joanna12345 Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 Witajcie kochani. Chciałabym kupić rubin i granat. W internecie pełno sklepów z minerałami, ale może ktoś poleci sprawdzony pewny sklep w którym warto zaopatrzyć się w te kamienie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murugan Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Nie wiem czy można tu polecać sklep, czy to będzie jego reklama, ale ja sporo kamieni zamówiłem w sklepie https://www.sklep.geogut.pl/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted April 15, 2021 Administrator Popular Post Share Posted April 15, 2021 W dniu 14.04.2021 o 00:04, Murugan napisał: Nie wiem czy można tu polecać sklep, czy to będzie jego reklama A to zależy kto i w jakim celu poleca. Użytkownicy kamieni te kamienie gdzieś kupują, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by dzielili się dostępem do swoich źródełek. I nie będę owijać w bawełnę: forumowicze interesujący się tematem minerałów nie są zainteresowani reklamą sklepów, a jeśli już czymś z tej tematyki, to jakością kamieni, toteż nie widzę powodów, by usuwać ich linki czy innego typu informacje. Natomiast posty reklamowych spamerów są usuwane i takich użytkowników z miejsca żegnamy. Wyżej wymieniony sklep prowadzi profesjonalista, aczkolwiek nie jest to ezoteryk, ale za to nabywca ma pewność, że kamień, który kupuje u niego, jest tym co kupuje; na przykład turkus to jest turkus a nie howlit. Pan ten bywa także na giełdach minerałów, jest sprawdzonym wystawcą. Jedyny mankament, to taki, że ceny minerałów u niego są wysokie w stosunku do podobnych w swej klasie u innych sprzedających. W dniu 12.04.2021 o 22:14, joanna12345 napisał: Chciałabym kupić rubin i granat. W internecie pełno sklepów z minerałami, ale może ktoś poleci sprawdzony pewny sklep w którym warto zaopatrzyć się w te kamienie? A na czym Ci konkretnie zależy, jakiej klasy ma to być kamień, jaka półka cenowa Cię interesuje? Bębnówki czy zwykłe korundy można znaleźć praktycznie wszędzie, natomiast kamień wyższej jakości trudniej jest kupić, tym bardziej teraz, kiedy planowane giełdy są zamykane, a nie każdy wystawca istnieje w sieci. Jasne, że w sklepach są dostępne i lepszej jakości kamienie, ale jeśli już się takie kupuje, to najlepiej zobaczyć je na własne oczy i przez własne ręce, a nie przez monitor. Na Allegro i na eBay zerknij, zobacz jak wyglądają kamienie w zależności od kraju pochodzenia i formy, to potem będzie łatwiej coś wybrać w sklepie. 5 1 1 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Stilla Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Gdyby nie covid, poleciałbym giełdy minerałów. W Krakowie były do tej pory dwie, jedna z nich odbywała się przy wydziale geologicznym na uniwersytecie. Można było spotkać tam dużo ludzi znających się na rzeczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted April 16, 2021 Administrator Popular Post Share Posted April 16, 2021 Polecam sklepy profesjonalne, prowadzone przez geologów: RedCrystal - Geopasja Mente et Malleo (pl) i Mente et Malleo (eu) Topaz minerały i skamieniałości Wszyscy panowie są sprawdzonymi sprzedawcami. Spora część moich minerałów została zakupiona u nich, tak w sklepach jak na giełdzie. Jak znajdę w sieci sklepy innych znanych mi sprawdzonych sprzedawców , to dopiszę je do listy. A tymczasem polecam popatrzeć na cudne minerały pp. Praszkier, którzy również wystawiają je na giełdach. Jak jestem na giełdzie, to nie zdarzyło mi się jeszcze by nie kupić czegoś u nich, pokusa i pożądanie są po prostu zbyt silne Galeria Toma Praszkiera 2 1 1 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joanna12345 Posted April 30, 2021 Author Share Posted April 30, 2021 Dziękuje serdecznie za pomoc. Jestem w tym temacie na razie laikiem, dlatego ważne dla mnie było aby wybrać sklep który ma dobrą opinię i nie narażę się na oszustwo. W internecie pełno sklepów, ale podejrzanie niskie ceny kamieni i minerałów jak i biżuterii wzbudzały we mnie nieufność. Dziękuję raz jeszcze za polecenie. Pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted November 15, 2021 Administrator Popular Post Share Posted November 15, 2021 Na rynku jest już sporo książek traktujących o kamieniach, wśród nich - jak to zwykle bywa - są lepszej i gorszej jakości. Przy czym ja mianem "gorszej jakości" określam książki tych autorów, którzy piszą na zasadzie "kopiuj - wklej" (np. A. Devine) bądź takich, których nie tyle niesie doświadczenie co skrzydła fantazji. Oto kilka książek (bez subiektywnej oceny, tylko wymieniam ) Uzdrawiająca moc kamieni; R.Marciniak Kamienie szlachetne i ich esencje; A.Korse Moc kryształów; G.Keyte (autorka opisuje własne doświadczenia) Reiki i kamienie szlachetne; U.Kinger - Raatz Osobowość kryształu. Krótka charakterystyka szczególnych form kwarcu; P.Troyer Uzdrawiająca moc kamieni szlachetnych. 100 kamieni które uzdrawiają i korzystnie wpływają na samopoczucie; J.Harding. Atlas biblijnych kamieni szlachetnych i ozdobnych. Pochodzenie, miejsce w biblii i symbolika; praca zbiorowa: W.Heflik, A.Mrozek, L.Natkaniec-Nowak, B.Szczepanowicz (praca naukowa) Tajemnice szlachetnych kamieni; M.Florkowa Kamienie szlachetne zdobią i leczą; L.Lorenzo Twój talizman; E. Gonikman Kamienie szlachetne a znaki zodiaku; S.Sharamon i B. Baginski Skamieniała terapia; R.Skwarko-Garlicki Lecznicza energia kamieni; E.K.Tabis Niezwykłe właściwości kamieni i metali; A.Devine + książki i atlasy typu naukowego: np. Minerały i kryształy encyklopedia kieszonkowa, Minerały leksykon praktyczny; Kamienie szlachetne; K.Maślankiewicz Kamienie i klejnoty; M.Kołaczkowska oraz prace Wiesława Heflika Minerał jako lek, między starożytnością a współczesnością; M.Wasilewski 1 1 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Black Evil Posted January 2, 2022 Share Posted January 2, 2022 A strona: ,,Magia Kamieni" , wypowie się ktoś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Popular Post Ismer Posted January 2, 2022 Administrator Popular Post Share Posted January 2, 2022 2 godziny temu, Black Evil napisał: A strona: ,,Magia Kamieni" , wypowie się ktoś? Tyłka nie urywa, lecz w mojej ocenie sklep przyzwoity. Ceny są różne, niektóre jeszcze przyzwoite a niektóre już dość wysokie w stosunku do kraju pochodzenia i jakości minerałów, ale trzeba wziąć pod uwagę i to, że rynek kamieni bardzo się przez covida zastopował. Zaskoczyły mnie ceny tektytów, mołdawity zawsze były drogie, ale teraz to już kosmos, a i pospolite indochinity wystrzeliły w górę. Ale to świadczy o tym, że i inflacja swoje robi i coraz trudniej z dostawami. Ja swego czasu dużo kupowałam z Chin a teraz pustka i badziew, rzadko się coś dobrego pojawia. A sporo naszych importerów zaopatrywało się tam właśnie, we wszystko co możliwe, tak w okazy kolekcjonerskie jak i masówkę oraz w różne wyroby z kamieni. Jako ciekawostkę podam, że Chińczycy kupowali nasz bursztyn hurtowo, targując się przy tym niemiłosiernie, po czym odsprzedawali go dalej, w tym również z powrotem polskim nabywcom. Detalicznie już, najczęściej jako wyroby jubilerskie i oczywiście z odpowiednim zarobkiem. Ot, handel 1 1 1 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts