Mirelka Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Hej! Świetnie, że trafiłam na ten temat, może wy pomożecie mi z moją ostatnią zagwostką - wegetariańskim rosołem Jak go gotujecie? Czytałam kilka wersji przepisów, jeszcze co innego mówią doświadczenia mamy i już nie wiem co o tym myśleć..nie chodzi mi o składniki, bo wiadomo z czego ma być rosół, przyprawy to też raczej kwestia gustu, chodzi mi bardziej o proces przygotowania..czytałam o wrzucaniu całych warzyw do garnka i zalewaniu koniecznie zimną wodą, powolnym dwugodzinnym gotowaniu wywaru z przyprawami, czytałam też o szybszej wersji czyli wrzucaniu warzyw do wrzątku, jedni każą je wrzucać w całości i to nieobrane, inni pokrojone w kawałki. Jak wy robicie wegerosół? Macie swoje sposoby? Wiem, ze teoretycznie żeby 'wyciągnąć' pełnie smaku z warzyw powinny się długo gotować na małym ogniu, ale jak to się ma do dbałości o zachowanie wartości odżywczych? Jestem zagubiona, help! )) Cytuj
megabat Napisano 15 Października 2014 Napisano 15 Października 2014 Ja zimna zalewam i czekam. Dodaje duzo ziol: tymianek, szalwia, lisc laurowy, ziele angielskie. Potem gotowy posypuje swieza natka pietruszki(juz na talerzu z makaronem). Czasem dodaje troche oliwy z oliwek juz po ugotowaniu zeby byly oczka. To taka moja wersja dosyc zielona nie kazdemu musi smakowac. No i czosnek oczywiscie. Cytuj
Mirelka Napisano 17 Października 2014 Autor Napisano 17 Października 2014 Ja zimna zalewam i czekam. Dodaje duzo ziol: tymianek, szalwia, lisc laurowy, ziele angielskie. Potem gotowy posypuje swieza natka pietruszki(juz na talerzu z makaronem). Czasem dodaje troche oliwy z oliwek juz po ugotowaniu zeby byly oczka. To taka moja wersja dosyc zielona nie kazdemu musi smakowac. No i czosnek oczywiscie. ale warzywa wrzucasz w całości, nieobrane czy w jakiej formie? Cytuj
megabat Napisano 17 Października 2014 Napisano 17 Października 2014 Raczej obrane i pokrojone na kawalki. Czasem nie chce mi sie marchewki obierac to tylko pokroje na wieksze kawalki. Nie wiem jak z ta wartoscia odzywcza, bo z wygotowanych warzyw niewiele jej bedzie niezaleznie jakbys je gotowala. Jak dla mnie wywar to cos co ma cie rozgrzac i smakowac a jak chcesz cos odzywczego to zrob surowa salatke. Nie wiem czy to wkladanie warzyw do wrzatku cos da. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi