Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderators
Napisano

Tak mnie naszło na coś innego niż pieczarki i znalazłem przepis na boczniaki, na stronie Anny Czelej, tej od Pięciu Przemian, napisane tam, że... zamiast karpia:

BOCZNIAKI PANIEROWANE W PŁATKACH DROŻDŻOWYCH zamiast karpia

SKŁADNIKI:
Z – 200g boczniaków, jajko
M – szczypta pieprzu
W – sól do smaku
D – 2 łyżki płatków z drożdży
dodatki: 2 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:
boczniaki pokroić, panierować w jajku roztrzepanym z pieprzem i solą i następnie w płatkach drożdżowych, smażyć na rozgrzanym oleju z pestek winogron z masłem.

I drugi:

BOCZNIAKI W CEBULCE Z OLEJEM zamiast śledzia

sos winegret:
Z – szklanka oleju z pestek winogron
M – 2 łyżeczki musztardy miodowej
W – sól do smaku
D – sok z 2 cytryn
O – łyżeczka suszonego koperku
Z – łyżeczka miodu
M – szczypta pieprzu

zalewa octowa do cebuli:

D – ¼ szklanki octu winnego
O – 3 laurowe liście, łyżeczka gorczycy
Z – łyżeczka cukru trzcinowego
M – cebula, kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego

boczniaki:
O – wrzątek, laurowy listek
Z – 250g boczniaków
M – 2 ziarenka ziela angielskiego
W – sól do smaku

pozostałe składniki:
M – 3 cebule
W – 250g ugotowanych, posolonych boczniaków
D – łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
sos winegret: do oleju z pestek winogron dodać musztardę, sól, sok z cytryn, koperek, miód, pieprz, wymieszać na gładką masę.
Cebulę pokroić w piórka.
Zalewa octowa do cebuli: zagotować ocet, dodać laurowe liście, gorczycę, cukier, cebulę, pieprz, ziele angielskie, gotować kilka minut, sparzyć odcedzoną zalewą pokrojoną cebulę, ostudzić, dodać sos winegret, wymieszać.
Boczniaki: do wrzątku dodać laurowy listek, oczyszczone i pokrojone boczniaki,ziele angielskie, sól, gotować około 30 minut, odcedzić, dodać odcedzone boczniaki do cebuli, wymieszać, posypać natką pietruszki, odstawić na 2 godziny do przemacerowania.

Nie próbowałem jeszcze, bo nie mam boczniaków, ale może ktoś już? 

• Super 3
  • Dziękuję 1
Napisano
11 minut temu, Ejbert napisał:

Próbowałem, w panierce... jak schabowe. :)

• Lubię to! 2
  • Super 1
Gość alieninside
Napisano
17 minut temu, Ejbert napisał:

No nie no myslalam.ze Ty te wszystkie przepisy co wstawiasz probujesz! Dobrze ze zadnego jeszxze nie zrobilam :sark:

Zauwazylam ze to problem internetu.  "nie robilem przepisu ale go wstawie". A ja pozniej wyrzucam wszystko do kosza :sark:

Jadlam boczniaki w panierce z maki i sa dobre.

A tych boczniakow to nie trzeba najpierw osolic i odstawic zeby nie mialy gorzkiego smaku?ja wlasnie ostatnio tego nie zrobilam i mialy gorzki posmak. Problem na jami napotkalam przy robieniu to ksztalt boczniakow. Nie sa plaskie (kiedys kupowalam wlasnoe plaski)tylko maja rozne ksztalty, czesto nie sa rozwiniete i ciezko je usmazyc. Szczegolnie ogonki te sa wyjatkowo twarde.

Moze moje byly trefne nie wiem.

Napisano
22 minuty temu, Ejbert napisał:

BOCZNIAKI PANIEROWANE W PŁATKACH DROŻDŻOWYCH zamiast karpia

SKŁADNIKI:
Z – 200g boczniaków, jajko
M – szczypta pieprzu
W – sól do smaku
D – 2 łyżki płatków z drożdży
dodatki: 2 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka masła

Oooo! boczniaki to jest to :) i przepis podobny do "mojego" :)

Nie używam w ogóle czarnego pieprzu - do roztrzepanego jajka dodaję wyciśnięty czosnek i pieprz cayenne - w tym miziam posolone boczniaki i siup na patelnię (smażę na maśle). Pięciu Przemian może i w tym nie ma ale smakuje mmmmmmm ;p

• Lubię to! 2
  • Cool 1
  • Super 1
  • Moderators
Napisano (edytowane)
17 minut temu, Blackraven napisał:

No nie no myslalam.ze Ty te wszystkie przepisy co wstawiasz probujesz! Dobrze ze zadnego jeszxze nie zrobilam :sark:

wszystkie wypróbowałem! oprócz tego, bo mówię, że nie mam boczniaków, jest piątek wieczór i nie będę oblatywał miasta w poszukiwaniu tych grzybów ;p 

Mam pieczarki, a przepis sam się znalazł w necie, zaciekawił mnie, bo niby nic nowego - grzyba można usmażyć, ale tu jest wg. kolejności 5 przemian. 

Tak samo można kanie przygotować, tylko trzeba wstawić mleko (chyba do Ziemi, nie pamiętam), bo kania też jak schabowy, ale w mleku moczona jest lepsza. 

Ogonki to może są tak jak przy kani - do wyrzucenia.

Edytowane przez Ejbert
  • Lubię to! 2
Napisano

Boczniaki moim zdaniem smakują inaczej niż pieczarki. Bardziej... grzybowo. Jak mnie nie stać na lepszego grzyba to kupuję albo boczniaki albo suszone grzyby... shitake (dodają grzybowego smaku np. w sosach, a są tanie).

Ale Twój "rybny" przepis mnie tak zachwycił, że aż spojrzałam czy dałoby się z nich zrobić coś jeszcze, np. po kaszubsku... i znalazłam! :D Narobiłeś mi teraz smaka tymi boczniakami

https://www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-po-kaszubsku/

Gość alieninside
Napisano

Kani w panierce nie jadlam od dziecinstwa. Panierowane grzyby mniam -kanie i boczniaki mniam.

• Administrator
Napisano

Ale show! Potrawa typowo wigilijna, do tego wege - zamiast karpia grzyby, a do tego smak schabowego, no wash&go, bardzo sprytne - to tak jak panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek :biggrin: 

Skuszę się na święta, karpia i tak od paru ładnych lat nie jadamy, a posmakować owocu w ten czas zakazanego i to bez grzechu - aż miło :sark: 

• Dobre! 2
Gość alieninside
Napisano

A czy ktos panierowal juz w platkach drozdzowych? Chodzi i te drozdze neiaktywne co smakuja jak parmezan tak?czy one sie nie spala podczas smazenia?