Administrator Ismer Napisano 29 Stycznia 2021 Administrator Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Urid dal – danie z Indii Północnych Urid dal lub inaczej urad dal, zwany też czarną soczewicą to gatunek pokrewny Fasoli Mungo, pochodzący z Indii. Przypomina wyglądem czarny groszek i można go kupić w tej formie lub łuskany z łupinami i bez. Jest bardzo bogaty w błonnik, białko roślinne, witaminy i minerały oraz flawonoidy. No i świetny w smaku… Składniki: 1 szklanka urid dal 4 strączki zielonego kardamonu 2 liście laurowe ⅛ łyżeczki kurkumy ⅛ łyżeczki asafetydy ½ szklanki chudego mleka 1 ½ szklanki wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki stołowe ghee 1 szklanka pokrojonej cebuli 1 łyżeczka drobno pokrojonego czosnku 1 łyżeczka utartego imbiru 6 całych goździków 1 łyżeczka garam masali ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wypłucz dal kilkakrotnie w zimnej wodzie. Wsyp do miski i zalej wodą. Zamocz na 3 godziny. Odsącz i wsyp do głębokiego garnka z kardamonem, liśćmi laurowymi, kurkumą, asafetydą, mlekiem, wodą i solą. Gotuj na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez godzinę, od czasu do czasu mieszając, aby dal nie przywarł do dna. Dolej jeszcze ½ szklanki wody i gotuj przez kolejnych 20 minut na małym ogniu. Gdy fasola będzie się gotować, na patelni na średnim ogniu podsmaż ghee, cebulę, imbir, czosnek i goździki, aż cebula się zrumieni (około 10 minut). Wyłącz palnik. Dodaj garam masalę i czarny pieprz; zawartością patelni polej fasolę. Delikatnie wymieszaj i podawaj na przykład z ryżem. źródło: Ajurweda - urid dal 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.