Gość Ava55 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) kiszonki (też) są bardzo zdrowe i również smaczne " Wartości odżywcze kiszonek Kiszonki to przede wszystkim źródło witamin z z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K, jak również magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Mają tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce. Witamina B wpływa na nasz metabolizm i reguluje trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Witaminy z grupy B dobroczynnie działają na skórę, włosy i paznokcie. Zwiększają wchłanianie żelaza wit. K i witamin z grupy B, co za tym idzie, chronią nas przed anemią. Kiszone warzywa stanowią nieocenione źródło błonnika, które zapewnia sytość i przyspiesza metabolizm, pozwala na utrzymanie prawidłowej wagi ciała, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dzięki fermentacji kiszonki nie tracą cennej witaminy C, jak podczas gotowania. Właściwości kiszonek Udowodniono, że kiszonki fermentowane z warzyw z grupy kapustowatych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Sok z białej kapusty działa przeciwmutogennie a biała kiszona kapusta zapobiega nowotworom piersi, jelita grubego i płuc . Spożywanie kiszonek przez kobiety w ciąży może wzmocnić odporność dziecka i zapobiec alergii pokarmowej. Składniki odżywcze, witaminy i minerały z kiszonych warzyw i owoców w procesie fermentacji przenikają do soku dlatego jest równie wartościowy. Kiszonki regulują ciśnienie krwi. Do ich istotnych właściwości należy wpływanie na perystaltykę jelit, wspomaganie trawienia, niwelowanie niestrawności i ich skutków, przeciwdziałanie zaparciom. Jak inne probiotyki, kiszonki zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Mają dobroczynne działanie na włosy, skórę i paznokcie. Minimalizują i redukują bóle migrenowe. Pomagają w profilaktyce depresji. Powodują zwiększenie naszej koncentracji, redukują uczucie senności. Wpływają na lepszy metabolizm i szybsze spalanie kalorii. Są szczególnie polecane osobom, które dbają o sylwetkę, redukują uczucie głodu. Podczas procesu fermentacji warzywa tracą kalorie, dzięki czemu spożywanie kiszonych warzyw powoduje, że nie tyjemy i nie czujemy uczucia głodu. Ze względu na niskokaloryczność są składnikiem wielu diet, nie tylko odchudzających. Kiszonki wpływają na poprawienie krążenia, zmniejszają stężenie złego cholesterolu. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu. Sprawdzają się podczas leczenia i zapobiegania zakażeń rotawirusowych, zapaleń jelit, biegunek poantybiotykowych. " [diagnozujmy.pl] moje ulubione kiszone - kiszona kapusta, sok z buraka(kiszonego) - i nieśmiertelne kiszone ogórki Edytowane 25 Listopada 2019 przez Ava55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.