Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 24 Marca 2020 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Napisano 24 Marca 2020 Bagno zwyczajne — Ledum palustre L. (bagno pospolite, rozmaryn dziki); Rodzina - Ericaceae Opis Roślina (krzewinka) dorastająca do 150 cm wys., o ostrym, specyficznym (trochę rozmarynowo-muszkatołowym) zapachu; młode gałązki rdzawo kutnerowate; liście zimotrwałe, skórzaste, od spodu kutnerowato owłosione, z wierzchu połyskujące, równowąsko lancetowate, z podwiniętymi brzegami; kwiaty skupione w kuliste, szczytowe kwiatostany, białe, różowobiałe lub lekko żółtawe, z dużą ilością pyłku; szypułki kwiatowe długie, kutnerowate; kwiaty 5-działkowe, 5-płatkowe, 10-pręcikowe i 1-słupkowe; owoc - torebka zwisająca, podłużna, 5-przegrodowa, z drobnymi, oskrzydlonymi nasionami. Kwitnie w maju, w czerwcu i w lipcu. Lubi gleby podmokłe, torfowe, mułowe (bagienne). Spotkać go można w mokrych lasach, przy wodach, na mokradłach. Surowiec Surowcem jest liść - Folium Ledi pałustris. Liście zbiera się przed kwitnięciem lub w I fazie kwitnienia I suszy w temp. 20-40 st. C. Skład chemiczny Surowiec zawiera olejek eteryczny — 0,3-2% (składniki: palustrol, mircen, ledol), glikozydy (arbutyna, erykolina, dafnina), substancje żywicowe (mezereina), flawonoidy (m.in. kwercytryna), kwas garbnikowy ledotaninowy, terakserol, kwas ursolowy, garbniki i in. Działanie zewnętrznie zastosowany działa miejscowo znieczulająco (przeciwbólowo), rozgrzewająco, odkażająco i poprawia krążenie. wewnętrznie działa odkażająco, napotnie, rozgrzewająco, przeciwreumatycznie, moczopędnie, wykrztuśnie, trawiennie, żółciopędnie i rozkurczowo. Wybitnie uspokaja. Doskonale odkaża nie tylko przewód pokarmowy, ale również drogi moczowe i układ oddechowy. Rozkurcza mięśnie gładkie tchawicy i oskrzeli (ułatwiając oddychanie) oraz przewodu pokarmowego. Bagno w medycynie ludowej wewnętrznie stosowane było przeciw astmie, kokluszowi i krztuścowi a zewnętrznie do do płukania przy bólach zębów i do kąpieli p. reumatycznych W homeopatii stosuje się bagno jako środek drażniący skórę i przeciwgośćcogoścowy. Zioło odstraszające mole i pluskwy, zwalczające wszy. Wskazania: zewnętrznie - zapalenie nerwów, mięśni i stawów (postrzał, bóle pleców itd.), zmarznięcie, łojotok i choroby z nim związane (trądzik, stany zapalne), choroby skórne ropne (czyraki, krosty), wirusowe (np. opryszczki) oraz grzybicze, owrzodzenia, liszaje, wypryski, ukąszenia owadów, zmiany troficzne. Mazidło, nalewkę czy olej palustrowy polecam wcierać w całe ciało przed udaniem się do łóżka podczas chorób zakaźnych, nieżytów układu oddechowego i przeziębienia. wewnętrznie (oprócz wyżej wymienionych schorzeń): reumatyzm, artretyzm, kaszel, katar, choroby zakaźne typu grypy, świnki, czy anginy, dychawica oskrzelowa, skąpe krwawienia miesiączkowe, skąpomocz, obrzęki, bóle pięt i podeszew (homeopatia), zakażenia dróg moczowych, zaparcia, dreszcze, wyczerpanie nerwowe. Przeciwwskazania: - uczulenie na roślinę po zażyciu doustnym lub zastosowaniu zewnętrznym (nie dotyczy pyłku, który wywołuje u każdego kichanie i katar, a nawet zawroty głowy!) - krwiomocz, ciąża, wymioty, biegunka. Żadnych przetworów z bagna nie podawać doustnie dzieciom poniżej 13 r ż. Można je natomiast stosować zewnętrznie. Objawy zatrucia: rozwolnienie, oszołomienie, drętwienie kończyn, krwiomocz, podrażnienie i pieczenie w brzuchu oraz w gardle, złe samopoczucie, nudności i wymioty, odruchy wstrętu, wysypka skórna. Po zastosowaniu zewnętrznym (objaw uczulenia): świąd, pieczenie skóry, pęcherze lub wyprysk z płynem surowiczym. Pierwsza pomoc: podać zatrutemu wodę z solą w celu wywołania wymiotów; zażyć 20 tabletek węgla leczniczego; udać się do szpitala. Preparaty, dawkowanie i stosowanie: Napar - w kaszlu i katarze oraz przeziębieniu - 4 razy dz. po 15 ml; w innych schorzeniach - 2-3 razy dz. po 30-50 ml; do płukania jamy ustnej, gardła, narządów płciowych i włosów; do przemywań i okładów. Przy stosowaniu doustnym osłodzić miodem lub sokiem owocowym. Tinctura Ledi palustris - 4 razy dz. po pół łyżeczki; do przemywań, pędzlowań; jako płukanka - 15 ml nalewki + 150 ml wody; do wcierań w skórę oraz we włosy. Alkoholmel Ledi palustris - 4 razy dz. po 5 ml. Oleum Ledi palustris - do wcierań w skórę i smarowań schorzałych miejsc; doustnie - 2 razy dz. po 1 łyżeczce. Linimentum Ledi palustris - wcierać w bolące miejsce 2 razy dz. po czym owinąć je bandażem elastycznym Rp. Mazidło palustrowe Oleum Ledi palustris - 15 ml Nalewka miętowa (krople miętowe) - 3 ml Gliceryna płynna - 20 ml Spirytus salicylowy kosmetyczny - 5 ml Amoniak w proszku(do pieczenia) czyli kwaśny węglan amonowy - 1 lekko czubata łyżeczka herbaciana. Sp. Olej palustrowy zmieszać z gliceryną, następnie wsypać amoniak do pieczenia, ucierać aż do połączenia, po czym wlać pozostałe składniki. Przed użyciem wstrząsnąć lub mocno zamieszać. W trakcie mieszania amoniaku powstają małe bąbelki gazu (gazowy amoniak) co jest zjawiskiem normalnym. Lek przechowywać w szczelnym naczyniu. Mazidło bardzo skuteczne. źródło: dr. H. Różański; notatki własne z wykladów. 1 2 12 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Emeryta Napisano 7 Kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Bagno jest świetne na mole i te inne gatunki cholernych motylków, dzięki którym miałam sporo poprzestrzelanych ubranek. Nie za bardzo uwielbiam jego zapach, jest dość specyficzny, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać podziurawionej garderoby i nie znoszę smrodu naftaliny. Do zapachu bagna idize się przyzwyczaić, do naftaliny do dziś nie mogę. Sama zbieram po kilka gałązek, nie trzeba ich dużo, zresztą wystarczają na długi czas, a poza tym jest to roślina pod ochroną, obecnie częściową. Ale ja i tak nigdy niczego nie zbieram inwazyjnie. I nie kupuję u handlarzy niczego co jest chronione, w tym uwielbianych przez mnie konwalii leśnych. A w Wiki prawią, że Wikingowie dodawali wyciąg z bagna do piwa w celu zwiększenia jego mocy odurzającej, no to jak na takich chłopów na schwał działało to nie ma co się dziwować, że kosi te nikczemne małe robale Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Emeryta 2 1 2 2 1 7 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Frida Napisano 15 Listopada 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Napisano 15 Listopada 2020 nie wiedziałam, że bagno jest również na bóle kostne i wogóle że ma tyle zastosowań. Ja znam bagno z działania przeciw molom i całkowicie popieram opinię Emeryty o jego skuteczności w walce z tymi niszczycielami ubrań. Przyniosłam te robale z pracy i zanim się zorientowałam że są w ilości wskazującej na wypowiedzenie wojny, to one zdążyły się rozmnożyć i było ich coraz więcej. Ale bagno załatwiło je i chwała oraz mu za to! Tylko po wytępieniu fruwających motylków trzeba jakiś czas trzymać bagno w meblu, żeby to co wykluje się po padnięciu rodziców również padło. Zn. nie wiem czy bagno działa na larwy, ale logiczne jest, że z larw wyłażą młode motylki i zabawa zaczyna się od nowa. A jak bagno sobie leży, to niech leży, jeść nie woła i bezszmerowo eksterminuje nowe pokolenia I jak już się te mole do domu zawlecze, to trzeba przejrzeć wszystkie miejsca, w których mogą się zagnieździć. Na ogół są to ubrania, ale są też mole spożywcze, które można przynieść razem z kaszą czy fasolą. Sama kiedyś nabyłam kaszę z motylkami i ich dziećmi. No i te moje mole co je przyniosłam z pracy rozgościły się w regale z ciuchami oraz w stojącym na pawlaczy pudełku z motkami wełny i różnych nici, to tam była główna wylęgarnia. Jak to odkryłam, to wszystko poszło na śmietnik, cały pawlacz wyłożyłam bagnem i dopiero wtedy definitywnie się ich pozbyłam. 4 1 1 6 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi