Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 29 Stycznia 2021 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Daktyle to owoce daktylowca, najstarszego drzewa owocowego na świecie, uprawianego od czasów prehistorycznych, które w naturalnych warunkach występuje na terenie Bliskiego Wschodu. Obecnie daktylowce uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli). Ich właściwości odżywcze doceniają zwłaszcza mieszkańcy krajów arabskich którzy, nazywają je "chlebem życia", a rodzącą je palmę (Phoenix dactylifera) "drzewem życia". Daktyle, suszone i świeże, są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany. Zbiory owoców palmy daktylowej odbywają się zazwyczaj jesienią lub wczesną zimą, podobno w tym czasie daktyle smakują najlepiej. Daktyle są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełniają niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Mają także właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a to dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka. W medycynie ludowej daktyle wykorzystywane były do leczenia różnych schorzeń, uważano iż ich częste spożywanie wpływa na ochronę organizmu przed chorobami zakaźnymi, a nawet nowotworami. Dzisiaj daktyle cenione są przede wszystkim za bogatą zawartość błonnika, dzięki któremu możliwe staje się wyeliminowanie problemu uporczywych zaparć. Owoce te poprawiają profil lipidowy (cholesterol), a co za tym idzie - zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Tym samym mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu. Na podstawie badań (przeprowadzonych w 2016 roku) wykazano, iż regularne spożywanie daktyli, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może - ze względu na zawartość składników fenolowych - wpływać na ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego. Daktyle cenione są przez osoby, które na co dzień uprawiają sport i ciężko pracują. Dzieje się tak, ze względu na bogatą zawartość cukrów prostych, które nie wymagają długotrwałego procesu trawienia. Oprócz wysokiej wartości energetycznej, daktyle dostarczają również sporą zawartość glikogenu oraz potasu, co sprzyja zarówno prawidłowej regeneracji mięśni, jak i utrzymaniu właściwej gospodarki elektrolitowej; spożywanie daktyli jest wskazane po intensywnym wysiłku zarówno fizycznym jak i umysłowym. Daktyle mogą być spożywane w formie świeżej, suszonej oraz jako przygotowane na bazie owoców, specjalne batony wysokoenergetyczne. Daktyle a cukrzyca Suszone daktyle charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym (IG=70). Oznacza to, iż przyczyniają się one do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dlatego też, osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności powinny wyeliminować je ze swojej diety zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Tym niemniej regularne spożywanie daktyli w niewielkich ilościach, w połączeniu z dietą opartą o zasady zdrowego odżywiania oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia problemu cukrzycy typu II w przyszłości. Daktyle mogą i powinny być wykorzystywane (najlepiej w postaci syropu) jako zamiennik cukru białego. Są kaloryczne, ale ten cukier jest zdrowy, w przeciwieństwie do pustych tuczących i szkodliwych kalorii cukru rafinowanego, dlatego wykorzystywane są w kuchni osób, które ciężko pracują (także głową, nie tylko fizycznie), uprawiają sport (amatorsko czy zawodowo) i interesują się zdrowym stylem życia. Daktyle są dodatkiem do ciast, lodów , deserów, koktajli, musów; dodawać je do nich można zarówno w postaci owoców jak też pasty lub syropu. Są także lepiszczem, dzięki temu świetnie nadają się do do wyrobu domowych ciasteczek i batoników energetycznych. W krajach arabskich robi się z nich dżemy, pasty i syropy, których używa się do słodzenia herbaty i kawy. Można też z nich wyrabiać wino. Arabowie opracowali 365 przepisów z wykorzystaniem daktyli - jeden na każdy dzień roku. Daktyle można dodawać także do dań mięsnych oraz mlecznych. Przeciwwskazania Daktyle nie powinny być stałym składnikiem diety osób zmagających się z problemem cukrzycy oraz insulinooporności, unikać ich powinny kobiety ciężarne zmagające się z cukrzycą ciążową. Ponadto częstego spożywania tych owoców powinny unikać osoby zmagające się z nieżytem żołądka, kolką żołądkową, uporczywymi wzdęciami, migreną - zawarta w daktylach tyramina może zaostrzać, a nawet wywoływać bóle głowy. W zależności od odmiany i kraju pochodzenia daktyle charakteryzują się różną słodkością jak i różną zawartością poszczególnych składników odżywczych. Np. odmiana daktyli - Deglet Noor - zawiera trochę (0,4 mg/100 g) witaminy C i niewiele więcej witaminy A (10 IU) a odmiana Medjool wcale nie zawiera witaminy C, za to nadrabia sporą zwartością witaminy A (149 IU) i witaminy B6 (0,249 mg/100 g). Ponadto odmiana Medjool posiada więcej wapnia (64 mg/100 g) i magnezu (54 mg/100 g) niż odmiana Deglet Noor (odpowiednio 39 mg/100 g i 43 mg/100 g), jednak zawiera mniej kwasu foliowego (15 µg/100 g). (źródło: USDA National Nutrient Database) 1 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.