Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 25 Sierpnia 2020 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Ilex paraguariensis A. St. Hil. czyli Mate, ostrokrzew paragwajski służy do sporządzania napoju herba mate. Ostrokrzew paragwajski występuje naturalnie w Ameryce Południowej (Argentyna, Brazylia, Paragwaj). Jest to drzewo dorastające do 15 m wys., o liściach odwrotnie jajowatych, wydłużonych, brzegiem karbowano-ząbkowanych i białawej korowinie. Kwiaty rozdzielnopłciowe, jedno- lub dwupienne, barwy żółtawo-białej. Owoce mają barwę fioletowo-czerwoną lub brunatno-fioletową. Kwitnie w październiku i grudniu. Do celów leczniczych i spożywczych zbierane są liście i młode pędy z liśćmi oraz pączkami. Poddawane są fermentacji, podobnie jak liście herbaty, suszeniu, niekiedy lekkiemu prażeniu, aby nadać specyficzny aromat i smak. Najwartościowsze są liście sezonowane. W handlu możemy spotkać rożnej jakości mate. W Polsce są dostępne same rozdrobnione listki i pączki (najdroższe cenowo), liście z ogonkami i gałązkami zmielone, z frakcją pylistą (tańsze, o niższej jakości). Mate zawiera teinę, czyli koffeinę w ilości od 0,8 do 2,4%, przeciętnie 1,3%, czyli podobnie jak dobra kawa. Mate zawiera również teofilinę i teobrominę w ilości 0,065-0,5%. Istotnymi leczniczo składnikami są także tanina (15-16%), flawonoidy, olejek eteryczny, saponiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, terpeny, furanony, laktony, witaminy (B1, B2, C, karotenoidy), pyrrole (pirole) i pirazyny. Koffeina w ostrokrzewie paragwajskim nosi nazwę synonimową „mateina”. Herbata sporządzona z ostrokrzewu paragwajskiego. nazywa się „mate”. Herbata Mate działa niewątpliwie psychostymulująco. Poprawia samopoczucie, podnosi wydolność fizyczną i psychiczną, co było wykorzystywane od dawna przez Indian zamieszkujących Amerykę Południową. Mate leczy również biegunkę i zaburzenia trawienne, znosi wzdęcia. Ułatwia zapamiętywanie, uczenie się i odtwarzanie zapamiętanych informacji. Wzmaga błyskotliwość. Zwiększa działanie leków przeciwbólowych, np. ibuprofenu, paracetamolu, salicylanów, fenacetyny, antypiryny. Doskonale współdziała z trawką cytrynową i z cytryńcem chińskim. Można ja łączyć z liśćmi miłorzębu, kwiatami arniki, zielem przęśli, dziurawca i magnezem (najlepiej preparaty zawierające magnez z witaminą B6). Trawka cytrynowa, skórka cytrynowa i lemonka wymieszane z mate bardzo dobrze komponują się smakowo. Polecam dodawanie plasterka świeżej lemonki do gorącego naparu mate z miodem. Mate można parzyć w ekspresie do kawy (przelewowym), przeznaczając na 2-3 szklanki wody 2 łyżki mate, 1 łyżkę trawki cytrynowej lub 1 łyżeczkę suchej skórki cytrynowej. Taka mieszankę parzyć w ekspresie przelewowym 2-3 razy, ewentualnie za trzecim razem (gdy chcemy mieć mocny napar) warto znów dosypać troszkę mate do tej masy już wyparzanej dwa razy. Świeży napar z mate dobrej jakości jest słomkowo-zielonkawy, w trakcie stania przez kilkadziesiąt minut lub kilka godzin ciemnieje i zielenieje, nie tracąc przy tym właściwości pobudzających. Doskonała jest mate osłodzona miodem. Można także mate mieszać z owocami żurawiny (świeży sok do naparu lub suche owoce parzone z mate) oraz płatkami hibiscusa lub kwiatami czarnej malwy. Hibiskus i czarna malwa są źródłem cennych antocyjanów i flawonoidów. źródło: dr. H.Różański 2 2 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lunaria Napisano 27 Sierpnia 2020 Moderator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Sposoby parzenia yerba mate: Na początku przygody z yerba mate, zalecamy zaparzanie mniejszej ilości suszu: 2- 3 łyżeczki, żeby przyzwyczaić się do charakterystycznego, gorzkiego smaku. W podobny sposób zaparzamy wszystkie sypkie rodzaje (marki) yerba mate. Temperatura wody podczas kolejnych dolewek może być nieco wyższa - nie powinna jednak przekraczać 85 stopni C. Najtrudniejszym zadaniem dla wielbicieli, a zarazem kolekcjonerów różnych marek yerba mate, jest codzienny wybór suszu w zależności od chwilowych preferencji smakowych (i nie tylko). Czasem to naprawdę trudne zadanie... Jeśli już tego dokonamy wystarczy pięć prostych kroków do tego, żeby pobudzający napar ożywił nas i dobudził. Pierwszym krokiem jest wsypanie do naczynka (materka, tykwy lub nawet zwykłego kubka) odpowiedniej dla nas ilości suszu. Osoby spożywające yerba mate od dłuższego czasu zazwyczaj wsypują od 1/2 do 2/3 objętości naczynka. Osobom początkującym radzimy łagodniejsze zapoznanie się ze smakiem i działaniem tego naparu: przy pierwszej próbie polecamy wsypać 2-3 łyżeczki suszu (nie więcej). Przy większej ilości suszu yerba mate smak naparu osobom z nim niezaznajomionym może wydać się przytłaczający i odstraszający. Teraz należy zrobić wszystko, aby drobinki yerba mate (części pyliste) opadły na dno naczynka, a części większe znalazły się na górze (będzie to niezwykle istotne podczas picia naparu!). Efekt taki uda nam się osiągnąć jeśli po zasypaniu suszu nakryjemy otwór naczynka dłonią, a następnie odwrócimy i kilkukrotnie potrząśniemy naczynkiem. Po lekkim potrząśnięciu naczynka należy je powolutku prostować. W chwili, gdy będzie ono nachylone do około 45 stopni w pustą szczelinę między suszem a ścianką naczynka wkładamy bombillę (uwaga: nie mieszamy nią już w suszu, gdyż drobinki yerba mate wejdą nam do bombilli). Po umieszczeniu rurki naczynko możemy już postawić na stole. „Ułożony” susz z bombillą zalewamy wodą. Stosujemy do tego wodę przegotowaną, ale schłodzoną do temperatury między 70 a 80 stopni Celsjusza. Z pewnością zauważą Państwo, że woda prawie całkowicie zniknie w naczynku – tak naprawdę wsiąknie ona w susz. Czasami zdarza się tak, że chwilę po zalaniu yerba mate należy dolać jeszcze odrobinę wody (mieszkańcy Ameryki Południowej wierzą, że pierwszy łyk naparu yerba mate wypija Święty Tomasz). Zalany świeży susz yerba mate musi zaparzać się przez trzy do pięciu minut. Jeśli zaparza się on krócej, to smak naparu jest delikatniejszy, mniej gorzki. Przy dłuższym parzeniu – nabiera mocy i goryczy. Po tym czasie pijemy (sączymy) napar przez bombillę (rurkę). Po wypiciu pierwszej porcji naparu tę samą porcję suszu zalewamy jeszcze raz. Po ponownym odczekaniu wypijamy napar. Jedną porcję suszu możemy zalewać co najmniej kilkukrotnie (to momentu, kiedy wyczuwalny jest smak naparu). Trochę inaczej zaparzamy yerba mate ekspresową, w saszetkach (cocido) - umieszczone w filiżance torebki zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 85° C i zaparzamy 3-5 minut. źródło: https://www.herbatkowo.com.pl/Jak-parzyc-Yerba-Mate-cinfo-pol-12.html 1 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.