Skocz do zawartości

Ryby na różne sposoby


Emeryta

Rekomendowane odpowiedzi

Ryba duszona w białym wytrawnym winie

 

Składniki: węgorz, dorsz, morszczuk lub mintaj - ok. 1.5 kg, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki (można dać też pietruszkę i kawałek selera - jak ktoś lubi więcej warzyw), 10 pieczarek, listek laurowy, natka, sól i pieprz, białe wytrawne wino ok. ¾ szklanki.

Z ryby zdjąć skórę, pokrajać na dzwonka (prostokątne filety zostawić jak są)

Cebulę, czosnek i marchewkę podziabać (no, zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i przesmażyć na oleju, dodać splasterkowane pieczarki i przesmażyć ok. 5 min. Dodać posoloną i posypaną pieprzem rybę, przyprawy i wino, dusić pod przykryciem do pół godz., przed wydaniem posypać natką.

 

W przepisie jest uwzględniony tylko listek i pieprz, ale ja dodaję jeszcze troszkę tymianku na rybę i 1 ziele angielskie do sosu, a czasami jak mnie coś poniesie to i inne przyprawy - lubię eksperymenty. Ryba też może być każda, jaką kto lubi.

 

  • Lubię to! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryba duszona

Filety podsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Wlać wino i 0.5 szkl. wody. Dodać przekrojone na pół oliwki, kapary, ew. plastry ziemniaków, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. 5 min. przed końcem duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki, bazylię i oregano.

 

Ryba gotowana w czerwonym winie

1 kg filetów ryby (najlepiej dorsza), 15 dkg cebuli drobno poszatkowanej, 20 dkg selera startego na grubej tarce, 10 dkg masła, 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, sól, papryka, natka

Filety pokroić na 10-12 jednakowych kawałków, oprószyć solą i papryką. W płaskim głębokim naczyniu stopić część tłuszczu, ułożyć na nim połowę filetów, posypać cebulą, selerem i przykryć następną warstwą filetów. Zalać winem, obłożyć masłem i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. pół godziny, pod przykryciem.

Rybę wyłożyć na półmisek, przybrać natką pietruszki lub liśćmi zielonej bazylii.

  • Lubię to! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...