Jump to content

Deser: Yokan z zielonego groszku wersja tradycyjna i wegańska


Iissa

Recommended Posts

Bardzo lubię kulinarne eksperymenty - zarówno próbować nowych dań jak i je wymyślać. Te pierwsze mnie inspirują, drugie to moje osobiste sukcesy. Poniżej dzielę się swoim autorskim przepisem na deser inspirowany japońską sztuką kulinarną. Yokan tradycyjnie wykonuje się z czerwonej fasoli z dodatkiem agar-agar. Mnie znacznie bardziej przypadła do gustu moja wersja z zielonym groszkiem.

 

Sprzęt:

  • foremki do muffinków (najlepiej silikonowe)
  • blender ręczny
  •  2x miska
  • mały garnek

Składniki:

  • 1 puszka groszku zielonego konserwowego (400g)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% (ok. 125g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (ok. 4g)
  • 3 łyżeczki żelatyny/ 1,5 łyżeczki agar-agar

Przygotowanie:

  1. Zagotować w małym garnku zalewę z groszku - uważać, żeby nie zawrzała
  2. Nalać gorący wywar i rozpuścić w nim agar-agar/żelatynę oraz cukier waniliowy
  3. Połączyć roztwór żelatyny ze śmietanką
  4. W osobnej misce zmiksować blenderem groszek
  5. Ostrożnie dodawać płyn do groszkowej masy
  6. Wlać całość do foremek (na moją wielkość foremek wychodzą 3 Yokan)
  7. Całość włożyć do lodówki i poczekać do pełnego ścięcia deseru.
  • Like 1
  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...