Jump to content

Ile jest systemów kart klasycznych?

Piko

Recommended Posts

Bardzo powoli przymierzam się do kart klasycznych... Stąd moje pytanie. Ile jest systemów ( linii ) kart klasycznych ?

Czy chodzi tylko o ilości kart w zestawie :

1) 24 karty,

2) 32 karty,

3) 52 karty

Czy może chodzi o coś więcej ? (rodzaj interpretacji...)

:glupio_mi:

• Like 2

W dniu 27.11.2019 o 11:59, Piko napisał:

1) 24 karty,

2) 32 karty,

3) 52 karty

Chyba warto uczyć się tych trzech systemów... Nigdy nie wiadomo gdzie się człowiek znajdzie i jakie karty będzie miał do dyspozycji... :)

Edited by Piko
  • Like 2
  • Lux 1

Naucz się najpierw 24. I idź tym system. Zobaczysz czy tyle kart daje Ci wystarczające możliwości. Jeśli nie, naucz się 32.

Choć uważam, że system 24 kartowy jest jednym z lepszych. Dzięki temu karty są "płaskie" i nie skupiają się na innych rzeczach, a precyzyjniej odpowiadają na zadane im pytanie. 

• Like 2

• Makrela changed the title to Ile jest systemów kart klasycznych?
  • 3 years later...

Nie wiem gdzie zamieścić swoje pytanie, to się podepnę tutaj. Bo jest trochę podobne, ale nie o ilość kart mi chodzi i nie o ich znaczenie w poszczególnych systemach, tylko o znaczenie w każdej talii. 

Bo np. jeśli w talii 24 kartowej, czyli tylko w zakresie od Asów do dziewiątek, dana karta ma określone znaczenie, to czy ta sama karta w talii 32 i 52 kartowej ma to samo znaczenie, czy to się zmienia w zależności od ilości kart? Bo jest różnica między 24 szt. a 52 - dochodzi więcej możliwości i np. załóżmy, że 9 pik jest kartą bliskiej podróży albo powikłań w 24 kartowej, to czy w większej talii może być tylko kartą wskazującą na powikłania a inna karta będzie od podróży lub odwrotnie? 

• Like 2
  • Super 1

• Administrator

@McPhee naczelna zasada, przy każdych kartach jest jedna: ich znaczenia zależą od tego, kto ich używa. I od rodzaju pytania. I finito.

Ja nie rozdzielam, po co mam sobie mieszać :D 

Mam znaczenie główne dla każdej karty, wszędzie jednakowe + warianty, zależne od pobocznych znaczeń, rodzaju rozkładu, jej w nim miejsca i oczywiście od pytania.

Jeśli kładę karty na ważne życiowe dla kogoś sprawy, to nie będę przykładowej 9 pik interpretować jako podróży samej w sobie, chyba że występuje w jakimś podróżnym towarzystwie i będzie to ważne dla pytającego, ale już na pewno nie będzie to karta "podarku". 

W układach "lekkich", gdy ktoś pyta np. "co mnie jutro miłego spotka" albo w ogóle znajdzie się na pozycji "co dobrego" itp. może to być "niedaleka podróż, spotkanie, zaproszenie, wizyta u kogoś, mały podarek", bo i takie ma znaczenie, więc warto pamiętać, jakie karta ma plusy i poboczne znaczenia. Czasami są to tylko bardzo małe plusiki, ale są. 

Np. u mnie  9 pik = "smutek i łzy" czyli w pozycji prostej powikłania, w pozycji odwróconej dobija -  są są to powikłania bardzo poważne. To jest jej fundamentalne, podstawowe i pojedyńcze znaczenie w każdej mojej talii i w każdym układzie, w którym ktoś pyta o siebie, o powodzenie swoich spraw czy jakiegoś przedsięwzięcia, czyli, ogólnie mówiąc o sprawy dla niego kluczowe. Jeśli w pytaniu ważną sprawą jest czas, odległość, ile coś potrwa i o to tylko pyta - to wówczas oznacza, że krótko i w ogóle wszystko to, co jest niedługie. 

Są także rozkłady specjalnie stawiane na czas i wówczas piki, w tym ta 9 odpowiadają tylko na to, bez żadnych innych znaczeń. Taką metodę stosuje E.Pogońska. 

Poza tym bardzo duże znaczenie ma to, w jakim otoczeniu znajdzie się karta niekorzystna. Połączenia kart w ogóle są szalenie istotne, w tym są idiomy, które są autonomiczne i wówczas to znaczenie nabiera innego wymiaru (oczywiście, jeśli ktoś włącza idiomy do swojej interpretacji).

Powiedzmy taki wierszyk:

"Nie trać nadziei gdy obok stoję, bo wnet się skończą troski twoje.
Z Damą: chętnie się zabawię. Z Asem trefl: zmartwienie sprawię"

Werset pierwszy nie ma odniesienia do mojej dziewiątki, bo ona u mnie nie kończy trosk, tylko je oznajmia (chyba że skończy je ostatecznie, zgonem) ale drugi już ma.

Część z Damą ma odniesie do wspomnianych "lekkich" pytań, a część z Asem trefl do każdego, gdyż As trefl i 9 pik w parze są u mnie zapowiedzią dużych kłopotów, dużych zmartwień, wchodzą też w skład idiomu poważnego zagrożenia życia, ze śmiercią włącznie. 

Tak więc dla mnie lepszym / łatwiejszym rozwiązaniem jest stałość znaczenia karty we wszystkich taliach i dopasowanie odczytu do pytania i rozkładu. 

• Cool 1
  • Super 3