęci to jedno, a możliwości to drugie :sark:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piko

hmmm.... ja bym się skupił na innych właściwościach zdrowotnych :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Emeryta

aż się chyba skuszę na ten grzybek ... zobaczymy czy zacznę latać po mieście z... czymś tam po kweście :rofl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...