Moderators Ejbert Napisano 20 Grudnia 2020 Moderators Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Pasztet jarski: 50 dag. selera; 25 dag. białej kapusty; 25 dag. fasoli albo grochu; 10 dag ryżu; 5 dag. orzechów włoskich, można i innych, ale nie próbowałem. 2 cebule; 4 jaja; 1 duży ziemniak; 5 dag. masła; 4 łyżki oleju; sól, pieprz i przyprawy: majeranek albo wg. uznania. Namoczoną fasolę/ groch ugotować do miękkości; można moczyć tradycyjnie, albo zalać wrzątkiem i moczyć 2 godz. tak czy inaczej musi być miękkie. Jak się ugotuje odcedzić, przetrzeć przez sitko albo wygodniej - zmiksować, dodać zmielone orzechy. Ugotowane: ryż (na sypko, nie na mazidło) ziemniaki, seler i kapustę oraz usmażoną cebulę zemleć, dodać fasolę z orzechami, żółtka, przyprawy i na końcu pianę z białek, starannie wymieszać. Pieczemy na rumiano w formie wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, przeważnie trwa to 30 - 50 min. Średnia z tego to 40 min W przepisie podany jest olej - to do smażenia cebuli, ale u nas używa się do tego masła, najlepiej klarowanego, żeby się nie przypaliło. No i wtedy trzeba tej tego pilnować, zwłaszcza jak masełko nie jest sklarowane. Ziemniaki można ugotować razem z selerem, ale kapustę osobno i trzeba ją odcisnąć. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Ismer Napisano 13 Kwietnia 2021 Administrator Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 PASZTET Z SOCZEWICY wg. Kuchni Pięciu Przemian: SKŁADNIKI: soczewica: O – 3 szklanki wrzątku Z – 2 szklanki czerwonej soczewicy, łyżka masła ziemniaki: O – wrzątek Z – 2 ziemniaki, łyżka masła pieczarki: Z – 200g pieczarek, 2 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka masła M – cebula, ząbek czosnku pasztet: Z – ugotowana soczewica, ugotowane ziemniaki, uduszone pieczarki, 2 jajka M – cebula, ząbek czosnku, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej W – sól do smaku D – łyżka płatków drożdżowych O – łyżka majeranku Z – garść pestek słonecznika PRZYGOTOWANIE: soczewica: do wrzątku wsypać soczewicę, dodać masło, przykryć, gotować około 15 minut na małym płomieniu do wyparowania wody, wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 90ºC. Ziemniaki: do wrzątku włożyć obrane ziemniaki, gotować do miękkości, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem. Pieczarki: pieczarki pokroić, udusić na oleju z pestek winogron z dodatkiem masła razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Pasztet: do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane i utłuczone ziemniaki, uduszone pieczarki razem z cebulą i czosnkiem, dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo, pieprz, imbir, mieloną gałkę muszkatołową, sól, płatki drożdżowe, majeranek, zmiksować blenderem, dodać pestki słonecznika, starannie wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w temperaturze 180ºC. źródło: A.Czelej 1 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.