Piko Posted November 27, 2019 Share Posted November 27, 2019 Bardzo powoli przymierzam się do kart klasycznych... Stąd moje pytanie. Ile jest systemów ( linii ) kart klasycznych ? Czy chodzi tylko o ilości kart w zestawie : 1) 24 karty, 2) 32 karty, 3) 52 karty Czy może chodzi o coś więcej ? (rodzaj interpretacji...) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piko Posted November 27, 2019 Author Share Posted November 27, 2019 (edited) OK. Już doczytałem... → Edited November 27, 2019 by Piko 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted November 27, 2019 Administrator Popular Post Share Posted November 27, 2019 Piko, więc dodam tylko tyle, że systemów jest tyle ile interpretujących Resztę przeczytałeś, więc wiesz już, że można wróżyć z trzech talii oraz, że istnieją odmienne spojrzenia na kolory. Z tego wszystkiego tylko jeden system jest słuszny: to Twój własny 5 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piko Posted December 1, 2019 Author Share Posted December 1, 2019 (edited) W dniu 27.11.2019 o 11:59, Piko napisał: 1) 24 karty, 2) 32 karty, 3) 52 karty Chyba warto uczyć się tych trzech systemów... Nigdy nie wiadomo gdzie się człowiek znajdzie i jakie karty będzie miał do dyspozycji... Edited December 1, 2019 by Piko 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted December 1, 2019 Administrator Popular Post Share Posted December 1, 2019 Piko, w ogóle najlepiej jest skoczyć na głęboką wodę, czyli poznać 52 karty. Potem już będzie z górki 6 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciastko08 Posted December 4, 2019 Share Posted December 4, 2019 Naucz się najpierw 24. I idź tym system. Zobaczysz czy tyle kart daje Ci wystarczające możliwości. Jeśli nie, naucz się 32. Choć uważam, że system 24 kartowy jest jednym z lepszych. Dzięki temu karty są "płaskie" i nie skupiają się na innych rzeczach, a precyzyjniej odpowiadają na zadane im pytanie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Popular Post Ejbert Posted December 4, 2019 Moderator Popular Post Share Posted December 4, 2019 Ja uważam, że lepiej jest poznać całą talię, bo wtedy jest większa perspektywa i można sobie na pewniaka już wtedy wybrać system, który najbardziej nam odpowiada. Uczenie się można zacząć od góry, tak, żeby najpierw poznać karty w przedziale 24, następnie 32 i następnie do końca. Dla mnie 24 karty to za mało na precyzję, bo tam dużo figur wchodzi w grę a mało jest kart określających. Ale i tak wszystko zależy od możliwości poznawczych danej osoby. 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Emeryta Posted December 5, 2019 Popular Post Share Posted December 5, 2019 Też myślę, że najlepiej jest znać wszystkie karty. Ale talia 24 nie jest tak ograniczona jak mówisz, bo figury w popularnych wróżbach, takich typu "cyganki" to tak, tam aż roi się od mężczyzn i kobiet jednak już w dużej wróżbie na całą talię tak jak u E. Pogońskiej te figury nabierają innego znaczenia i nie zawsze jest to postać, często jest to określenie przymiotnikowe. 5 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
McPhee Posted February 21 Share Posted February 21 Nie wiem gdzie zamieścić swoje pytanie, to się podepnę tutaj. Bo jest trochę podobne, ale nie o ilość kart mi chodzi i nie o ich znaczenie w poszczególnych systemach, tylko o znaczenie w każdej talii. Bo np. jeśli w talii 24 kartowej, czyli tylko w zakresie od Asów do dziewiątek, dana karta ma określone znaczenie, to czy ta sama karta w talii 32 i 52 kartowej ma to samo znaczenie, czy to się zmienia w zależności od ilości kart? Bo jest różnica między 24 szt. a 52 - dochodzi więcej możliwości i np. załóżmy, że 9 pik jest kartą bliskiej podróży albo powikłań w 24 kartowej, to czy w większej talii może być tylko kartą wskazującą na powikłania a inna karta będzie od podróży lub odwrotnie? 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Ismer Posted February 25 Administrator Share Posted February 25 @McPhee naczelna zasada, przy każdych kartach jest jedna: ich znaczenia zależą od tego, kto ich używa. I od rodzaju pytania. I finito. Ja nie rozdzielam, po co mam sobie mieszać Mam znaczenie główne dla każdej karty, wszędzie jednakowe + warianty, zależne od pobocznych znaczeń, rodzaju rozkładu, jej w nim miejsca i oczywiście od pytania. Jeśli kładę karty na ważne życiowe dla kogoś sprawy, to nie będę przykładowej 9 pik interpretować jako podróży samej w sobie, chyba że występuje w jakimś podróżnym towarzystwie i będzie to ważne dla pytającego, ale już na pewno nie będzie to karta "podarku". W układach "lekkich", gdy ktoś pyta np. "co mnie jutro miłego spotka" albo w ogóle znajdzie się na pozycji "co dobrego" itp. może to być "niedaleka podróż, spotkanie, zaproszenie, wizyta u kogoś, mały podarek", bo i takie ma znaczenie, więc warto pamiętać, jakie karta ma plusy i poboczne znaczenia. Czasami są to tylko bardzo małe plusiki, ale są. Np. u mnie 9 pik = "smutek i łzy" czyli w pozycji prostej powikłania, w pozycji odwróconej dobija - są są to powikłania bardzo poważne. To jest jej fundamentalne, podstawowe i pojedyńcze znaczenie w każdej mojej talii i w każdym układzie, w którym ktoś pyta o siebie, o powodzenie swoich spraw czy jakiegoś przedsięwzięcia, czyli, ogólnie mówiąc o sprawy dla niego kluczowe. Jeśli w pytaniu ważną sprawą jest czas, odległość, ile coś potrwa i o to tylko pyta - to wówczas oznacza, że krótko i w ogóle wszystko to, co jest niedługie. Są także rozkłady specjalnie stawiane na czas i wówczas piki, w tym ta 9 odpowiadają tylko na to, bez żadnych innych znaczeń. Taką metodę stosuje E.Pogońska. Poza tym bardzo duże znaczenie ma to, w jakim otoczeniu znajdzie się karta niekorzystna. Połączenia kart w ogóle są szalenie istotne, w tym są idiomy, które są autonomiczne i wówczas to znaczenie nabiera innego wymiaru (oczywiście, jeśli ktoś włącza idiomy do swojej interpretacji). Powiedzmy taki wierszyk: "Nie trać nadziei gdy obok stoję, bo wnet się skończą troski twoje. Z Damą: chętnie się zabawię. Z Asem trefl: zmartwienie sprawię" Werset pierwszy nie ma odniesienia do mojej dziewiątki, bo ona u mnie nie kończy trosk, tylko je oznajmia (chyba że skończy je ostatecznie, zgonem) ale drugi już ma. Część z Damą ma odniesie do wspomnianych "lekkich" pytań, a część z Asem trefl do każdego, gdyż As trefl i 9 pik w parze są u mnie zapowiedzią dużych kłopotów, dużych zmartwień, wchodzą też w skład idiomu poważnego zagrożenia życia, ze śmiercią włącznie. Tak więc dla mnie lepszym / łatwiejszym rozwiązaniem jest stałość znaczenia karty we wszystkich taliach i dopasowanie odczytu do pytania i rozkładu. 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts