equalypse Napisano 9 Maja 2020 Napisano 9 Maja 2020 przepraszam, że daję ten post tutaj - w razie możliwości proszę o przesunięcie go gdzieś indziej (czyli do właściwego działu). Otóż spotkałem się z terminem "wzór nieśmiertelności" Co to jest? o co tu chodzi - szukanie w google nie dało mi nic. Będę wdzięczny za pokierowanie. Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj
Piko Napisano 10 Maja 2020 Napisano 10 Maja 2020 9 godzin temu, equalypse napisał: Otóż spotkałem się z terminem "wzór nieśmiertelności" Gdzie i w jakim kontekście spotkałeś ten termin ? Pierwsze co się nasuwa na myśl to życie bez grzechu Jezusa Chrystusa z Nazarei który choć umarł, to zmartwychwstał i wstąpił do nieba... Oraz żywoty Imperatorów Rzymskich którzy za zasługi dla Rzymu zostawali powszechne obwoływani Bogami. Cytuj
equalypse Napisano 10 Maja 2020 Autor Napisano 10 Maja 2020 cześć! dziękuję za odpowiedź - nie pamiętam już, gdzie spotkałem powyższy termin.... wiem tylko, że słowa utkwiły mi w pamięci.... dlatego szukam ich znaczenia - właśnie patrzę na strony anglojęzyczne i jest to termin poniekąd powiązany z Kamieniem Filozoficznym... Skąd miałeś takie wnioski, które podałeś? (bo są cenną wskazówką) Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi