YOLANDO1092 Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 czy ktoś może ma przepis na jakąś fajną maskę ziołową która leczyłaby zmiany potrądzikowe? mam problemy z bliznami w okolicy żuchwy a preferuję naturalne kosmetyki i metody leczenia. stosuję olej tamanu. Chętnie dołożylabym do tego jakąś dobrą maskę. Albo ewentualnie nawilżającą ziołową. Cytuj
Gość bakea Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) A czy to są na pewno blizny?( masz ubytek w skórze)? Czy może przebarwienia pozapalne?( takie sino-brązowe plamki ) Bo to duża różnica. W wolnej chwili czyli pewnie kolo godzinki 22 - 23 coś skrobnę w tym temacie, teraz jestem zajeta. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez bakea Cytuj
Gość bakea Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Napiszę jak pielęgnować cerę trądzikową ZAKAZY - nie używać wody i mydła -nie stosowac preparatów na bazie alkoholu -nie opalać się ( powoduje nadmierne rogowacenie ) .. często słyszę od ludzi " a muszę iść dzisiaj na solarium, żeby sobie wypalić syfy, bo mnie wysypało" - a to bzdura, że solarium zadziala i pomoże.. skutek będzie całkiem odwrotny -nie usuwać zaskurników, nie rozdrapywać -ograniczyć używki, sól i nikotynę -unikać stresów ZALECENIA - używać do mycia żelu antybaktryjnego - używać toniku antybaktryjnego - na dzien krem antybakteryjny - stosowac preparaty z filtrem, zeby nie dopuscic do zaostrzenia zmian po lecie - korzystać z sauny - dotleniac organizm ZABIEGI PROPONOWANE PRZEZ KOSMETYCZKĘ Zabiegi proponowane przez kosmetyczkę, która jest w kontakcie z prowadzącym klienta lekarzem dermatologiem, powinny: - spowodowac odnowe skóry ( peelingi kwasami owocowymi ) - zrekonstruowac braki w barierach chroniacych przed utratą wody - przywrócic niskie, wlasciwe pH skórze - zahamowac namnazanie sie P.acnes - ustabilizowac naturalna flore bakteryjna skóry - polepszenie ukrwienia - dotlenienie skóry - utrzymanie odpowiedniej elastycznosci i nawilzenia - normalizacje, zmniejszenie łojotoku - załagodzenie procesów zapalnych - rozjasniajace przebarwienia potradzikowe i spłycające blizny KOSMETYKI PRZECIWTRĄDZIKOWE Kosmetyki przeciwtrądzikowe, mozna podzielic na dwie grupy: 1. Kosmetyki LECZĄCE zmiany trądzikowe na powierzchnie skóry ( kosmetykoleki ) 2. Kosmetyki ZAPOBIEGAJĄCE POWSTAWANIU ZMIAN TRĄDZIKOWYCH Wszystkie kosmetyki przeciwtrądzikowe mają skladniki o nastepujacym dzialaniu: - przeciwbakteryjne ( zwiazki siarki, boru, triclosan, chloheksedyna, nadtlenek benzoliu, wyciag z tymianku, szałwi, brzozy, rozmarynu, heksachlorofen) - przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia ( alantoina, d-pantenol, wyciąg z rumianku czy lukrecji ) - przeciwłojotokowe (cynk, miedź oraz srebro, wyciąg z brzozy, Complex iribol, kwas azelainowy, witamina B6 ) - matujące, korekcyjne (dwutlenek tytanu, tlenek cynku, stearynian trójetanoloaminy, kaolin ) - udrażniające ujscia mieszków włosowych ( kwas witaminy A, kwas salicylowy, siarka koloidalna, alantonina, kwasy owocowe ) - ściągające ( zwiazki glinu, garbniki, nadtlenek benzoilu ) - nawilżające, ujędrniające ( kwas hialuronowy, euceryna, kolagen, d-pantenol ) - złuszczające ( kwas salicylowy, rezorcyna, kwasy owocowe, nadtlenek benzoilu, tioksolon ) Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez bakea Cytuj
Gość Bogd Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) jeśli to jest jeszcze trądzik to unikanie zwierzęcych tłuszczy i margaryn, mnie to pomagało choć innym nie musi. jeśli to dziury po trądziku to chyba tylko piling stosowany przez kilka miesięcy z sensownymi przerwami by wierzchnią warstwe skóry zedrzeć. Jest jeszcze technika regeneracji skóry moczem ale nie dla każdego sie nadaje z oczywistych względów. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Bogd Cytuj
Gość Alsta Napisano 11 Kwietnia 2014 Napisano 11 Kwietnia 2014 Na bllizny polecam olej z orzechow macadamia ;-) Cytuj
dawid0kozlowski Napisano 11 Lipca 2014 Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) Ja od niedawna używam kosmetyków naturalnych i zaczynam interesować się ziołolecznictwem. czuje, że to robi mi dobrze na skórę. Mam również cerę trądzikową, więc jest to dla mnie bardzo wskazane. Edytowane 15 Lipca 2014 przez Seid Cytuj
rubryka Napisano 11 Lipca 2014 Napisano 11 Lipca 2014 tia, jasne, marketing szeptany też trza umieć robić na skórę trądzikową polecam, po samej sobie, bo miewałam z tym problemi to niedawna, czyli grubo po okresie dojrzewania: zmianę diety tadam! odstawienie glutenu i nabiału działa cuda, polecam spróbować teraz w wakacje diety witariańskiej (rawtill4 lub 8/1/1) przez miesiąc. Jeśli po tym nie poprawi się cera(i nie tylko), to mogę zakwitnąć. Ktoś chce podjąć wyzwanie? Cytuj
magau Napisano 11 Lipca 2014 Napisano 11 Lipca 2014 Olejowanie twarzy. Super dziala tylko trzeba odpowiedno dobrac olej. A na blizny ziola szwedzkie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi