Skocz do zawartości

Kiszonki


Gość Ava55

Rekomendowane odpowiedzi

kiszonki (też) są bardzo zdrowe i również smaczne :)

"

Wartości odżywcze kiszonek

Kiszonki to przede wszystkim źródło witamin z z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K, jak również magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Mają tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce. Witamina B wpływa na nasz metabolizm i reguluje trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Witaminy z grupy B dobroczynnie działają na skórę, włosy i paznokcie.

Zwiększają wchłanianie żelaza wit. K i witamin z grupy B, co za tym idzie, chronią nas przed anemią. Kiszone warzywa stanowią nieocenione źródło błonnika, które zapewnia sytość i przyspiesza metabolizm, pozwala na utrzymanie prawidłowej wagi ciała, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dzięki fermentacji kiszonki nie tracą cennej witaminy C, jak podczas gotowania.

Właściwości kiszonek

Udowodniono, że kiszonki fermentowane z warzyw z grupy kapustowatych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Sok z białej kapusty działa przeciwmutogennie a biała kiszona kapusta zapobiega nowotworom piersi, jelita grubego i płuc .

Spożywanie kiszonek przez kobiety w ciąży może wzmocnić odporność dziecka i zapobiec alergii pokarmowej. Składniki odżywcze, witaminy i minerały z kiszonych warzyw i owoców w procesie fermentacji przenikają do soku dlatego jest równie wartościowy.

Kiszonki regulują ciśnienie krwi. Do ich istotnych właściwości należy wpływanie na perystaltykę jelit, wspomaganie trawienia, niwelowanie niestrawności i ich skutków, przeciwdziałanie zaparciom. Jak inne probiotyki, kiszonki zwiększają odporność, chronią przed infekcjami.

Mają dobroczynne działanie na włosy, skórę i paznokcie. Minimalizują i redukują bóle migrenowe. Pomagają w profilaktyce depresji. Powodują zwiększenie naszej koncentracji, redukują uczucie senności. Wpływają na lepszy metabolizm i szybsze spalanie kalorii.

Są szczególnie polecane osobom, które dbają o sylwetkę, redukują uczucie głodu. Podczas procesu fermentacji warzywa tracą kalorie, dzięki czemu spożywanie kiszonych warzyw powoduje, że nie tyjemy i nie czujemy uczucia głodu. Ze względu na niskokaloryczność są składnikiem wielu diet, nie tylko odchudzających. Kiszonki wpływają na poprawienie krążenia, zmniejszają stężenie złego cholesterolu.

Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu. Sprawdzają się podczas leczenia i zapobiegania zakażeń rotawirusowych, zapaleń jelit, biegunek poantybiotykowych. " [diagnozujmy.pl]

 

moje ulubione  kiszone - kiszona kapusta, sok z buraka(kiszonego) - i nieśmiertelne kiszone ogórki :D

Edytowane przez Ava55
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...