Iissa Napisano 7 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Mój zdecydowanie ulubiony trunek. Tarnina daje cierpki smak, który równoważony jest słodkimi akcentami wanilii oraz rodzynek. O właściwościach śliwy tarniny niedawno napisała Ismer, więc nie będę tego tutaj powtarzać, wrzucę tylko linka: Jeżeli jesteście fanami cierpkiego smaku dodajcie po prostu świeżą tarninę, jeżeli chcecie, żeby wasza tarnina była mniej gorzka i bardziej słodka przemroźcie ją przez 1-3h w zamrażarce. Sprzęt: widelec 2 butelki 0,75l 2 słoiki 1,5l Składniki: 1,5l brandy 0,5kg owoców tarniny 0,3kg cukru 2 laski cynamonu 2 laski wanilii garść rodzynek 0,5l wody Sposób wykonania: Owoce przekłuć i umieścić w słoikach razem z rodzynkami Przekroić i dodać laskę wanilii oraz całą laskę cynamonu do każdego słoika Zalać składniki brandy i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 3 tygodnie Nalewkę przefiltrować W garnku roztopić cukier i zmieszać z nalewką Całość przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.