Skocz do zawartości

Pokrzepiąjace na duchu ksiażki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuje pozycji, ktore niosa za soba pozytywny przekaz, rozwiewaja smutki ;)

Od siebie moze polece:

1. "Tao Kubusia Puchatka"

2. Ksiega Czuang-Tsy

3. "Alchemik" Coelho oraz komentarz do niego "Alchemia Alchemika"

Bede wdzieczna zwlaszcza za pozycje, ktore nie sa zbyt obszerne, tak, by moc wetknac je innym w porach przygnebienia :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wiem jak to jest kiedy człowiek chodzi i szuka odpowiedzi a czasami pomocy sam byłem w takim stanie nie jeden raz polecam książkę Neale Donald Walsch Rozmowy z Bogiem szczególnie księgę pierwszą choć prawdę powiedziawszy po jej przeczytaniu ma się ochotę na następne które są równie dobre.

Napisano

..a ja wam polecam wszystko co napisał OSHO - wyzwalają niesamowicie dobrą energię,a ponadto człowiek czuje się taki " bosko zaopiekowany" ,tzn ,że nie jest sam we wszechświecie.

• 2 miesiące temu...
Gość Jaga_Wiedzma
Napisano

Jako pokrzepienie:

"Minuta mądrości" oraz "Modlitwa żaby" Anthonego de Mello,

"Być jak płynąca rzeka" Paolo Coelho,

"Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa - ta ksiażka towarzyszy mi od wielu lat. Zabieram ją też w podróże. Nie zawsze czytam, ale zawsze mam przy sobie. Bawię się przy niej doskonale i choć znam niemal na pamięć, nigdy nie mam jej dość.

Napisano

mnie zawsze rozśmiesza Bridget Jones ;) wiekszośc uważa to za książke niskich lotów,ale za to humor poprawia niesamowicie :D

Napisano

wspomniano już "Alchemika" i "Rozmowy z Bogiem",a ja dorzucę jeszcze "Potęgę podświadomości"-dla mnie bardzo pozytywna i podnosząca na duchu :)

Napisano
mnie zawsze rozśmiesza Bridget Jones ;) wiekszośc uważa to za książke niskich lotów,ale za to humor poprawia niesamowicie :D

tez lubie i film ogladalam wiele razy tak samo jak 'To wlasnie milosc';P nie ma jak brytyjskie komedie romantyczne;D

z ksiazek: Antoine Fisher - Odnalesc siebie

Napisano

mega pozytywna książka - Fannie Flags "Nie moge się doczekac kiedy pójdę do nieba",rozgania wszystkie smutki :)

Napisano

koniecznie Vivien ta książka jest tak ciepla,że ogrzeje Cię nawet jak bedzie -20 stopni ;)

Gość Jaga_Wiedzma
Napisano

To juz za nią szperać zaczynam. ;)

Ze mnie gorąca dziewczyna i lubie zimno, ale książka to zawsze ksiazka. ;)

Napisano

kilka lat temu czytałam książkę Louise L. Hay "Mozesz uzdrowić swoje życie"

Pamiętam, że bardzo pozytywnie na mnie wpłyneła i napewno do niej wrócę :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

A ja ostatnio czytalam ksiazke pt. Szarlotka z ogryzkow.piekny pokaz czystej polszczyzny, blyskotliwego jezyka, znakomitych skojarzen i konczy sie happy endem :) polecam

Gość Patryk8
Napisano

Esther Hicks, Jerry Hicks

"Zrealizuj swoje marzenia". To książka o prawie przyciągania. To znaczy o tym, że przyciągasz to o czym myślisz. Jeżeli myślisz, że nie masz jakiejś rzeczy to najprawdopodobniej nie bedziesz jej miał, jeżeli myślisz o samym pragnieniu a nie o braku tego to się spełni. To tak w dużym skrócie.

Napisano
kilka lat temu czytałam książkę Louise L. Hay "Mozesz uzdrowić swoje życie"

Pamiętam, że bardzo pozytywnie na mnie wpłyneła i napewno do niej wrócę :)

podpisuje sie pod w/w zdaniem obiema rękami :)

Napisano

niezmiennie od lat"Potęga podświadomości"-za każdym razem jak łapię doła to ją troszkę odświeże i przechodzi jak ręką odjął:)

a z filmów humor brytjski;Monty Python i Czarna żmija;po takiej dawce śmiechoterapii jestem zawsze rozluzniona i dotleniona

• 4 tygodnie później...
Napisano

Książka, do której bardzo często wracam, gdy zaczynam wątpić w siebie to "Jedz, módl się, kochaj" Elizabeth Gilbert - pokrzepiająca, pełna humoru, ale i niezwykłych mądrości powieść. Polecam :)

• 4 miesiące temu...
Napisano

Gdy miałam jeszcze jakieś 'ale" co do miłości, małżeństw i związków wzięłam do ręki Colette - "Czyste, nieczyste". Opowiada o wszystkich ich rodzajach traktując każdą opowieść jak świętość - nie ograniczając nic nazwą. Dla mnie, ta książka jest tym, do czego powinniśmy zmierzać w tej sferze. Do pełnej akceptacji wszystkiego.

Tą pozycję gorąco polecam.

Napisano
Do pełnej akceptacji wszystkiego.

Pełna akceptacja prowadzi do pełnego zniewolenia. Dlatego nie uznaję związków damsko-męskich dłuższych niż jedna noc(no chyba że przyjaźń):)

Napisano

Wcale, że nie! Ale każdy patrzy inaczej na związki. Na przykład mój przyjaciel J. - po pewnym czasie aby zaimponować swojej ukochanej stał się taki jak ona. Sądzę, że nie oto w tym chodzi. Mam na myśli to, że związek to nie zniewolenie i ograniczanie, ale partnerstwo i seks. Nie często spotyka się takie pary, ale one istnieją.

(proszę administrację o nie usuwanie tego postu o niezgodność z tematem (uśmiech))

Gość anatemka
Napisano

proponuje zrobić osobny temat na temat czym jest związek i dlaczego zniewoleniem. Ten temat jest o ksiązkach, pokrzepiających na duchu.