Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 13 Maja 2020 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 13 Maja 2020 Gorczyca to roślina z rodziny kapustowatych. Nasiona niektórych jej gatunków znalazły zastosowanie jako przyprawa oraz surowiec do wyrobu musztardy, a także - ze względu na właściwości zdrowotne - jako środek leczniczy w medycynie naturalnej. Już Sumerowie wykorzystywali zdrowotne działanie gorczycy, lecząc nią zatrucia grzybami i uśmierzając bóle zębów czy brzucha. Z kolei starożytni Grecy i Rzymianie uważali gorczycę za afrodyzjak. Podobno Pitagoras zalecał stosowanie plastrów gorczycowych na rany pochodzące z ukąszeń węży i skorpionów. Natomiast w starożytnych Chinach papkę z mąki gorczycowej wyrobionej z miodem oraz wywarem z kwiatów lilii stosowano, by usunąć ze skóry piegi, przebarwienia i inne plamy na skórze. Obecnie w ziołolecznictwie i w kuchni wykorzystuje się kilka rodzajów nasion gorczycy. Najpopularniejsza jest gorczyca biała (jasna, żółta - Sinapis alba), która odznacza się łagodnym - jak na gorczycę - smakiem. Znacznie silniejszy smak ma gorczyca czarna (Brassica nigra), a najmocniejszy - gorczyca sarepska (brązowa, indyjska - Brassica juncea). Jest cennym gatunkiem dla pszczół, zapewniającym pożytek w czerwcu. Miód gorczywowy jest jednak mniej słodki niż inne miody. Gorczyca biała odznacza się sporą zawartością regulującego ciśnienie potasu, wzmacniającego kości i zęby fosforu oraz kojącej nerwy niacyny. Gorczyca biała na dolegliwości żołądkowe. Nasiona białej gorczycy zawierają 15-18 proc. śluzu w skórce i dzięki temu po zjedzeniu tworzą warstwę ochronną na błonie śluzowej żołądka. Tym samym zmniejszają stan zapalny, łagodzą bóle żołądka i chronią go przed podrażnieniem. W związku z tym wodny wyciągi z nasion gorczycy białej stosuje się w dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak stany zapalne żołądka i jelit, nadkwasota, wrzody. Całe nasiona, przyjęte w odpowiedniej dawce, pęcznieją w przewodzie pokarmowym, spulchniają masy kałowe w jelicie grubym i wywołują łagodny efekt przeczyszczający, dlatego są sprawdzonym środkiem na zaparcia. Osobom zmagającym się z tą dolegliwością zaleca się pić odwar gorczycowy. Żeby go przygotować, należy 1 łyżkę całych nasion gorczycy zalać 1 szklanką letniej wody i, ogrzewając powoli, gotować 5 min. Odwar należy pić razem z nasionami w ilości 1/4-1/3 szklanki po jedzeniu. Natomiast rozdrobnione nasiona białej gorczycy pobudzają nieznacznie wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawiają trawienie, dlatego zaleca się je przyjmować przy braku łaknienia czy niestrawności. Ale z gorczycą, nawet białą, należy uważać przy stanach zapalnych dróg pokarmowych, gdyż może je zaostrzyć. Gorczyca biała na zatoki. Gorczyca to także sprawdzony środek na zapalenie zatok. Można się o tym przekonać, wsypując do woreczków uszytych z gęsto utkanego płótna nasiona gorczycy. Następnie należy je podgrzać (np. na patelni lub w piekarniku) i przyłóż do policzków i czoła. Nasiona nie mogą być za gorące, by nie poparzyły skóry. Gorczyca przyśpieszy udrożnienie dróg oddechowych. W zależności od potrzeb okłady można powtarzać nawet kilka razy dziennie. Gdy śluz zacznie spływać, należy delikatnie wydmuchać nos. Gorczyca biała złagodzi bóle reumatyczne. Nasiona białej gorczycy znalazły zastosowanie w medycynie ludowej także jako środek na bóle reumatyczne. Zaleca się przykładać na chore miejsca płócienne woreczki wypełnione nasionami. Można je pozostawić na noc lub nosić w ciągu dnia. Jeżeli bóle dotyczą kończyn dolnych, należy włożyć stopy po kostki w nasiona gorczycy, a jeżeli ból jest umiejscowiony w kończynach górnych, należy umieścić dłonie w nasionach. Natomiast jeżeli ból jest umiejscowiony w kręgosłupie, to trzeba położyć się na nasionach rozsypanych na prześcieradle. Stosuje się ten sposób dwa razy dziennie po 10 min, stopniowo zwiększając ten czas do 30 min w ciągu 7-10 dni. Poduszki, pasy, opaski woreczki i materace gorczycowe - wypełnione nasionami gorczycy - pod wpływem ciepła ludzkiego ciała zaczynają wydzielać promieniowanie, które łagodzi bóle reumatyczne i stany zapalne oraz napięcia mięśni. Gorczycę wsypuje się do podłużnych pasów na kręgosłup, opasek na kolana czy specjalnych, grubo tkanych poduszek. Woreczek z gorczycą nagrzany w piekarniku i przyłożony do skroni, udrożni drogi oddechowe w przypadku zapalenia zatok. Olej z gorczycy białej - zastosowanie w kosmetyce. Olej z białej gorczycy ma właściwości zmiękczające, nawilżające skórę. Ponadto zmniejsza jej łuszczenie się, dlatego jest polecany jako środek pielęgnujący cerę suchą, wymagającą regeneracji. Olej można również wmasować we włosy i skórę głowy, by pozbyć się łupieżu czy zapobiec wypadaniu włosów. Olej z białej gorczycy można stosować w postaci czystej, bez rozcieńczania, lub jako składnik mieszanek z innymi olejami (np. migdałowym, awokado, jojoba). Gorczyca czarna na gościec i bóle korzonków. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie w bólach reumatycznych także olejku gorczycowego, który jest otrzymywany z nasion gorczycy czarnej. Jednak sam olejek gorczycowy ma działanie zbyt silne i powoduje powstawanie pęcherzy martwiczych na skórze, dlatego stosuje się go w postaci 2-procentowego roztworu spirytusowego, wchodzącego w skład różnych mazideł, np. w połączeniu z olejem kamforowym i olejkiem terpentynowym, które można wcierać nie tylko w bólach reumatycznych, lecz także w nerwobólach. Rozdrobnione nasiona czarnej gorczycy również stosuje się (w formie okładów) w dolegliwościach reumatycznych - głównie w bólach gośćcowych (reumatoidalne zapalenie stawów) - a także w zapaleniu korzonków nerwowych i nerwobólach korzonkowych. Warto wiedzieć, że dawniej nasiona gorczycy czarnej w postaci plastrów służyły jako środek pomocniczy w bólach mięśniowych, zapaleniu ścięgien, a nawet w odoskrzelowym zapaleniu płuc oraz w zapaleniu opłucnej. Olej gorczycowy, produkowany głównie z gorczycy czarnej, dodawany jest do maści i innych preparatów, stosowanych np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz nerwobólach. Gorczycę czarną należy stosować z umiarem. Nasiona gorczycy czarnej rozszerzają podskórne naczynia krwionośne, wywołują miejscowe zaczerwienienie oraz uczucie intensywnego pieczenia. Działanie to jest tak bardzo silne, że już po krótkim czasie może nastąpić uszkodzenie skóry z objawami stanu zapalnego, a nawet martwicy tkanek. Dlatego nie można ich trzymać na skórze dłużej niż kilka minut. Z tego samego powodu nie stosuje się nasion czarnej gorczycy wewnętrznie - przy zbyt dużych dawkach przyjętych doustnie może wystąpić nadmierne przekrwienie błon śluzowych przewodu pokarmowego, a nawet uszkodzenie kłębków nerkowych i krwiomocz. Długotrwałe przyjmowanie nasion gorczycy czarnej, a nawet za częste spożywanie dużych ilości zrobionej z niej ostrej musztardy, może prowadzić do uszkodzenia gruczołu krokowego i powstania wola tarczycy. Natomiast nasiona gorczycy białej bardzo słabo drażnią skórę i nie wywołują zaczerwienienia ani uczucia gorąca lub pieczenia. Nasiona gorczycy mogą też zmniejszać poziom cukru we krwi. Gorczyca - zastosowanie w kuchni Gorczyca biała ma umiarkowanie delikatny, lekko piekący smak, gorczyca czarna oraz gorczyca sarepska są ostrzejsze, bardziej wyraziste. Wykorzystuje się je do produkcji musztard o różnym stopniu ostrości. W kuchni największą rolę pełni gorczyca biała, która jest używana do przyprawiania marynat, mięs i wędlin, ale wszystkie gorczyce nadają się jako przyprawy do aromatyzowania korniszonów, wzmacniania smaku wędlin i warzyw w occie. Zmielone nasiona gorczycy to cenny dodatek do sosów, duszonych warzyw, mięs i zapiekanek. W sprzedaży są także zmielone nasiona gorczycy białej, czyli musztarda w proszku. Stanowi ona doskonałą bazę do przygotowania domowej musztardy. Wystarczy dodać wodę, zioła lub inne przyprawy (wg uznania) i wymieszać. W barach sushi musztarda w proszku często jest stosowana jako dodatek do chrzanu wasabi. Nasiona gorczycy białej służą do wyrobu musztardy francuskiej (łagodnej) oraz jako dodatek do niektórych marynat. Pasują również do kwaszonych i konserwowanych ogórków, kapusty, grzybów. Gorczyca jest niezastąpionym dodatkiem do grillowanych mięs i sosów, nadaje im wspaniały smak a także zapobiega ich psuciu. Nasiona gorczycy czarnej wykorzystuje się do wyrobu ostrej musztardy (m.in. krymskiej) i jako przyprawę do mięsa. Jest również składnikiem Panch Phoron - popularnej pięcioskładnikowej mieszanki przypraw, w której skład wchodzą także kozieradka, koper, czarnuszka i kumin. Gorczyca ma także dodatkowe właściwości: pozwala pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. Dawniej zmiażdżone nasiona zalane wodą umieszczano w garnkach i innych pojemnikach (np. po kiszonkach). źródło: poradnikzdrowie; notatki z wykładów. 1 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Frida Napisano 12 Listopada 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 Zbawienne działanie gorczycy na bóle reumatyczne i na zatoki potwierdzam. Mam poduszeczki gorczycowe i jest to jeden z najlepszych środków na łagodzenie bólu. 5 1 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.