Emeryta Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Ryba duszona w białym wytrawnym winie Składniki: węgorz, dorsz, morszczuk lub mintaj - ok. 1.5 kg, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki (można dać też pietruszkę i kawałek selera - jak ktoś lubi więcej warzyw), 10 pieczarek, listek laurowy, natka, sól i pieprz, białe wytrawne wino ok. ¾ szklanki. Z ryby zdjąć skórę, pokrajać na dzwonka (prostokątne filety zostawić jak są) Cebulę, czosnek i marchewkę podziabać (no, zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i przesmażyć na oleju, dodać splasterkowane pieczarki i przesmażyć ok. 5 min. Dodać posoloną i posypaną pieprzem rybę, przyprawy i wino, dusić pod przykryciem do pół godz., przed wydaniem posypać natką. W przepisie jest uwzględniony tylko listek i pieprz, ale ja dodaję jeszcze troszkę tymianku na rybę i 1 ziele angielskie do sosu, a czasami jak mnie coś poniesie to i inne przyprawy - lubię eksperymenty. Ryba też może być każda, jaką kto lubi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emeryta Napisano 31 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Ryba duszona Filety podsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Wlać wino i 0.5 szkl. wody. Dodać przekrojone na pół oliwki, kapary, ew. plastry ziemniaków, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. 5 min. przed końcem duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki, bazylię i oregano. Ryba gotowana w czerwonym winie 1 kg filetów ryby (najlepiej dorsza), 15 dkg cebuli drobno poszatkowanej, 20 dkg selera startego na grubej tarce, 10 dkg masła, 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, sól, papryka, natka Filety pokroić na 10-12 jednakowych kawałków, oprószyć solą i papryką. W płaskim głębokim naczyniu stopić część tłuszczu, ułożyć na nim połowę filetów, posypać cebulą, selerem i przykryć następną warstwą filetów. Zalać winem, obłożyć masłem i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. pół godziny, pod przykryciem. Rybę wyłożyć na półmisek, przybrać natką pietruszki lub liśćmi zielonej bazylii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.