Skocz do zawartości

Ryż z warzywami


Hotori

Rekomendowane odpowiedzi

Wznawiam temat dla wegetarian: Kuchnia Kryszny

 

Ryż z warzywami

 

 

Składniki:

ryż biały suchy (100g)

kalafior (250g)

ziemniaki (200g)

fasolka mung sucha lub groch w połówkach suchy (50g)

olej (5ml)

przyprawy (sól, pieprz, chili, kminek, czarnuszka, kurkuma, papryka słodka, czarny sezam)

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy. Fasolkę mung (lub w bardziej polskiej wersji groch w połówkach) gotujemy do miękkości, nawet trochę można ją rozgotować, następnie odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy surowe ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Dodajemy przyprawy, w tym kurkumę i cały czas mieszając obsmażamy warzywa. Oleju używamy niewiele, ale ma on dość duże znaczenie tutaj, nawet w takiej ilości, bo wtedy warzywa są smaczniejsze, obsmażone w przyprawach i w całej potrawce zachowują swój kształt. Jakby były ugotowane, to przy odgrzewaniu pewnie by się zaczynały rozpadać i straciłyby wygląd. Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż i fasolkę, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Edytowane przez Hotori
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...