Jump to content

Jajka zapiekane z serem


Ejbert
 Share

Recommended Posts

  • Moderator

Pieczone jaja z serem fontina

 

6 kromek razowego chleba, cienkich
25 deko sera fontina (albo innego nadającego się na fondue albo do sosów serowych), cienko pokrojonego
2 łyżki masła (skrojone na cienkie płatki)
4 łyżki mleka
6 jajek


Naczynie do pieczenia posmarować masłem. Chleb moczyć w mleku i ułożyć w tym naczyniu, na chleb wyłożyć połowę porcji sera i masło. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 8 - 10 min. aż chleb się zarumieni a ser zacznie bulgotać. Wyciągnąć naczynie, rozbić jaja na chleb z serem i każde przykryć pozostałym serem. Piec dalej przez 10 - 15 minut, aż białko się zetnie a ser rozpuści. Podawać na gorąco.

 

Ten przepis na jajca wydaje się łatwy i z tego powodu wybrałem go na niedzielne śniadanie, którego przygotowanie na mnie wypadło. Rodzina marudzi, mają być jaja, ale nie jajecznica i nie gotowane, w ogóle zażyczyli sobie coś innego niż zwykle. No to będą pieczone. A chleb dam też biały, to się sprawdzi, który lepszy, fontiny też nie mam, to dam edam i zobaczymy, kto to przeżyje 

  • Like 1
  • Cool 1
  • Super 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...