Iissa Napisano 25 Października 2020 Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Bardzo lubię kulinarne eksperymenty - zarówno próbować nowych dań jak i je wymyślać. Te pierwsze mnie inspirują, drugie to moje osobiste sukcesy. Poniżej dzielę się swoim autorskim przepisem na deser inspirowany japońską sztuką kulinarną. Yokan tradycyjnie wykonuje się z czerwonej fasoli z dodatkiem agar-agar. Mnie znacznie bardziej przypadła do gustu moja wersja z zielonym groszkiem. Sprzęt: foremki do muffinków (najlepiej silikonowe) blender ręczny 2x miska mały garnek Składniki: 1 puszka groszku zielonego konserwowego (400g) 1/2 szklanki śmietanki 30% (ok. 125g) 1 łyżeczka cukru waniliowego (ok. 4g) 3 łyżeczki żelatyny/ 1,5 łyżeczki agar-agar Przygotowanie: Zagotować w małym garnku zalewę z groszku - uważać, żeby nie zawrzała Nalać gorący wywar i rozpuścić w nim agar-agar/żelatynę oraz cukier waniliowy Połączyć roztwór żelatyny ze śmietanką W osobnej misce zmiksować blenderem groszek Ostrożnie dodawać płyn do groszkowej masy Wlać całość do foremek (na moją wielkość foremek wychodzą 3 Yokan) Całość włożyć do lodówki i poczekać do pełnego ścięcia deseru. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yunugar Napisano 28 Października 2020 Udostępnij Napisano 28 Października 2020 To należy jeść pałeczkami czy łyżeczką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iissa Napisano 28 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Tradycyjnie kroi się to w kostki i nabija na patyk od szaszłyka, ale ja wolę łyżeczką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.