Skocz do zawartości

Likier z tarniny


Iissa

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zdecydowanie ulubiony trunek. :) Tarnina daje cierpki smak, który równoważony jest słodkimi akcentami wanilii oraz rodzynek. O właściwościach śliwy tarniny niedawno napisała Ismer, więc nie będę tego tutaj powtarzać, wrzucę tylko linka:

 

 

Jeżeli jesteście fanami cierpkiego smaku dodajcie po prostu świeżą tarninę, jeżeli chcecie, żeby wasza tarnina była mniej gorzka i bardziej słodka przemroźcie ją przez 1-3h w zamrażarce.

 

Sprzęt:

  • widelec
  • 2 butelki 0,75l
  • 2 słoiki 1,5l

 

Składniki:

  • 1,5l brandy
  • 0,5kg owoców tarniny
  • 0,3kg cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 2 laski wanilii
  • garść rodzynek
  • 0,5l wody

 

Sposób wykonania:

 

  1. Owoce przekłuć i umieścić w słoikach razem z rodzynkami
  2. Przekroić i dodać laskę wanilii oraz całą laskę cynamonu do każdego słoika
  3. Zalać składniki brandy i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 3 tygodnie
  4. Nalewkę przefiltrować
  5. W garnku roztopić cukier i zmieszać z nalewką
  6. Całość przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...