Gość Nice Napisano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Bierzemy mąkę, ciepłe masło, 3 jajka i jedno żółtko, miód, tłuczone orzechy włoskie. Niestety proporcji nie pamiętam liczbowo, ale chyba używałam całą kostkę masła - także mieszać mąkę z masłem, aż nie będzie takie kruszące się wtedy dodać jajka i miód i orzechy, ciasto na koniec musi być takie elastyczne, nie lepic się rozwałkować - ja biorę szklankę (od wina chyba najlepiej ) - jak ktoś ma foremki, to super I wycinam takie okrągłe ciasteczka Pieką się około 10-15 min, są kruche - ja uwielbiam je z wiśniową konfiturą, jakoś fajnie dodaje się do siebie smak orzechów włoskich i wiśni Sorki za brak dokładnych pomiarów, ale naprawdę myślę, że prostym jest dostosować to na oko Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Fajne. Wyprobuje chyba. Obstawiam ze dodaje sie ok 0.5kg maki i kostke masla w mysl zasady 3:2:1 gdzie 3 maka, 2 -maslo, 1- cukier/miod. A czy cala mase miesza sie tylko do polaczenia skladnikow jak w przepisach na ciasto kruche czy wyrabia.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nice Napisano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 3 godziny temu, Wildwood napisał: Fajne. Wyprobuje chyba. Obstawiam ze dodaje sie ok 0.5kg maki i kostke masla w mysl zasady 3:2:1 gdzie 3 maka, 2 -maslo, 1- cukier/miod. A czy cala mase miesza sie tylko do polaczenia skladnikow jak w przepisach na ciasto kruche czy wyrabia.? Ciasto musi być elastyczne i nie lepic się, ale mięciutkie Takze chyba się wyrabia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.