Emeryta Napisano 16 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Kotlety z chleba 1 kg. czerstwego chleba, 3 szklanki mleka, 4 średnie cebule, 2 jaja, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, 2 łyżki natki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz. Chleb pokroić na kromki (chociaż lepiej pokrojony świeży chleb ususzyć, tylko wtenczas musi go być za świeżości więcej niż 1 kg, bo na wadze traci), namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z cebulami zmielić. Do masy dodać jaja, pestki słonecznika, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i uformować kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zrumienienia. Podawać z gotowanymi warzywami, duszonymi grzybami (sosik grzybowy bardzo pasuje tutaj) i surówką. Na zimno też są dobre. Jak kto lubi to może wzbogać kotleciki w różne przyprawy, wg. gustu. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkyLight43 Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Zawsze jak w chlebaku zostawał wczorajszy chleb, robiłam takie kotleciki, żeby się nie zmarnował Pycha, niesamowite jak z czerstwego chleba można takie cuda zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.