Gość Stilla Napisano 3 Lipca 2020 Napisano 3 Lipca 2020 (edytowane) Na rynku nie ma zbyt wiele talii Kipper, ale jest parę do wyboru. Pomyślałam, że pokaże te, które znalazłam "Kipper. Fortune telling deck". Autor: Ciro Marchetti. Autor znanego "Boskiego Tarota" i "Gilded Reverie Lenormand". Grafika komputerowa. Karty można dorwać w Polsce za około ~90 złotych. "Mistyczny Kipper". Autorzy: Urban Trosch, E. Regula Fiechter. Karty wykonane techniką tempery jajecznej. Artysta znany też z innej talii, "Mistyczny Lenormand". Talia do kupienia w komplecie z małą książką ze znaczeniami kart (dostępna polska wersja językowa). Cena ok. ~40 złotych. "The Card Geek's Kipper". Autor: Toni Puhle. Karty Kipper niemieckiej Youtuberki, która na swoim kanale uczy głównie kart Lenormand, Kipper i Cygańskich. Mówi też trochę o tarocie i innych kartach. Zarówno jej kanał jak i karty są w języku angielskim. Dostępny jest także podręcznik jej autorstwa do kart Kipper (również po angielsku). Karty do kupienia przez zagraniczne sklepy lub okazjonalnie do zdobycia na Allegro za ok. ~210 złotych. Na Bookdepository z darmową przesyłką 148 złotych. "Kipper Oracle Cards". Autor: Musruck Alexandre Schiffer. Talię można kupić przez niektóre księgarnie za ok ~70-120 złotych. Dostępny jest również podręcznik do kart Kipper tego autora (po angielsku). Autor ma swój sklepik na Etsy, tworzy także talie do Lenormand. "Fortune Telling Kipper Cards". Jeden ze starszych Kipperów, na którym były wzorowane późniejsze talie. Wydawcą jest AGM Urania. Edytowane 3 Lipca 2020 przez Ragna Cytuj
Administrator Ismer Napisano 4 Lipca 2020 Administrator Napisano 4 Lipca 2020 W dniu 3.07.2020 o 14:45, Makrela napisał: A właściwie czym różnią się karty figurujące pod nazwą "kipper" od tych figurujących pod nazwą "cygańskie? bo ja widzę niewielkie różnice w ilości kart, niektóre różnią się kilkoma obrazkami, ale w gruncie rzeczy są to takie same treści. Właściwie jest to jedna rodzina kart, można powiedzieć, że wywodzą się od wspólnego przodka Są między nimi różnice, są odmiany, jest różna ilość kart (standard to 36) lecz rzeczywiście, większość kart jest bardzo podobna znaczeniowo, sama zastanawiałam się nad tym, czy nazwać je wszystkie "cygańskie" czy "kipper". Wolę nazwę "cygańskie", to takie bardziej swojskie no i dla mnie takie obrazkowe karty mają związek z Cyganami, a "kipper" to całkiem obco mi brzmi. Różnie o tych kartach się mówi, ale właściwie nie wiadomo, kiedy powstały i skąd pochodzą, wszystko co można znaleźć to domniemania. Ktoś pisze, że nazwa "kipper" wzięła się od nazwiska Susanne Kipper z Berlina, no ale nawet jeśli tak było, to owa Susanne albo była ich twórczynią i stąd się dalej rozlazły, w tym również pod nazwą "karty cygańskie" (ale Cyganie również używali obrazkowych kart i to wcześniej niż przed 1900 r. - hipotetyczna data powstania kipperów), albo była ich użytkowniczką, na tyle znaną, co pani Lenormand, od której nazwiska wzięły swoją nazwę lenormandy. Jak patrzę na te talie, to myślę, że musiały po prostu powstawać w różnych miejscach, różni ludzie je tworzyli i skłonna jestem przypuścić, że jednak pierwsi byli Cyganie, ale baza jest wspólna i to nie ulega wątpliwości. Talia Sybilla, ta 52 kartowa to też karty zwane cygańskimi - kolejna odmiana, tyle, że oparta na pełnej talii jak karty klasyczne. 1 1 1 3 Cytuj
Gość Stilla Napisano 6 Lipca 2020 Napisano 6 Lipca 2020 "Die Kipper-Wahrsagekarten : Zukunftsvorhersage mit den beliebten Zigeuner-Karten", autor: Marion Röbkes. Cena: ok ~33 złotych, dostępne np. przez księgarnię Bookdepository. Nie znalazłam dobrych skanów, pokazuję więc na filmiku. Można również kupić również książkę napisaną przez autorkę tych kart za ok ~100 złotych (w języku niemieckim). Cytuj
darijam Napisano 13 Stycznia 2021 Napisano 13 Stycznia 2021 Dopiero zaczynam swoją przygodę z wróżeniem i zastanawiam się nada zakupem takiej talii: https://www.fraida.pl/gilded-reverie-lenormand-expanded-edition-ciro-marchetti-p-4560.html. Nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia i zastanawiam się, czy taka talia będzie dla mnie odpowiednia. Cytuj
Psotnik Napisano 15 Stycznia 2021 Napisano 15 Stycznia 2021 Jak wybrałaś ją spośród wielu innych, to pewnie będzie odpowiednia. Dla mnie jest za ciężka, nie lubię tak uwspółcześnionych ilustracji, ogólnie to nie lubię Ciro, jak dla mnie niech nawet się nazywa artystą malarzem, to mogę powiedzieć tak: nie lubię tego rodzaju malarstwa, jest przeładowane. Ale przy wrażeniach artystycznych, w tym dotyczących kart, jest tak, że obraz / talia musi się podobać temu, kto się uczy a nie nam 1 Cytuj
Gość Stilla Napisano 26 Stycznia 2021 Napisano 26 Stycznia 2021 W dniu 15.01.2021 o 04:03, Psotnik napisał: Jak wybrałaś ją spośród wielu innych, to pewnie będzie odpowiednia. Dla mnie jest za ciężka, nie lubię tak uwspółcześnionych ilustracji, ogólnie to nie lubię Ciro, jak dla mnie niech nawet się nazywa artystą malarzem, to mogę powiedzieć tak: nie lubię tego rodzaju malarstwa, jest przeładowane. Ale przy wrażeniach artystycznych, w tym dotyczących kart, jest tak, że obraz / talia musi się podobać temu, kto się uczy a nie nam Ciro nie jest malarzem, jest grafikiem komputerowym i jego obrazy to fotomontaże i bardzo kreatywne fotomanipulacje. Szanuję jego robotę, ale mi też jego prace nie odpowiadają do końca. Chociaż np. dla jego Kipperów zrobiłabym wyjątek, bo niczego ładniejszego zwyczajnie nie ma xDD Cytuj
acrux Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 Wczoraj przyszła do mnie talia Mistyczny Kipper Obrazki dla mnie mają jakąś taką fajną energię, jak z baśni Andersena czy coś, wydają się przyjazne. Ze spokojem, ale powoli sobie będę rozkminiać Cytuj
Gość Stilla Napisano 12 Czerwca 2021 Napisano 12 Czerwca 2021 Talia Days of Old Kipper (1920s version). Została mi polecona przez wróżkę która ich używa i zna się na Kipperach. Oryginalna talia od AGM Urania jest delikatnie mówiąc brzydka (to taki Rider-Waite w Kipperach). Tutaj ponoć do czynienia mamy ze współczesną talią, ale która z szacunkiem podeszła do tradycyjnej symboliki. Do kupienia tu: https://www.etsy.com/listing/398382589/days-of-old-kipper-1920s-version-fortune Cytuj
Gość Stilla Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Nagrałam Wam filmik z nową talią Kipperów, która mi dziś doszła i wrzuciłam na Youtube Mam nadzieję, że moderacja wybaczy taką formę, ale chciałam ją przetestować. Miłego oglądania Ubolewam tylko nad tym, że na dysku filmik jest dużo lepszej jakości - Youtube chyba kompresuje jakoś pliki i nawet przestawienie na 720p nie jest taką żyletą jaką miało być. Będę musiała pokombinować. Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Ragna Cytuj
FreyaAngels Napisano 11 Grudnia 2021 Napisano 11 Grudnia 2021 Czy 2arto inwestować w talie Mistyczny Kipper wraz z ksiazka? Cytuj
Gość Stilla Napisano 13 Grudnia 2021 Napisano 13 Grudnia 2021 W dniu 11.12.2021 o 19:40, FreyaAngels napisał: Czy 2arto inwestować w talie Mistyczny Kipper wraz z ksiazka? Jest śmiesznie tani, więc jeśli tylko Ci się podoba to moim zdaniem warto Za około 35 złotych dostaje się pudło z kartami i niewielką książeczką. Nie jest jakaś wybitna, ale nadaje się na start, są tam znaczenia, garstka przykładowych połączeń i prostu opis rozkładu Wielkiej Tablicy. Da się z niej nauczyć wróżyć z tych kart. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi