McPhee Napisano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Przepis wegetariański na zupę chrzanową, uwzględniający dodawanie składników w kolejności wg. kuchni pięciu przemian i jest to przepis "zimowy", który ma właściwości rozgrzewające, czyli zgodne z cyklem pór roku. składniki: przemiana Ognia: półtora litra wrzątku, 1 liść laurowy, 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku przemiana Ziemi: 1 łyżeczka masła, 8 - 10 ziemniaków przemiana Metalu: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 6-8 łyżeczek świeżo startego chrzanu, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta mielonego kardamonu, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub mniej jak kto nie lubi, bo rozmaryn ma silny smak i aromat) przemiana Wody: sól do smaku, 2 łyżeczki tamari, 2/3 szklanki płatków sojowych przemiana Drzewa: 1 ogórek kiszony Zagotować wodę, dodać majeranek,liść laurowy, masło, pokrojone ziemniaki i cebulę, chrzan starty na tarce o małych oczkach, ziele angielskie, kardamon, pieprz rozmaryn, sól, tamari i płatki sojowe. Gotować przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania dodać pokrojony ogórek kiszony. Gotowanie przez 2 godz. zalecane jest wg. oryginalnego przepisu, ale po dwóch godzinach ziemniaki i płatki będą rozgotowane, więc albo trzeba gotować krócej albo zaburzyć kolejność pięciu przemian i dodać je na później. źródło: "Zima w kuchni pięciu przemian" A. Czelej Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Widja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.