Moderators Ejbert Napisano 26 Listopada 2021 Moderators Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Tak mnie naszło na coś innego niż pieczarki i znalazłem przepis na boczniaki, na stronie Anny Czelej, tej od Pięciu Przemian, napisane tam, że... zamiast karpia: BOCZNIAKI PANIEROWANE W PŁATKACH DROŻDŻOWYCH zamiast karpia SKŁADNIKI: Z – 200g boczniaków, jajko M – szczypta pieprzu W – sól do smaku D – 2 łyżki płatków z drożdży dodatki: 2 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka masła PRZYGOTOWANIE: boczniaki pokroić, panierować w jajku roztrzepanym z pieprzem i solą i następnie w płatkach drożdżowych, smażyć na rozgrzanym oleju z pestek winogron z masłem. I drugi: BOCZNIAKI W CEBULCE Z OLEJEM zamiast śledzia sos winegret: Z – szklanka oleju z pestek winogron M – 2 łyżeczki musztardy miodowej W – sól do smaku D – sok z 2 cytryn O – łyżeczka suszonego koperku Z – łyżeczka miodu M – szczypta pieprzu zalewa octowa do cebuli: D – ¼ szklanki octu winnego O – 3 laurowe liście, łyżeczka gorczycy Z – łyżeczka cukru trzcinowego M – cebula, kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego boczniaki: O – wrzątek, laurowy listek Z – 250g boczniaków M – 2 ziarenka ziela angielskiego W – sól do smaku pozostałe składniki: M – 3 cebule W – 250g ugotowanych, posolonych boczniaków D – łyżka natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: sos winegret: do oleju z pestek winogron dodać musztardę, sól, sok z cytryn, koperek, miód, pieprz, wymieszać na gładką masę. Cebulę pokroić w piórka. Zalewa octowa do cebuli: zagotować ocet, dodać laurowe liście, gorczycę, cukier, cebulę, pieprz, ziele angielskie, gotować kilka minut, sparzyć odcedzoną zalewą pokrojoną cebulę, ostudzić, dodać sos winegret, wymieszać. Boczniaki: do wrzątku dodać laurowy listek, oczyszczone i pokrojone boczniaki,ziele angielskie, sól, gotować około 30 minut, odcedzić, dodać odcedzone boczniaki do cebuli, wymieszać, posypać natką pietruszki, odstawić na 2 godziny do przemacerowania. Nie próbowałem jeszcze, bo nie mam boczniaków, ale może ktoś już? 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piko Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 11 minut temu, Ejbert napisał: Nie próbowałem jeszcze, bo nie mam boczniaków, ale może ktoś już? Próbowałem, w panierce... jak schabowe. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 17 minut temu, Ejbert napisał: Nie próbowałem jeszcze, bo nie mam boczniaków, ale może ktoś już? No nie no myslalam.ze Ty te wszystkie przepisy co wstawiasz probujesz! Dobrze ze zadnego jeszxze nie zrobilam Zauwazylam ze to problem internetu. "nie robilem przepisu ale go wstawie". A ja pozniej wyrzucam wszystko do kosza Jadlam boczniaki w panierce z maki i sa dobre. A tych boczniakow to nie trzeba najpierw osolic i odstawic zeby nie mialy gorzkiego smaku?ja wlasnie ostatnio tego nie zrobilam i mialy gorzki posmak. Problem na jami napotkalam przy robieniu to ksztalt boczniakow. Nie sa plaskie (kiedys kupowalam wlasnoe plaski)tylko maja rozne ksztalty, czesto nie sa rozwiniete i ciezko je usmazyc. Szczegolnie ogonki te sa wyjatkowo twarde. Moze moje byly trefne nie wiem. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesi Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 22 minuty temu, Ejbert napisał: BOCZNIAKI PANIEROWANE W PŁATKACH DROŻDŻOWYCH zamiast karpia SKŁADNIKI: Z – 200g boczniaków, jajko M – szczypta pieprzu W – sól do smaku D – 2 łyżki płatków z drożdży dodatki: 2 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka masła Oooo! boczniaki to jest to i przepis podobny do "mojego" Nie używam w ogóle czarnego pieprzu - do roztrzepanego jajka dodaję wyciśnięty czosnek i pieprz cayenne - w tym miziam posolone boczniaki i siup na patelnię (smażę na maśle). Pięciu Przemian może i w tym nie ma ale smakuje mmmmmmm 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderators Ejbert Napisano 26 Listopada 2021 Autor Moderators Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) 17 minut temu, Blackraven napisał: No nie no myslalam.ze Ty te wszystkie przepisy co wstawiasz probujesz! Dobrze ze zadnego jeszxze nie zrobilam wszystkie wypróbowałem! oprócz tego, bo mówię, że nie mam boczniaków, jest piątek wieczór i nie będę oblatywał miasta w poszukiwaniu tych grzybów Mam pieczarki, a przepis sam się znalazł w necie, zaciekawił mnie, bo niby nic nowego - grzyba można usmażyć, ale tu jest wg. kolejności 5 przemian. Tak samo można kanie przygotować, tylko trzeba wstawić mleko (chyba do Ziemi, nie pamiętam), bo kania też jak schabowy, ale w mleku moczona jest lepsza. Ogonki to może są tak jak przy kani - do wyrzucenia. Edytowane 26 Listopada 2021 przez Ejbert 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stilla Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Boczniaki moim zdaniem smakują inaczej niż pieczarki. Bardziej... grzybowo. Jak mnie nie stać na lepszego grzyba to kupuję albo boczniaki albo suszone grzyby... shitake (dodają grzybowego smaku np. w sosach, a są tanie). Ale Twój "rybny" przepis mnie tak zachwycił, że aż spojrzałam czy dałoby się z nich zrobić coś jeszcze, np. po kaszubsku... i znalazłam! Narobiłeś mi teraz smaka tymi boczniakami https://www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-po-kaszubsku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Kani w panierce nie jadlam od dziecinstwa. Panierowane grzyby mniam -kanie i boczniaki mniam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Ismer Napisano 26 Listopada 2021 Administrator Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Ale show! Potrawa typowo wigilijna, do tego wege - zamiast karpia grzyby, a do tego smak schabowego, no wash&go, bardzo sprytne - to tak jak panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek Skuszę się na święta, karpia i tak od paru ładnych lat nie jadamy, a posmakować owocu w ten czas zakazanego i to bez grzechu - aż miło 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 26 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 A czy ktos panierowal juz w platkach drozdzowych? Chodzi i te drozdze neiaktywne co smakuja jak parmezan tak?czy one sie nie spala podczas smazenia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.