Duszołap Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Moja popisowa zapiekanka to woreczek ryżu, 3 papryki (czerwona, zielona, żółta), pomidor, ogórek, szczypiorek, pierś z kurczaka (można zastąpić udkami), 20dag pieczarek, cebula, ser Liliput (to chyba jest 500g), szklanka mleka, jajko, dowolne przyprawy. Ryż gotujemy, wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, sypiemy warstwę startego sera, kroimy i smażymy pieczarki z cebulą, dusimy, wykładamy na ryż, sypiemy warstwę sera, przyprawiamy kurczaka, obsmażamy, dzielimy na malutkie kawałeczki, obsmażamy, wykładamy do formy, sypiemy warstwę sera, kroimy warzywa, wykładamy, sypiemy resztę sera, lejemy mleko z rozmieszanym jajkiem i przyprawami. Zapiekamy w 200 st. C, aż ser się zrumieni. Gdzieś miałam jej zdjęcie, jest przepyszna i przepiękna. Przygotowanie zajmuje mi ok 2h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katrin266 Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Ja może podam moją wersję zapiekanki. Nie znam jeszcze takiego któremu by nie smakowała Podaję na sporą porcję, zgodnie z życzeniem że ma być na 2 dni 3 cebule 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbaski może być zwyczajna 0,5 kg pieczarek 3/4 paczki makaronu świderki duży koncentrat pomidorowy Makaron gotujemy. Odcedzamy, wrzucamy do sporej miski. Pieczarki obieramy, podsmażamy na patelni aby straciły wodę. Wrzucamy do makaronu. Podsmażamy na oleju mięso żeby straciło ten kolor i smak surowizny, nie musi być do końca usmażone bo będziemy to jeszcze zapiekać. Jak już podsmażymy to dajemy do makaronu z pieczarkami. Kiełbachę kroimy w kostkę prosto do miski z makaronem itd. Cebulę obieramy, kroimy w byle jakie piórka, podsmażamy na patelni tak delikatnie, żeby tylko zeszklić. Dodajemy do michy z makaronem i resztą składników. No i teraz jak już jest wszystko w misce to wrzucamy cały koncentrat pomidorowy, doprawiamy całkiem sporą ilością cukru i przyprawami które lubimy. Ja na ogół daję czerwony delikat i jakąś przyprawę do kuchni meksykańskiej, trochę czosnku, soli, pieprzu ziołowego. Smak ma być pikantno - słodki. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach. Polecam, pychotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Astra_ Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Danie bardzo proste syte tanie i opierające się na fantazji kucharza Ziemniaki obieramy i gotujemy na pól surowo wyjmujemy z garnka i czekamy aż chwile przestygną żeby mozna je było pokroić w talarki. Układamy na brytfance wysmarowanej masłem i na to sypiemy według fantazji co nam się podoba kiełbasa szynka pieczarki oliwki kukurydza fasolka co nam przyjdzie do głowy i co lubimy całość posypujemy startym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika na około 20- 30 min (do momentu az ziemniaki nie będą surowe- można to sprawdzic wykałaczką ) po wyjęciu z piekarnika i podaniu na talerz (najlepiej wyjmuje się taka dużą łyżką jak do tortu lub łopatka) polewamy keczupem koncentratem pomidorowym majonezem lub jakimś ulubionym sosikiem. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duszołap Napisano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Nie lubię zapiekanek ziemniaczanych, bowiem ziemniaki zawsze mi wychodzą surowe... Nie udało mi się zrobić jeszcze takiej zjadliwej. Wolę z ryżem albo makaronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Astra_ Napisano 12 Października 2010 Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Dlatego w tej ziemniaki są uprzednio podgotowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pysiaczek Napisano 22 Października 2010 Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Astra, osobiście również mogę polecić tą zapiekankę Sama ją robię i jest wyśmienita. Oprócz tego co w składnikach wymieniłaś ja dodaję jeszcze ogórki konserwowe, paprykę, groszek i brokuły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Astra_ Napisano 23 Października 2010 Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Tak jak mówiłam fantazja kucharza wrzucamy co dusza zapragnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosnowiczanin Napisano 23 Października 2010 Udostępnij Napisano 23 Października 2010 chyba co nie co pragniemy a co uda sie cudem znaleźc w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Astra_ Napisano 23 Października 2010 Udostępnij Napisano 23 Października 2010 A to już zależy od tego jak cudowna jest lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
La Papesse Napisano 24 Października 2010 Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Super jest, jedno z moich ulubionych dań - ja daję ziemniaki, boczek, kiełbasę naprzemiennie, na samej górze ziemniaki i mnóstwo niezdrowego, ciągnącego się żółtego sera! Niezrównane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megimar Napisano 24 Października 2010 Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Ja również mogę polecić tą zapiekankę Mmm, palce lizać mnóstwo niezdrowego, ciągnącego się żółtego sera! Może i niezdrowy i wysoko kaloryczny, ale za to jaki pyszny i jak profesjonalnie wzbogaca smak nie tylko tej zapiekanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlkodlak Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Fajna jest taka zapiekanka ziemniaczana, bo możemy do niej dodać praktycznie wszystko, co znajdziemy w lodówce a co nadaje się jeszcze do zjedzenia Idealne żarcie dla studenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
74450_1543265016 Napisano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 coś cudownego aż slinka leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.