Guest Ava55 Posted November 25, 2019 Share Posted November 25, 2019 (edited) kiszonki (też) są bardzo zdrowe i również smaczne " Wartości odżywcze kiszonek Kiszonki to przede wszystkim źródło witamin z z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K, jak również magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Mają tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce. Witamina B wpływa na nasz metabolizm i reguluje trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Witaminy z grupy B dobroczynnie działają na skórę, włosy i paznokcie. Zwiększają wchłanianie żelaza wit. K i witamin z grupy B, co za tym idzie, chronią nas przed anemią. Kiszone warzywa stanowią nieocenione źródło błonnika, które zapewnia sytość i przyspiesza metabolizm, pozwala na utrzymanie prawidłowej wagi ciała, pobudza pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dzięki fermentacji kiszonki nie tracą cennej witaminy C, jak podczas gotowania. Właściwości kiszonek Udowodniono, że kiszonki fermentowane z warzyw z grupy kapustowatych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Sok z białej kapusty działa przeciwmutogennie a biała kiszona kapusta zapobiega nowotworom piersi, jelita grubego i płuc . Spożywanie kiszonek przez kobiety w ciąży może wzmocnić odporność dziecka i zapobiec alergii pokarmowej. Składniki odżywcze, witaminy i minerały z kiszonych warzyw i owoców w procesie fermentacji przenikają do soku dlatego jest równie wartościowy. Kiszonki regulują ciśnienie krwi. Do ich istotnych właściwości należy wpływanie na perystaltykę jelit, wspomaganie trawienia, niwelowanie niestrawności i ich skutków, przeciwdziałanie zaparciom. Jak inne probiotyki, kiszonki zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Mają dobroczynne działanie na włosy, skórę i paznokcie. Minimalizują i redukują bóle migrenowe. Pomagają w profilaktyce depresji. Powodują zwiększenie naszej koncentracji, redukują uczucie senności. Wpływają na lepszy metabolizm i szybsze spalanie kalorii. Są szczególnie polecane osobom, które dbają o sylwetkę, redukują uczucie głodu. Podczas procesu fermentacji warzywa tracą kalorie, dzięki czemu spożywanie kiszonych warzyw powoduje, że nie tyjemy i nie czujemy uczucia głodu. Ze względu na niskokaloryczność są składnikiem wielu diet, nie tylko odchudzających. Kiszonki wpływają na poprawienie krążenia, zmniejszają stężenie złego cholesterolu. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu. Sprawdzają się podczas leczenia i zapobiegania zakażeń rotawirusowych, zapaleń jelit, biegunek poantybiotykowych. " [diagnozujmy.pl] moje ulubione kiszone - kiszona kapusta, sok z buraka(kiszonego) - i nieśmiertelne kiszone ogórki Edited November 25, 2019 by Ava55 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.