Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 19 Marca 2020 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Czosnek ogrodowy - Allium sativum Surowiec Surowcem są: świeże cebulki czosnku - Bulbus Allii recens i liście czosnku - Folium Allii recens. Skład chemiczny Ząbki czosnku zawierają olejek eteryczny - do 0,20%, cukrowce - do 24%, białkowce - do 8%, inulinę - ok. 58%, makro-, mikro- i ultraelementy - wapń, fosfor, jod, miedź, żelazo, tytan, molibden, kobalt, nikiel, mangan, chrom, magnez, siarkę i cynk, znaczne ilości glikozydu aromatycznego - alliny, dwu- i trojsiarczkl allilowe i metylowe (wykazują działanie antybiotyczne; są to tak zwane fltoncydy), wit, C i B, fitosterole, glicynę i cysteinę. Liście mają podobny skład, ale obfitują w witaminę C - 100-140 mg/100 g, allicynę - 0,1-0,3% i w wit. PP. Działanie i zastosowanie Czosnek działa wykrztuśnie, napotnie, odkażająco, uspokajająco, moczopędnie, żółciopędnie, przeciwmiażdżycowo, odkwaszająco, przeciwrobaczo, przeciwdusznicowo, hipoglikemicznie (przeciwcukrzycowo); zwiększa odporność organizmu na choroby, reguluje wypróżnienia, “czyści krew”, hamuje wzrost poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega odkładaniu na ściankach tętnic i żył cholesterolu. Sok ze świeżego czosnku zabija wirusy oraz bakterie cholery, tyfusu, zgorzeli gazowej, czerwonki i grypy. Leczy grypę i inne choroby zakaźne oraz trądzik pospolity i wiele innych chorób skórnych. Świeżą miazgą czosnkową przykładać na czyraki i owrzodzenia. Wskazania: zaburzenia trawienne z objawami bólu brzucha, wzdęciami i odbijaniem, stany zapalne żołądka i jelit, stany zapalne dróg oddechowych i moczowych, miażdżyca, nadciśnienie, choroby zakaźne (ospa, półpasiec, odrą, angina, świnka). Przeciwwskazania: uczulenie na czosnek, problemy z wątrobą, ciąża, laktacja. Dawkowanie: 2-4 ząbki czosnku 3-4 razy dziennie. Najlepiej będąc w odosobnieniu Preparat Alliofil - 4 razy dz. po 2-4 tabl. powl.; dzieci - 3 razy dz. po 2 tabl. Napar mleczny: 4 ząbki czosnku zmiażdżyć lub 2 łyżki pognieconych świeżych lub suchych liści zalać 200 ml gorącego mleka; odstawić pod przykryciem na 10 minut; osłodzić miodem i wypić; stosować 3-4 razy dz.; dzieciom dawek nie zmniejszać chyba że są małe. Nalewka czosnkowa - Tinctura Allii sativi: pół szkl. mielonych ząbków czosnkowych zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce w 200 ml gorącego mleka z miodem. Dzieciom podawać 1-2 łyżeczki nalewki. Nalewką przemywać kilka razy dz. chorobowe zmiany skórne, ale równocześnie zażywać przetwory czosnkowe doustnie. Intrakt czosnkowy - Intractum Allii sativi: pół szkl. ząbków czosnkowych lub świeżych liści zalać 400 ml gorącej wódki; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać jak nalewkę. Alkoholmel Allii sativi: do 100 ml nalewki lub intraktu wlać 100 ml miodu, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce. Dzieciom podawać w gorącym mleku 2 łyżeczki tego środka. W latach czterdziestych używano w lecznictwie pigułki czosnkowe z węglem aktywowanym czyli leczniczym pod nazwą Allisatin i Allysat. Niestety obecnie nie produkuje się ich i nie można i ich kupić w aptece, ale można je domowym sposobem odtworzyć i posiadać w apteczce, a preparat mieć warto, gdyż w wielu przypadkach chorobowych przynosi on znakomite efekty lecznicze. A oto przepis; na każde 5 tabletek węgla leczniczego - Carbo medicinalis (dostępny w aptekach) dajemy 3 sproszkowane tabletki czosnkowe (można je kupić w sklepach zielarskich i w aptekach); proszki wymieszać starannie. Preparat należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Tak sporządzony lek wykazuje działanie przeciwgnilne (w jelitach), przeciwczerwiowe, adsorbujące, przeciwmiażdżycowe i odtruwające (w przewodzie pokarmowym wiąże nie tylko produkty gnilne, ale również toksyny, gazy i drażniące produkty pokarmowe); wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, ułatwia trawienie, działa żółciopędnie. Wskazania do stosowania preparatu czosnkowo-węglowego: ostre i przewlekłe nieżyty jelit, infekcyjne biegunki toksyczne, niestrawność fermentacyjna i gnilna, bębnica - wzdęcie brzucha, zaburzenia jelitowe w okresie po- i przekwitania, biegunka letnia, miażdżyca naczyń, brak łaknienia, pasożyty, nadciśnienie, choroba wrzodowa, dusznica bolesna. Preparat można podawać dzieciom, jest bezpieczny. Dawkowanie: dzieci - 1 czubata łyżeczka proszku 3-4 razy dz. lub częściej; dorośli - 2-3 łyżeczki proszku 3-4 razy dz.; lek popić naparem miętowym lub rumiankowym. Rp. Mikstura żółciopędna ACHT Nalewka (intrakt) czosnkowa - 10 ml Nalewka glistnikowa - 10 ml Nalewka dziurawcowa - 10 ml Nalewka mniszkowa - 10 ml Płyny wymieszać. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżeczce lub w razie bólów - 1 łyżka 2-3 razy dz. w 100 ml wody; dzieci ważące 25-30 kg - 3-4 ml, 35-40 kg - 5 ml, 45-50 kg - 6 ml, 3 razy dz. Wskazania: kolki jelitowe, żółciowe, żołądkowe, nerkowe, niedostateczne wydzielenie i zastoje żółci, choroby wątroby, zaburzenia trawienia, zaburzenia przemiany materii, lęk, wyczerpanie nerwowe, bezsenność, choroby zakaźne, nadciśnienie, miażdżyca. Rp. Mikstura AVCC nasercowa, przeciwmiażdżycowa i hipotensyjna Nalewka czosnkowa - 10 ml Nalewka jemiołowa - 10 ml Nalewka głogowa - 10 ml Nalewka rutowa, kokoryczkowa lub kasztanowcowa - 10 ml Nalewka melisowa - 10 ml Nalewka konwaliowa - 10 ml Miód naturalny - 2 łyżki Płyny wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce; dzieci ważące:25-30 kg - 5 ml, 35-40 kg - 7,5 ml, 45-50 kg - 9-10 ml, 2-3 razy w ciągu dnia. Wskazania: choroby zakaźne, rekonwalescencja, kłucie w sercu, osłabienie pracy serca, nerwice, wyczerpanie nerwowe, bezsenność, nadciśnienie, choroby wątroby, miażdżyca, plamice, uczulenie, zaburzenia trawienia. źródło: dr. H.Różański 4 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 19 Marca 2020 Autor Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Czosnek (niem. Knoblauch, ang. Garlic, fr. Ail) Allium sativum Linne, z rodziny Alliaceae (czosnkowate) lub liliowatych – Liliaceae ma różne właściwości, zależnie od sposobu przygotowania. Czosnek jest używany w postaci świeżej (świeża cebulka czosnkowa), wysuszonej i sproszkowanej, maceratu olejowego, olejku eterycznego i ekstraktu suchego. Te rozmaite formy czosnku mają odmienny skład chemiczny i różną aktywność. Koncentrat ze świeżego czosnku działa stymulująco na układ odpornościowy przez aktywację funkcji makrofagów, wzbudzanie limfocytów NK, zwiększanie produkcji IL-2 = interleukiny-2, TNF (czynnik martwiczy nowotworów) i IFN-gamma (interferon gamma). Jednocześnie wykazano, że czosnek unieczynnia wolne rodniki z granulocytów obojętnochłonnych. IFN-gamma hamuje namnażanie wirusów oraz podziały niektórych guzów nowotworowych. TNF natomiast odpowiada za apoptozę (śmierć komórek) komórek nowotworów. IL-2 zapewnia niszczenie antygenów (np. bakterii) przez limfocyty. Słuszne okazały się również dawne informacje o przeciwmiażdżycowym wpływie czosnku. Czosnek hamuje biosyntezę cholesterolu w hepatocytach. Hamuje też agregację trombocytów, oksydację lipoprotein i rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając krążenie krwi, w tym n. wieńcowe. Nasila fibrynolizę i przedłuża czas krzepnięcia krwi. Działa antyrodnikowo. Wzmaga wydzielanie żółci. Czosnek stanowi surowiec do produkcji nowoczesnych naturalnych preparatów hipotensyjnych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, zmniejszających odkładanie blaszek miażdżycowych, zwiększających aktywność fibrynolityczną oraz przeciwzakrzepowych. Skuteczność preparatu czosnku w wymienionych zakresach zależy od metody wyodrębniania i stabilizacji składników czynnych. Czosnek jest znanym surowcem fitoncydowym. Olejek czosnkowy hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów i pierwotniaków. Działanie antybakteryjne, pierwotniakobójcze, fungistatyczne i antywirusowe zostało wielokrotnie dowiedzione, jednakże nie należy przeceniać tych właściwości. Czosnek działa grzybobójczo i bakteriobójczo w wysokich stężeniach, trudnych do uzyskania w dawkach doustnych (objawy zatrucia, wymioty, ból brzucha, nudności), jednakże realnych do użycia miejscowego (błony śluzowe, skóra). Osobiście w badaniach wykazałem, że niektóre bakterie, np. Enterococcus faecalis tolerują wysokie stężenia (1:2000) czosnku. Podobnie grzyby z rodzaju Candida są mało wrażliwe na czosnek spożywany w wysokich dawkach leczniczych. Niemniej jednak czosnek należy do roślin fitoncydowych, ale moim zdaniem są to fitoncydy “naruszalne” przez bakterie i grzyby w kierunku dezaktywacji i coraz częściej będziemy się spotykać z opornością bakterii i grzybów na fitoncydy z grupy glukozynolatów (glikozydów siarkowych). Świeża cebula czosnku zawiera od 0,1 do 0,36% olejku lotnego, a w nim alliinę (S-allyl-L-cysteine sulfoxide), S-methyl-L-cysteine sulfoxide, enzymy (allinaza, peroksydaza, mirozynaza), ajoeany (E,Z-ajoene, E,Z-methylajoene, dimethylajone), białka (16,8%), sole mineralne (siarka, selen), witaminy (B1, B2, PP), aminokwasy (cysteina), saponiny sterydowe. Z czosnku wyodrębniono także prostaglandyny A2 i F1a. Alliina pod wpływem enzymu allinazy powstaje allicyna. Alliina jest bezwonna, dopiero uszkodzenie rośliny, przetwarzanie jej wywołuje uwolnienie enzymu i rozpad do jakże wonnej allicyny. Olejek czosnkowy posiada właściwości przeciwpasożytnicze i żółciopędne. Istnieją wyniki badań z lat 70. XX wieku, stwierdzające działanie hipoglikemiczne czosnku, np. prace P.T. Mathew i K.T Augusti z 1974 r., C. Jain z 1975 r. Zalecana dawka lecznicza świeżego czosnku wynosi 4-5 g dziennie. W handlu są dostępne płynne wyciągi z czosnku (krople), kapsułki z olejowym wyciągiem z czosnku, tabletki i kapsułki ze sproszkowanym czosnkiem (mało wartościowe), kapsułki, tabletki i drażetki z wyciągami suchymi z czosnku oraz kapsułki elastyczne z olejkiem czosnkowym lotnym (najbardziej wartościowe). Świeży, nieuszkodzony czosnek zawiera S-alkilo-cysteino-sulfotlenki: alliina 0,35-1,3% (S-allilo-L-cysteinosuflotlenek, izo-alliina (1-propenyl-alliina), methiina (metylo-alliina). Są to związki bezwonne w żywych komórkach czosnku. W razie uszkodzenia, pod wpływem enzymów (peroksydazy, emulsyny, allinazy) rozpadają się te związki do allicyny (allilo-2-propenotiosulfinian), a dalej do diallilo- i oligosiarczków oraz E- i Z-ajoenów. Niektóre odmiany czosnku wyzwalają w tych reakcjach winylodithiiny i winylosiarczki. Produkty rozpadu alliiny dopiero wyzwalają charakterystyczny czosnkowy zapach. Alliina nie posiada zapachu. Czosnek sproszkowany zawiera 0,5-2,5% allicyny, przy czym zgodnie z Ph. Eur. powinien zawierać nie mniej niż 0,45% allicyny; ponadto glutamylopeptyd, saponiny sterydowe i trójterpenowe (alliospirozyd, satiwozyd = sativoside), lektyny, flawonoidy, polisacharydy, adenozynę, związki selenu (z aminokwasami). Wyciągi z czosnku przygotowywane na etanolu i w temp. 0 stopni C zawierają alliinę. Jeśli temperatura jest wyższa to wyciąg jest bogaty w allicynę. Wyciągi olejowe zawierają głównie ajoeny, winylodithiiny i allilo-oligosiarczki. Olejek eteryczny czosnkowy, uzyskiwany na drodze destylacji z para wodną zawiera 50-60% diallilo-oligosiarczków. Wyciąg suchy z czosnku na etanolu (temperatura pokojowa) jest bogaty w allicynę, S-allilocysteinę, S-allilomerkaptocysteinę, Alliksynę (Allixin – fitoaleksyna) i związki seleno-aminokwasowe. Zastosowanie czosnku w medycynie ludowej: środek przeciwrobaczy (na czczo, świeży surowiec), wiatropędny, poprawiający trawienie, przeciwmiażdżycowy, wzmacniający przy osłabieniu, przeciwcukrzycowy i rozgrzewający przy przeziębieniu. Polecany w leczeniu stanów zapalnych i zakażeń układu oddechowego. źródło: dr. H. Różański 1 2 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 19 Marca 2020 Autor Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Czosnek od wieków wchodził w skład rozmaitych toników i „eliksirów młodości”. W V wieku p.n.e. uliczni sprzedawcy w Grecji oferując czosnek śpiewali: „To rzecz prawdziwa, od czosnku mężczyznom młodości przybywa”. Zważywszy, że i obecnie roślina ta jest stosowana jako środek do hamowania chorób uwarunkowanych wiekiem – Grecy mieli rację. Czosnek wykazuje korzystny wpływ na pracę niemal wszystkich układów organizmu, likwiduje nadmiar złego cholesterolu i obniża poziom kwasów tłuszczowych we krwi. Wykazuje też pozytywne działanie na układ krążenia, obniża ciśnienie krwi oraz normalizuje pracę serca osłaniając i ogólnie wzmacniając ten narząd. Szczególnie zatem warto zwrócić uwagę na możliwości jakie daje zastosowanie tej rośliny w profilaktyce chorób układu krążenia. Choroby te współczesna medycyna wyjaśnia bardzo naukowo. Zmiany chorobowe (upraszczając) można wyjaśnić porównując nasze tętnice do „niszczonego, zapychającego się z wiekiem rurociągu”. Odkładanie się nadmiaru cholesterolu oraz innych lipidów we krwi następuje w wewnętrznej błonie tętnic. To prowadzi do zgrubień ich ścian i zwężenia światła. Skutkować to może zmniejszeniem przepływu krwi. Głównym tego następstwem jest niedokrwienie, które negatywnie wpływa na tkanki, przede wszystkim: mózgu, serca, nerek, oraz nóg. Zbyt duża ilość tzw. „złego” cholesterolu we krwi może być przyczyną ciężkich schorzeń takich jak: nadciśnienie, udar mózgu, arytmia i zawał serca, choroba Bürgera. Do połowy XX wieku sądzono, iż proces ten zaczyna się w organizmie człowieka stosunkowo późno. W 1951 roku amerykańscy patolodzy przebadali zwłoki 2000 poległych w Korei żołnierzy. Średnia wieku badanych to 21 lat. U 75% żołnierzy na ścianach naczyń krwionośnych znaleziono płytki miażdżycowe (niekiedy dość pokaźne). To uświadomiło całemu światu lekarskiemu, jak wcześnie rozpoczyna się zgubny wpływ „złego” cholesterolu. Działanie przeciwmiażdżycowe i obniżające ciśnienie krwi potwierdzono w wielu doświadczeniach na zwierzętach i badaniach klinicznych na ludziach. Badano preparaty czosnku, suche proszki, maceraty olejowe, pojedyncze wyodrębnione z czosnku substancje itd. itd. itd. Niektórzy zielarze uważają, że najlepiej przyjmować czosnek świeży, nie przetworzony. Warto w tym miejscu dodać, iż już przed wiekami św. Hildegarda zalecała czosnek spożywany na surowo jako najbardziej skuteczny. Przywołam jeszcze jedną, znamienitą postać dawnego zielarstwa – Rhazesa (865 – 925 n ery). Jego prawdziwe arabskie nazwisko brzmi Abu Beker Muchammed Ben Zakira El Razi. Lekarz ten przeszedł do historii medycyny, nazywano go nawet arabskim Galenem. Zasłynął między innymi tym, że gdy miał wybrać miejsce na szpital w Bagdadzie, zawiesił w wielu punktach miasta mięso, aby się przekonać jak będzie gniło. To umożliwiło najlepszą lokalizację szpitala. Rhazes intuicyjnie wyczuwał pokrewieństwo między chorobami zakaźnymi a gniciem, czy między czystością powietrza a przyczyną gnicia (co dopiero w XIX wieku eksperymentalnie dowiódł Pasteur). Abu Beker, opisując rośliny lecznicze w swojej „Katab – al tibb – al – mansi” radził, by pożyteczne rośliny włączać do diety. Zalecał wręcz leczyć tylko dietą o ile możności bez uciekania się do leków, tam zaś gdzie wystarczą leki proste radził nie dawać skomplikowanych. Współczesne badania zdają się potwierdzać bardzo szerokie spektrum działania świeżego czosnku. Lutomski w swoich publikacjach twierdził, iż badanie składu czosnku jest konieczne, ze względu na dużą ilość substancji czynnych jakie zawiera. Nie wszystkie zostały jeszcze wyizolowane i przebadane. Każda z tych substancji może mieć jakieś ciekawe działanie terapeutyczne. Wniosek jest prosty. Warto włączyć surowy czosnek do diety. By do tego zachęcić przytoczę dwa fakty. Pierwszy to obserwacje doktora Aruna Borgia. Pracował on w Indiach w rejonie w który mieszkańcy prawie w ogóle nie chorowali na serce mimo, że polewali spożywane warzywa dużą ilością masła. W ich diecie było jednak dużo czosnku. Badania na ochotnikach pokazały, że gdy z diety wykluczano czosnek, gwałtownie wzrastała ilość złego cholesterolu, gdy zaś go ponownie włączano, poziom ten się obniżał. Drugi fakt, to opinia dziekana farmakognozji w Purdue University w Indianie – profesora V. Tylera. Twierdzi on, że przyjmowanie w diecie nawet niewielkiej ilości czosnku np. 15 gram tygodniowo (1 ząbek dziennie) obniża i reguluje ciśnienie krwi i obniża stężenie cholesterolu (o 10 – 15%). Dobroczynny wpływ świeżego, nieprzetworzonego czosnku to jedno, drugie zaś, to niezbyt miłą woń na jaką narażamy otoczenie jedząc go. Zakończę wiec parafrazując Szekspira. Śmierdzieć czy nie śmierdzieć, oto jest pytanie… źródło: strona dr. H.Różańskiego, komentarz zielarza. 1 1 3 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Noa20 Napisano 19 Marca 2020 Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Od jakiegoś czasu spożywam regularnie czosnek , ostatnio przy urlopie znacznie częściej:). Miksuję z pomidorami na śniadanie i selerem naciowym i nic się nie czepia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Frida Napisano 12 Listopada 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 W dniu 19.03.2020 o 20:28, Ismer napisał: Śmierdzieć czy nie śmierdzieć, oto jest pytanie świeży czosnek niestety wydziela woń, którą podobno maskują żute ziarenka kawy i natka pietruszki - tak twierdziły spożywające go w pracy koleżanki, a było ich w jednym pomieszczeniu aż 3. Nie miałam okazji tego sprawdzić, czy mają chuch czy nie, bo aromat i tak unosił się wszędzie. Na sobie też nie sprawdzałam, bo choć czosnek lubię i najlepiej świeży, na kanapce, to nie spożywałam go w ciągu tygodnia, a jedynie w weekend i to wtedy tylko, kiedy nie miałam wychodnego i nie spodziewałam się gości. Tak więc może ktoś ma sprawdzone sposoby na zniwelowanie tej woni i się podzieli? 10 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 28 Maja 2021 Autor Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Czosnek niedźwiedzi - Allium ursinum (Liliaceae) Opis Bylinka dorastająca do 30-40 cm wys.; cebula podłużna; liście odziomkowe płaskie, jajowatolancetowate (podobne do liści konwalii); kwiaty śnieżnobiałe, zebrane w luźny wielokwiatowy nibybaldach; owoc - torebka 3-krotna; roślina przy roztarciu pachnie czosnkiem; kwitnie od maja do początku czerwca. Roślina pospolita na niżu i w górach po regiel dolny. Lubi gleby żyzne, wilgotne i luźne. Rośnie w cienistych lasach, w zagajnikach, w zaroślach, koło rzek i strumieni, w buczynach; często towarzyszą jej kokoryczka, czworolist, kopytnik, bez czarny, miodunka i czeremcha. Surowiec Surowcem jest całe ziele lub sam liść czosnku niedźwiedziego - Herba Allii ursini et Folium Allii ursini. Ziele i liście zbiera się tylko w maju, to jest w okresie kwitnienia. Ziele i liście zebrane pod koniec kwitnienia podczas suszenia zawsze żółknie i brązowieje czyli nie nadaje się do użytku. Suszenie surowca musi odbywać się w ciepłym, przewiewnym i suchym miejscu, w którym panuje półmrok. Skład chemiczny W całej roślinie znajdują się siarczki i wielosiarczki allilowe, wielosiarczki dwuwinylowe, merkaptan, duże ilości soli mineralnych, witamin, zwłaszcza C, szereg biokatalizatorów, podobnie jak w czosnku uprawnym. Działanie i zastosowanie Wyciągi z ziela działają wykrztuśnie, moczopędnie, żółciopędnie, napotnie, odkażająco, przeciwmiażdżycowo, odtruwająco; obniżają ciśnienie krwi, regulują przemianę materii, ogólnie wzmacniają . Wskazania rekonwalescencja, osłabienie, nieżyty układu oddechowego, kaszel, stany zapalne przewodu pokarmowego, niedostateczne wydzielanie żółci, choroby zakaźne i skórne, zaburzenia przemiany materii, nadciśnienie miażdżyca, przeziębienie, skąpomocz, stany zapalne układu moczowego, zaburzenia trawienia. Napar: 2 łyżki suszu zalać 400 ml wrzącej wody lub gorącego mleka; odstawić na 20 minut; przecedzić; napar mleczny osłodzić miodem. Pić 3-4 razy dz. po 200 ml; dzieci - 100-150 ml. Nalewka czosnkowa - Tinctura Allii ursini pół szkl. ziela zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżeczki. Dzieciom podawać w mleku osłodzonym miodem. Chorobowe zmiany skórne (opryszczki, choroby bakteryjne, ropne) przemywać nalewką kilka razy dz. Rp. Mikstura AVCM Nalewka czosnkowa - 10 ml Nalewka jemiołowa - 10 ml Nalewka głogowa - 10 ml Nalewka z cykorii - 10 ml Miód naturalny - 1 łyżka Składniki wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce; dzieciom podawać 1-2 łyżeczki preparatu w mleku osłodzonym miodem. Wskazania: kaszel, nadciśnienie, osłabienie, choroby zakaźne, przeziębienie, osłabienie pracy serca, miażdżyca. źródło: dr. H.Rożański 1 1 2 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.