Jump to content

Kuchnia Pięciu Przemian


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Psotnik

Mam jeszcze pytanie odnośnie mięsa: otóż wg.tej kuchni większość przepisów chodzących w necie to przepisy wegetariańskie. A przecież Chińczycy, w których kraju powstały zasady tej kuchni nie są wegetarianami, w zasadzie przyswajają każde białko pochodzenia zwierzęcego, więc już nie pytam dlaczego tak jest, bo domyślam się, że autorzy będący zwolenniczkami wegetarianizmu nie zamieszczają mięsnych przepisów, ale również domyślam się, że i rodzaje mięs mają swoje odpowiednie smaki i chciałabym się dowiedzieć jakie :) 

  • Like 1
  • Lux 1
Link to post
Share on other sites
  • Administrator
Ismer
W dniu 11.02.2021 o 00:44, Psotnik napisał:

domyślam się, że i rodzaje mięs mają swoje odpowiednie smaki i chciałabym się dowiedzieć jakie :) 

 

wg. nielicznych źródeł wygląda to tak:

 

smak kwaśny: kura, kurczak, kaczka;

smak gorzki: koźlęcina, jagnięcina, baranina;

smak słodki: wołowina, cielęcina, królik; ryby słodkowodne;

smak ostry: indyk, gęś, dziczyzna: bażant, dzik, jeleń, kuropatwa, przepiórka, zając;

smak słony: wieprzowina, mięso peklowane, szynka wolno dojrzewająca, mięso suszone;
ostrygi, ślimaki, algi, krewetki, łosoś, węgorz, ryby morskie, kałamarnice, kawior, kraby, małże, raki, żaby;

 

nie ręczę jednak za całkowitą poprawność tego przyporządkowania, bo w tej chwili nie mam odpowiedniej literatury pod ręką, a ww. smaki mam zapisane bez notki o źródle.

Jak znajdę książki i będzie w nich inaczej coś podane, to dopiszę to. 

  • Super 1
  • Thanks! 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Pragniemy Cię poinformować, że nasza strona może dostosowywać treści do Twoich potrzeb. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych.