Skocz do zawartości

Deser: Yokan z zielonego groszku wersja tradycyjna i wegańska


Iissa

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo lubię kulinarne eksperymenty - zarówno próbować nowych dań jak i je wymyślać. Te pierwsze mnie inspirują, drugie to moje osobiste sukcesy. Poniżej dzielę się swoim autorskim przepisem na deser inspirowany japońską sztuką kulinarną. Yokan tradycyjnie wykonuje się z czerwonej fasoli z dodatkiem agar-agar. Mnie znacznie bardziej przypadła do gustu moja wersja z zielonym groszkiem.

 

Sprzęt:

  • foremki do muffinków (najlepiej silikonowe)
  • blender ręczny
  •  2x miska
  • mały garnek

Składniki:

  • 1 puszka groszku zielonego konserwowego (400g)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% (ok. 125g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (ok. 4g)
  • 3 łyżeczki żelatyny/ 1,5 łyżeczki agar-agar

Przygotowanie:

  1. Zagotować w małym garnku zalewę z groszku - uważać, żeby nie zawrzała
  2. Nalać gorący wywar i rozpuścić w nim agar-agar/żelatynę oraz cukier waniliowy
  3. Połączyć roztwór żelatyny ze śmietanką
  4. W osobnej misce zmiksować blenderem groszek
  5. Ostrożnie dodawać płyn do groszkowej masy
  6. Wlać całość do foremek (na moją wielkość foremek wychodzą 3 Yokan)
  7. Całość włożyć do lodówki i poczekać do pełnego ścięcia deseru.
  • Lubię to! 1
  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...