Administrator Popular Post Ismer Posted August 7, 2021 Administrator Popular Post Share Posted August 7, 2021 Ketmia - róża chińska - Hibiscus rosa sinensis L. Rodzaj Hibiscus obejmuje około 200 gatunków. Zaliczany jest do rodziny ślazowatych (malwowatych) – Malvaceae. Mniej znana polska nazwa ketmii, czyli hibiskusa to proświrnik. Najbardziej znanym gatunkiem jest ketmia szczawiowa – Hibiscus sabdariffa L. i ketmia róża-chińska – Hibiscus rosa sinensis. Surowcem leczniczym ketmii jest kwiat – Flos Hibisci, a właściwie kielich i kieliszek. Kielich i kieliszek ketmii szczawiowej są zbierane w czasie owocowania, po czym suszone. Mają słodko kwaśny smak i mało wyczuwalny zapach. Cały kwiat ketmii róży chińskiej jest ścinany w czasie kwitnienia i suszony w ciemnym miejscu. Kwiat ketmii to składnik herbat smakowych, napojów, mieszanek ziołowych. Nadaje piękną czerwoną barwę i kwaskowaty smak. Ekstrakt z hibiskusa w proszku jest dodawany również do herbat rozpuszczalnych, granulowanych, napojów w proszku do rozpuszczania, niektórych słodyczy. Kwiat ketmii szczawiowej i róży chińskiej można kupić w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością, herbaciarniach, . Są całe wysuszone kielichy z kieliszkami, jak i rozdrobnione. Hibiskusy (kwiat) mają zbliżony skład chemiczny i właściwości lecznicze, zawierają: ok. 11% cukrów, ok. 1,5% białek, 0,1-0,15% tłuszczów, 1% popiołu, 0,16% wapnia, 0,06% fosforu, 0,0038% żelaza, 0,005-0,014% witaminy C, 13% mieszaniny kwasu jabłkowego i cytrynowego, kwas hibiskusowy = hibiscic acid (lakton kwasu hydroksycytrynowego), antocyjany – ok. 1,5% (3-sambubiozyd delfinidyny i cyjanidyny, określane dawniej jako hibiscin = hibiscyna), pektyny (ok. 2%), kwas winowy, szczawiowy, galakturonowy, hydroksyflawony (gossipetin), fitosterole. Glukozyd flawonolowy hibiscitrin (hibiscytryna) uwalnia aglikon – hibiscetin (hibiscetyna). W korzeniach ketmii występują saponiny i kwas winowy. Nasiona hibiskusa zawierają olej i fitosterole (beta sitosterol ok. 60%; kampasterol ok. 16%). Ketmia róża chińska była używana w lecznictwie już w starożytnych Indiach. Wodne wyciągi z ketmii działają immunostymulująco, orzeźwiająco, estrogennie, antyoksydacyjnie, regulująco na wypróżnienia (lekko rozwalniająco), hipotensyjnie (obniżają ciśnienie tętnicze krwi), przeciwgorączkowo i przeciwmiażdżycowo. Napar zakwasza mocz, zwiększa perystaltykę układu moczowego, nasila diurezę. Hibiskus pobudza trawienie, zwiększając wydzielanie soków trawiennych. Zawiera składniki ochraniające miąższ wątroby. W większych dawkach zwiększa wydzielanie żółci i rozszerza naczynia wieńcowe. Działa rozkurczająco na mięsień macicy. Stosowany na czczo hamuje rozwój drożdżaków i niektórych pierwotniaków w układzie pokarmowym. Zewnętrznie zastosowane (wyciągi wodne: napar, odwar) na skórę działają antyseptycznie, przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Hamują odczyny alergiczne. Stosowane są do leczenia trądziku, wyprysków, pokrzywki, owrzodzeń. Okłady z naparu zmniejszają obrzęk wywołany urazami (podobnie jak kwaśna woda – płyn Burowa, altacet). Okłady z naparu z kwiatu hibiskusa na oczy i twarz tonizują naczynia krwionośne, zmniejszają wysięki okołonaczyniowe, obkurczają rozszerzone pory i zmniejszają worki pod oczami. Leczą stan zapalny spojówek. Hibiscus obniża zawartość kreatyniny, kwasu moczowego, sodu i fosforanów w wydalanym moczu. Hibiskus jako kosmetyk Hibiskus stosowany zewnętrznie i wewnętrznie dostarcza licznych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się skóry. oraz witaminę C, będącą niezbędnym składnikiem przy produkcji kolagenu, który jest białkiem odpowiadającym za napięcie skóry i redukcję zmarszczek. Kwiaty hibiskusa łagodzą podrażnienia, a także wykazują działanie antybakteryjne. Kielichy i kieliszki hibiskusa chronią skórę przed powstawaniem pajączków. Osoby, które zmagają się z cerą naczynkową mogą więc sięgnąć po kosmetyki z hibiskusem, gdyż hibiskus działa wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jako kosmetyk hibiskus może być stosowany jako gotowy produkt lub w postaci naparu np. tonik do skóry czy płukanka do włosów. Przeciwwskazania: Hibiscusa nie należy zażywać w okresie ciąży, wpływa bowiem rozkurczowo na na mięśnie macicy. Hibiscus wchodzi także w interakcje z lekami antykoncepcyjnymi na bazie estrogenu. Nie powinny stosować go nadmiernie osoby z niskim ciśnieniem. Korzeń z ketmii obniża płodność kobiet. Istnieją wyniki badań dowodzące, że alkoholowe wyciągi z korzenia hibiskusa róży chińskiej hamują implantację zygoty nawet w 100% (w dawce 400 mg/kg masy ciała). Z tego względu, że nie wiadomo do końca, które składniki ketmii wpływają na gospodarkę hormonalną i funkcje płciowe (właściwości antypłodnościowe – Antifertility) nie polecam preparatów z hibiskusa kobietom planującym ciążę, a tym bardziej kobietom mającym trudności zajścia w ciążę. Składniki hibiskusa zaburzają także proces wytwarzania plemników. źródło: dr. H.Różański, notatki własne. 2 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.