Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 23 Marca 2020 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Myristica fragrans Houtt (Myristicaceae) – muszkatołowiec wonny. Muszkatołowiec, zwany również dawniej jako muszkatowiec, muszkat, drzewo muszkatowe to drzewo dorastające do 20 m wys., występujące w południowo-wschodniej Azji. Owocem jest pestkowiec okryty żółtą lub pomarańczową skórką, z miękką owocnią, która pęka podczas dojrzewania owocu. Wewnątrz owocu jest pestka o powierzchni bruzdowanej, okryta osnówką. Owocnia jest spożywana po usmażeniu w syropie. Osnówka (arillus) stanowi przyprawę o korzennym zapachu i smaku. Osnówka jest znana w handlu jako macis lub kwiat muszkatołowy. Pestka wraz z nasieniem to gałka muszkatołowa (Muskatnuss) będąca ważnym lekiem w dawnej medycynie oraz przyprawą o ogromnym znaczeniu. Gałka muszkatołowa zawiera do 16% olejku eterycznego, a w nim około 80% monoterpenów (w tym alkohole monoterpenowe), tłuszcze 40% (głównie trójglicerydy kwasy mirystynowego); neolignany, sterole, skrobia (30%), cukier, białka (6%), pektyny, barwniki (proantocyjanidyny), kwas oleanolowy, saponozydy triterpenowe, katechiny. Olejek muszkatołowy zawiera ok. 5-12%% mirystycyny, safrol (2-2,5%) oraz 2% elemicyny i izoelemicyny. Olejek najwięcej zawiera alfa-pinenu 15-28%, beta-pinenu 13-18% i sabinenu 14-29%. Wyciągi alkoholowe, olejowe, eterowe i wodne z gałki muszkatołowej działają silnie rozkurczowo na mięśnie gładkie, hamują monoaminooksydazę (inhibitor MAO) oraz cyklooksygenazę prostaglandynową. Gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy (Macis) są stosowane w leczeniu zaburzeń czynności żołądka i jelit, przy biegunce, skurczach żołądka, nieżycie żołądka, wzdęciach. Zwiększa uwalnianie serotoniny w mózgowiu. Hamuje ośrodek głodu, zmniejszając apetyt. Pobudza miesiączkowanie. Olejek i wyciągi z muszkatołowca powstrzymują rozwój bakterii i grzybów chorobotwórczych oraz hamują stany zapalne. Olejek wcierany w skórę działa rozgrzewająco, przeciwreumatycznie i odkażająco, wykazuje aktywność przeciwbólową silniejszą niż diklofenak, czy ketoprofen. Wyciągi alkoholowe z kwiatu i gałki muszkatołowej działają w większych dawkach (nadmiernych) oszałamiająco i halucynogennie. Wywołują euforię, ale równocześnie u niektórych osób poczucie strachu i zagrożenia. Za to działanie odpowiedzialny jest olejek, a w nim safrol, elemicyna- (pochodne fenylopropanu). Sa to związki lipofilne, przechodzące przez barierę krew-mózg. Gałka muszkatołowa wypita w większych ilościach jako wodny wyciąg działa wymiotnie. Przeciwwskazania Wywołuje poronienia. Może wywołać wady rozwojowe u płodu. Nie zażywać w okresie laktacji. Nie podawać dzieciom. Dawki lecznicze i bezpieczne: 1-2 g rozdrobnionej gałki lub kwiatu muszkatołowego na miodzie, w naparach 3 razy dziennie. Można parzyć w mleku z miodem. Doskonałe na kaszel i przeziębienie. źródło: dr. H. Różański 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.