Skocz do zawartości

Słodkie wege


Hotori

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto budyniowe z malinami

Składniki:

Ciasto:

 

1 szklanka bułki tartej

1/2 szklanki mąki

1/2 kostki miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru

 

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe

1 litr mleka

szczypta kurkumy

4 łyżki mąki

2-3 łyżki masła

1/2 szklanki cukru

2 banany

3 jabłka

 

Polewa:

2 łyżki karobu lub kakao

2-3 łyżki masła

2-3 łyżki miodu

 

maliny do dekoracji ciasta

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie wymieszaj składniki ciasta, następnie wylep nim brzegi i spód, wcześniej wysmarowanej masłem tortownicy. Do dużego garnka wlej 3/4 litra mleka, dodaj cukier, masło i kurkumę. Całość zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budynie i mąkę rozmieszane w pozostałej ilości mleka. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Na samym końcu dodaj pokrojone owoce. Masę delikatnie przelej do blaszki i piecz około 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta na wierzch wyłóż maliny i wylej gorącą polewę.

 

Polewa:

Na małej patelni rozpuść masło i dodaj karob. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na ułożone na cieście maliny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto bananowe

 

 

ciasto%20bananowe.jpg

 

 

Składniki:

1 szklanka cukru

½ szklanki masła

3 banany

1 łyżka octu

1 łyżeczka sody

1 ½ szklanki mąki

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

Na talerzu rozgnieć widelcem banany. W osobnej misce wymieszaj cukier i masło, dodaj banany i resztę składników. Dobrze wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką.

Wylej ciasto do posmarowanej blaszki i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35- 50 min. Po ostygnięciu posyp ciasto bananowe cukrem pudrem. Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słodkie kulki

 

 

kulaski4.jpg

 

Składniki:

- kostka masła

- 1 szklanka cukru pudru lub fruktozy

- 3/4 szklanki wiórek kokosowych

- 2 szklanki mleka w proszku

- 4 czubate łyżki masła orzechowego (możesz użyć też tahini)

 

 

Przygotowanie:

Wiórki podsmażamy na połowie kostki masła, do momentu aż przybiorą złocistą barwę.

Pozostałą część masła miksujemy z cukrem pudrem, do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Do tak powstałej masy dodajemy wcześniej uprażone wiórki kokosowe oraz masło orzechowe. Następnie powoli dosypujemy mleko w proszku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, aby łatwo mozna było z niej uformować kuleczki (o średnicy ok 3 cm). Jeśli jest zbyt rzadka, możemy wstawić ją na kilka minut do lodówki.

 

Przepisy pochodzą ze strony: Mantra Medytacja

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Ismer zmienił tytuł na Słodkie wege

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...