Skocz do zawartości

Pasztety wege


Ejbert

Rekomendowane odpowiedzi

  • Moderators

Pasztet jarski:

50 dag. selera;

25 dag. białej kapusty;

25 dag. fasoli albo grochu;

10 dag ryżu;

5 dag. orzechów włoskich, można i innych, ale nie próbowałem.

2 cebule;

4 jaja;

1 duży ziemniak;

5 dag. masła;

4 łyżki oleju;

sól, pieprz i przyprawy: majeranek albo wg. uznania.

Namoczoną fasolę/ groch ugotować do miękkości; można moczyć tradycyjnie, albo zalać wrzątkiem i moczyć 2 godz. tak czy inaczej musi być miękkie. Jak się ugotuje odcedzić, przetrzeć przez sitko albo wygodniej - zmiksować, dodać zmielone orzechy.

Ugotowane: ryż (na sypko, nie na mazidło) ziemniaki, seler i kapustę oraz usmażoną cebulę zemleć, dodać fasolę z orzechami, żółtka, przyprawy i na końcu pianę z białek, starannie wymieszać.

Pieczemy na rumiano w formie wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, przeważnie trwa to 30 - 50 min. Średnia z tego to 40 min  ;)

 

W przepisie podany jest olej - to do smażenia cebuli, ale u nas używa się do tego masła, najlepiej klarowanego, żeby się nie przypaliło. No i wtedy trzeba tej tego pilnować, zwłaszcza jak masełko nie jest sklarowane.

Ziemniaki można ugotować razem z selerem, ale kapustę osobno i trzeba ją odcisnąć.

  • Lubię to! 4
  • W punkt 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • Administrator

PASZTET Z SOCZEWICY wg. Kuchni  Pięciu Przemian:

 

SKŁADNIKI:

soczewica:

O – 3 szklanki wrzątku

Z – 2 szklanki czerwonej soczewicy, łyżka masła

ziemniaki:

O – wrzątek

Z – 2 ziemniaki, łyżka masła

pieczarki:

Z – 200g pieczarek, 2 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka masła

M – cebula, ząbek czosnku

pasztet:

Z – ugotowana soczewica, ugotowane ziemniaki, uduszone pieczarki, 2 jajka

M – cebula, ząbek czosnku, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej

W – sól do smaku

D – łyżka płatków drożdżowych

O – łyżka majeranku

Z – garść pestek słonecznika

 

PRZYGOTOWANIE:

soczewica: do wrzątku wsypać soczewicę, dodać masło, przykryć, gotować około 15 minut na małym płomieniu do wyparowania wody, wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 90ºC.

Ziemniaki: do wrzątku włożyć obrane ziemniaki, gotować do miękkości, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem.

Pieczarki: pieczarki pokroić, udusić na oleju z pestek winogron z dodatkiem masła razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem.

Pasztet: do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane i utłuczone ziemniaki, uduszone pieczarki razem z cebulą i czosnkiem, dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo, pieprz, imbir, mieloną gałkę muszkatołową, sól, płatki drożdżowe, majeranek, zmiksować blenderem, dodać pestki słonecznika, starannie wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w temperaturze 180ºC.

 

źródło: A.Czelej

  • Lubię to! 1
  • W punkt 1
  • Super 1
  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...