Ekspert Eufemia Napisano 12 Grudnia 2020 Ekspert Napisano 12 Grudnia 2020 Najwięcej wiadomo o węzłach Księżyca. ale słyszałam, że są także obliczane węzły planet. Czy ktoś coś słyszał - wie na ten temat? 4 Cytuj
Administrator Ismer Napisano 13 Grudnia 2020 Administrator Napisano 13 Grudnia 2020 Tak, są obliczane również węzły planet, ale korzystanie z tej techniki jest rzadkością wśród astrologów. Pewnie dlatego, że w dalszym ciągu nie jest za bardzo wiadomo, co one znaczą, czy też jaka jest ich natura, bo mało jest o tym informacji no i jest to technika pomocnicza o niewielkim zasięgu. Teoretycznie mogą się przydać przy ocenie skłonności Włh, co z kolei może być wskazówką do oceny kierunku, jaki on wybierze, co nie zawsze wynika z analizy podstawowej. Ogólnie to wszelkie drobne techniki są "pomocowe" i nie wszystkie mają zastosowanie w jednym kosmogramie, ale jak ktoś ma czas, to warto je włączyć do swojego przeglądu technicznego i obserwować czy i na ile są pomocne. Przy węzłach planet trzeba też uwzględnić ich wolny ruch, gdyż o ile węzły księżycowe idą stosunkowo szybko, to już planetarne przesuwają się do ok. 1.30 stopnia na 100 lat, dlatego na ogół bierze się pod uwagę tylko koniunkcję węzła danej planety z innymi ważnymi elementami horoskopu, a efekty tego działania wyzwalają się w czasie trwania progresywnego aspektu przy orbie tylko do 1 st. 2 3 Cytuj
Ekspert Eufemia Napisano 13 Grudnia 2020 Autor Ekspert Napisano 13 Grudnia 2020 Dzięki Czy dobrze kumam, że te skłonności są zgodne z naturą planety, której węzeł stoi w jakimś ważnym punkcie? i mogą być, na wzór węzłów księżyca, przydatne lub przeszkadzające? 5 Cytuj
Administrator Ismer Napisano 13 Grudnia 2020 Administrator Napisano 13 Grudnia 2020 39 minut temu, Eufemia napisał: Czy dobrze kumam, że te skłonności są zgodne z naturą planety, której węzeł stoi w jakimś ważnym punkcie? i mogą być, na wzór węzłów księżyca, przydatne lub przeszkadzające? Dobrze kumasz Ja też za wiele na ten temat nie wiem, mam jakieś nędzne notatki sprzed wieków, ale tej techniki nie sprawdzałam na żadnym kosmogramie. Jak będę miała czas a przede wszystkim jak odkopię to wśród stosu papierzysków, to wrzucę coś na ten temat. 4 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi