Skocz do zawartości

Sos czosnkowy


Yunugar

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

- majonez

- ketchup lub przecier pomidorowy

- kilka ząbków czosnku

- sól 

- pieprz

- cukier

 

Do szklanki dajemy jedną łyżeczkę przecieru lub ketchupu. Wedle uznania.

Następnie dodajemy dwie łyżeczki majonezu. Mieszamy do chwili aż obydwa składniki połączą się razem.

Rozrabiamy w proporcjach 2:1 (tak jak ww.) czyli 

w przypadku gdy chcemy rozrobić więcej sosu, dajemy 4 łyżeczki majonezu i 2 łyżeczki przecieru itd.

Dodajemy ząbki czosnku. Ścieramy je na tarce.

Tutaj także, wedle gustu smakowego. 

Więcej ząbków czosnku aby sos był ostrzejrzy lub mniej aby był łagodniejszy.

Na koniec przyprawy: szczypta soli, pieprzu i cukru.

Mieszamy wszystko.

Możemy dodawać ten sos do pizzy, zapiekanek, kanapek i innych słonych dań.

 

Smacznego!

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...