Skocz do zawartości

Kotlety z chleba


Emeryta

Rekomendowane odpowiedzi

Kotlety z chleba

1 kg. czerstwego chleba, 3 szklanki mleka, 4 średnie cebule, 2 jaja, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, 2 łyżki natki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.

Chleb pokroić na kromki (chociaż lepiej pokrojony świeży chleb ususzyć, tylko wtenczas musi go być za świeżości więcej niż 1 kg, bo na wadze traci), namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z cebulami zmielić. Do masy dodać jaja, pestki słonecznika, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i uformować kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zrumienienia.

Podawać z gotowanymi warzywami, duszonymi grzybami (sosik grzybowy bardzo pasuje tutaj) i surówką. Na zimno też są dobre.

Jak kto lubi to może wzbogać kotleciki w różne przyprawy, wg. gustu.

 

 

 

  • Lubię to! 3
  • Cool 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Zawsze jak w chlebaku zostawał wczorajszy chleb, robiłam takie kotleciki, żeby się nie zmarnował :D Pycha, niesamowite jak z czerstwego chleba można takie cuda zrobić.

  • Lubię to! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...