Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 4 Listopada 2020 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Sezon na żurawinę to jesień i zima. Warto zaopatrzyć się w świeże owoce, które można długo przechowywać w lodówce - ok 3 miesięcy, no i oczywiście o wiele dłużej w zamrażalniku. Są bezcenne. Żurawina jest wieloletnią krzewinką zaliczaną do rodziny wrzosowatych. Owoce żurawiny pojawiają się na początku września, ale zbiera się je późną jesienią, a nawet zimą. W medycynie, w celach pielęgnacyjnych lub kulinarnych, wykorzystywane są przede wszystkim dwa gatunki żurawiny:- żurawina błotna - naturalnie rośnie w w Polsce, USA, północnej Azji. Jest bardziej cierpka niż żurawina amerykańska, można ją uprawiać w ogrodzie, w odpowiednich warunkach- żurawina wielkoowocowa (amerykańska) - pochodzi z Kanady i USA, które są potentatami w jej uprawie. Można uprawiać ją w ogrodzie i na plantacjach. Jest odporna na choroby i niskie temperatury. Owoce żurawiny zawierają m.in. garbniki katechinowe, taniny, antocyjany, polifenole, kwasy organiczne (galusowy,cytrynowy, benzoesowy, chinowy), pektyny i dużo wit. C oraz wit. z grupy B: B1, B2, B6, wit. P (rutyna), wit. E oraz związki minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, żelaza.Jest silnym antyoksydantem, źródłem przeciwutleniaczy, ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Żurawina stosowana jest przede wszystkim wspomagająco w leczeniu pęcherza moczowego i nerek. W medycynie ludowej stosuje się żurawinę przy przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem, przy osłabieniu pracy żołądka, jelit i trzustki, na awitaminozę i przemęczenie. Żurawina i preparaty zawierające żurawinę korzystnie działają na układ pokarmowy, szczególnie przy problemach wywoływanych przez bakterie Helicobacter pylori, ułatwiają trawienie i wydalanie, pobudzają pracę trzustki, stosowane są w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy, przy nadciśnieniu, wybroczynach i żylakach, oraz - w postaci ekstraktu - jako środek orzeźwiający i przeciwgorączkowy. Owoce żurawiny uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Podobne do żurawiny właściwości mają także inne owoce zawierające antocyjany, np. czarne jagody, jeżyny, maliny, śliwki, truskawki, czerwone jabłka, zielone winogrona, żurawiny jednak zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Żurawina, podobnie jak czosnek czy oregano jest naturalnym antybiotykiem. Żurawina dla pęcherza Żurawina usprawnia funkcjonowanie dróg moczowych, wypłukuje niekorzystne bakterie, utrudnia ich namnażanie się. Substancje w niej zawarte zapobiegają przyczepianiu się bakterii do ścian dróg moczowych i pęcherza, ułatwiają wydalanie ich wraz z moczem oraz zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych; jest zalecana osobom, które mają problemy ze zbyt częstym oddawaniem moczu i niewypróżnianiem pęcherza do końca oraz osobom szczególnie podatnym na infekcje dróg moczowych. Na infekcje układu moczowego najbardziej narażone są kobiety, zwłaszcza ciężarne. Żurawina działa bakteriobójczo Podobnie jak na bakterie E.coli żurawina oddziałuje na inne bakterie, odpowiadające np. za powstawanie wrzodów, a także na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Kwaśne substancje zawarte w żurawinie utrudniają przyleganie do błony śluzowej żołądka bakterii Helicobacter pylori, natomiast na zębach tworzą powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Substancje w niej zawarte nie tylko niszczą szkodliwe bakteria w układzie pokarmowym, ale też wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Nalewka żurawinowa wzmocnia odporność na wirusy i bakterie, tak więc można stosować ją w profilaktyce antygrypowej i przy przeziębieniach. Żurawina na układ krążenia Jedzenie żurawin zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, dzięki temu, że jest ona bogata w bioflawonoidy. Zapobiegają one powstawaniu zakrzepów i korzystnie wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Wraz z pozostałymi antyoksydantami: polifenolami, garbnikami i taniną chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą oraz mają właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie żurawin, czy to w postaci surowej, czy też przetworzonej, zmniejsza liczbę komórek śródbłonka, którym wyściełane są nasze żyły i tętnice. Komórki te produkują osteokalcynę, która powoduje twardnienie naczyń krwionośnych. Uszkadzany przez oksydanty i stany zapalne śródbłonek staje się podatny na osadzanie cholesterolu. Jego złogi zmniejszają światło naczyń krwionośnych i powodują miażdżycę. Ważne, żeby żurawiny spożywać regularnie, gdyż procesy degeneracyjne naczyń przebiegają powoli i wymagają stałego dostarczania antyutleniaczy. Żurawinowe antyoksydanty chronią komórki śródbłonka przed uszkodzeniami, a nadające jej czerwony kolor antocyjany łagodzą infekcje, które również sprzyjają osadzaniu się cholesterolu w żyłach i tętnicach. Wiele badań wskazuje, że spożywanie żurawin wpływa na zachowanie odpowiednich proporcji między "dobrym" cholesterolem HDL a "złym" LDL, dzięki czemu spada ryzyko zawałów serca. Dieta bogata w żurawinę zalecana jest przy niedoborach witaminy B, witaminy C, a także przy niedoborach witaminy E. Stanowi ona świetne źródło przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia się organizmu. Kosmetyki zawierające wyciąg z żurawiny mają właściwości antybakteryjne i odmładzające, rozjaśniające, regulujące pH skóry, odświeżające, zwalczające trądzik. Sok z żurawiny z witaminą C pomaga obniżyć poziom wydzielania łojotoku, jest to często wykorzystywane w gabinetach kosmetycznych jako maseczka liftingująca, rozjaśniająca twarz i likwidująca przebarwienia. Przeciwwskazania Dużej ilości żurawiny i stosowanej przez dłuższy czas powinny unikać osoby z kamieniami nerkowymi i osteoporozą oraz pacjenci przyjmujący przeciwzakrzepową warfarynę, a zbyt duża ilość spożytej żurawiny, zwłaszcza w stanie surowym (sok, miąższ) może wywołać biegunkę albo problemy gastryczne. Zbyt duże ilości soku żurawinowego silnie zakwaszają mocz, co może skutkować podrażnieniem pęcherza moczowego. Owoce długo zachowują świeżość. Surowa żurawina jest kwaśna i cierpka w smaku, więc świeże owoce czy sok bez dodatku cukru spożywają tylko odważni Żurawina przetwarzana jest na sosy, soki, syropy, musy, dżemy, konfitury, owoce suszone, herbatki, nalewki, ale dla celów zdrowotnych najlepszy jest miąższ lub sok świeżo wyciskany. Ale aby żurawina zachowała swoje zdrowotne walory, musi być rzeczywiście zawarta w przetworzonych produktach, sztuczny aromat żurawinowy nie ma żadnych prozdrowotnych właściwości. Przed przyrządzeniem można żurawinę przemrozić, wtedy traci goryczkę. źródło: notatki z wykładów, internet. 2 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekspert Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Eufemia Napisano 28 Listopada 2020 Ekspert Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 4.11.2020 o 16:08, Ismer napisał: Surowa żurawina jest kwaśna i cierpka w smaku, więc świeże owoce czy sok bez dodatku cukru spożywają tylko odważni Bardzo odważni ale właśnie na świeżo żurawina ma najlepsze działanie, można dać miodu, to przynajmniej będzie słodkie ale zdrowsze od cukru. Albo cukier trzcinowy lub melasę. Jakoś da się przełknąć a warto ją jeść, bo nie przetworzona żurawina czyści układ moczowy i to szybko. Edytowane 28 Listopada 2020 przez Eufemia 6 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.