Hotori Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ciasto budyniowe z malinami Składniki: Ciasto: 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 1 litr mleka szczypta kurkumy 4 łyżki mąki 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 2 banany 3 jabłka Polewa: 2 łyżki karobu lub kakao 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki miodu maliny do dekoracji ciasta Sposób przygotowania: Dokładnie wymieszaj składniki ciasta, następnie wylep nim brzegi i spód, wcześniej wysmarowanej masłem tortownicy. Do dużego garnka wlej 3/4 litra mleka, dodaj cukier, masło i kurkumę. Całość zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budynie i mąkę rozmieszane w pozostałej ilości mleka. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Na samym końcu dodaj pokrojone owoce. Masę delikatnie przelej do blaszki i piecz około 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta na wierzch wyłóż maliny i wylej gorącą polewę. Polewa: Na małej patelni rozpuść masło i dodaj karob. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na ułożone na cieście maliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotori Napisano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ciasto bananowe Składniki: 1 szklanka cukru ½ szklanki masła 3 banany 1 łyżka octu 1 łyżeczka sody 1 ½ szklanki mąki ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka esencji waniliowej Sposób przygotowania: Na talerzu rozgnieć widelcem banany. W osobnej misce wymieszaj cukier i masło, dodaj banany i resztę składników. Dobrze wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką. Wylej ciasto do posmarowanej blaszki i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35- 50 min. Po ostygnięciu posyp ciasto bananowe cukrem pudrem. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hotori Napisano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Słodkie kulki Składniki: - kostka masła - 1 szklanka cukru pudru lub fruktozy - 3/4 szklanki wiórek kokosowych - 2 szklanki mleka w proszku - 4 czubate łyżki masła orzechowego (możesz użyć też tahini) Przygotowanie: Wiórki podsmażamy na połowie kostki masła, do momentu aż przybiorą złocistą barwę. Pozostałą część masła miksujemy z cukrem pudrem, do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Do tak powstałej masy dodajemy wcześniej uprażone wiórki kokosowe oraz masło orzechowe. Następnie powoli dosypujemy mleko w proszku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, aby łatwo mozna było z niej uformować kuleczki (o średnicy ok 3 cm). Jeśli jest zbyt rzadka, możemy wstawić ją na kilka minut do lodówki. Przepisy pochodzą ze strony: Mantra Medytacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.