Skocz do zawartości

Wykłady o wikingach od 29.XI - UJ, online

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Znalazłam coś bardzo ciekawego. Nie jestem związana z tym wydarzeniem ani UJ, wrzucam, bo po prostu wydało mi się to ciekawe i wiem, że jest tu paru miłośników run.

Wykłady są w Krakowie, ale według opisu jest też transmisja online (przez link, Facebook i Youtube). Pierwszy wykład jest 29.11.2021

Będzie można zadawać pytania po wykładzie. Wstęp WOLNY, nie trzeba być studentem UJ żeby brać udział.

(Następne wykłady z serii o wierzeniach germanów będą się odpływały w piątki, raz w miesiącu)

Link do wydarzenia: https://religioznawstwo.uj.edu.pl/aktualnosci/-/journal_content/56_INSTANCE_6We5Kva92vbm/139758312/149222665

Zapraszamy na cykl otwartych wykładów. Wykład inaugurujący cykl wygłosi 29 listopada prof. Leszek Słupecki.

"Wiatr z Północy. Spotkania z wikingami” to cykl otwartych wykładów poświęconych rozmaitym zagadnieniom z zakresu religii przedchrześcijańskiej Skandynawii. Co miesiąc czołowi skandynawiści zaproszeni przez Instytut Religioznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego poruszają kwestie związane z mitologią, kultem czy magią wikingów.

Wykład inaugurujący cykl wygłosi prof. Leszek Słupecki. Opowie o elementach obcych w mitologii skandynawskiej, m.in. o wpływie postaci frygjjskiej bogini Kybele na kształtowanie się wyobrażeń dotyczących bogini Freji.

Prof. Leszek Słupecki - historyk specjalizujący się w dziejach i archeologii średniowiecza oraz historii religii pogańskich, jeden z pionierów polskich badań skandynawistycznych, pracownik Uniwersytetu Rzeszowskiego. Autor m.in. książek “Wilkołactwo”, “Wyrocznie i wróżby pogańskich Skandynawów”, “Mitologia skandynawska w epoce wikingów”.

Wykład odbędzie się 29.11. 2021 w sali 10 Instytutu Religioznawstwa, będzie również transmitowany online na ms Teams (link TUTAJ) Facebooku oraz YouTube.

Edytowane przez Ragna