Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Ekspert
Napisano

Najwięcej wiadomo o węzłach Księżyca. ale słyszałam, że są także obliczane węzły planet. Czy ktoś coś słyszał - wie na ten temat?

• Lubię to! 4
  • Administrator
Napisano

Tak, są obliczane również węzły planet, ale korzystanie z tej techniki jest rzadkością wśród astrologów. Pewnie dlatego, że w dalszym ciągu nie jest za bardzo wiadomo, co one znaczą, czy też jaka jest ich natura, bo mało jest o tym informacji no i jest to technika pomocnicza o niewielkim zasięgu. Teoretycznie mogą się przydać przy ocenie skłonności Włh, co  z kolei może być wskazówką do oceny kierunku, jaki on wybierze, co nie zawsze wynika z analizy podstawowej.

Ogólnie to wszelkie drobne techniki są "pomocowe" i nie wszystkie mają zastosowanie w jednym kosmogramie, ale jak ktoś ma czas, to warto je włączyć do swojego przeglądu technicznego i obserwować czy i na ile są pomocne.

Przy węzłach planet trzeba też uwzględnić ich wolny ruch, gdyż o ile węzły księżycowe idą stosunkowo szybko, to już planetarne przesuwają się do ok. 1.30 stopnia na 100 lat, dlatego na ogół bierze się pod uwagę tylko koniunkcję węzła danej planety z innymi ważnymi elementami horoskopu, a efekty tego działania wyzwalają się w czasie trwania progresywnego aspektu przy orbie tylko do 1 st. 

• Lubię to! 2
  • Dziękuję 3
  • Ekspert
Napisano

Dzięki :kwiatek:

Czy dobrze kumam, że te skłonności są zgodne z naturą planety, której węzeł stoi w jakimś ważnym punkcie? i mogą być, na wzór węzłów księżyca, przydatne lub przeszkadzające?

• Lubię to! 5
  • Administrator
Napisano
39 minut temu, Eufemia napisał:

Czy dobrze kumam, że te skłonności są zgodne z naturą planety, której węzeł stoi w jakimś ważnym punkcie? i mogą być, na wzór węzłów księżyca, przydatne lub przeszkadzające?

Dobrze kumasz :) 

Ja też za wiele na ten temat nie wiem, mam jakieś nędzne notatki sprzed wieków, ale tej techniki nie sprawdzałam na żadnym kosmogramie. Jak będę miała czas a przede wszystkim jak odkopię to wśród stosu papierzysków, to wrzucę coś na ten temat.

• Lubię to! 4
  • Super 1