Jump to content

Boczniaki


Ejbert
 Share

Recommended Posts

  • Moderator

Tak mnie naszło na coś innego niż pieczarki i znalazłem przepis na boczniaki, na stronie Anny Czelej, tej od Pięciu Przemian, napisane tam, że... zamiast karpia:

 

BOCZNIAKI PANIEROWANE W PŁATKACH DROŻDŻOWYCH zamiast karpia

SKŁADNIKI:
Z – 200g boczniaków, jajko
M – szczypta pieprzu
W – sól do smaku
D – 2 łyżki płatków z drożdży
dodatki: 2 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:
boczniaki pokroić, panierować w jajku roztrzepanym z pieprzem i solą i następnie w płatkach drożdżowych, smażyć na rozgrzanym oleju z pestek winogron z masłem.

 

 I drugi:

BOCZNIAKI W CEBULCE Z OLEJEM zamiast śledzia

sos winegret:
Z – szklanka oleju z pestek winogron
M – 2 łyżeczki musztardy miodowej
W – sól do smaku
D – sok z 2 cytryn
O – łyżeczka suszonego koperku
Z – łyżeczka miodu
M – szczypta pieprzu

zalewa octowa do cebuli:

D – ¼ szklanki octu winnego
O – 3 laurowe liście, łyżeczka gorczycy
Z – łyżeczka cukru trzcinowego
M – cebula, kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego

boczniaki:
O – wrzątek, laurowy listek
Z – 250g boczniaków
M – 2 ziarenka ziela angielskiego
W – sól do smaku

pozostałe składniki:
M – 3 cebule
W – 250g ugotowanych, posolonych boczniaków
D – łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:
sos winegret: do oleju z pestek winogron dodać musztardę, sól, sok z cytryn, koperek, miód, pieprz, wymieszać na gładką masę.
Cebulę pokroić w piórka.
Zalewa octowa do cebuli: zagotować ocet, dodać laurowe liście, gorczycę, cukier, cebulę, pieprz, ziele angielskie, gotować kilka minut, sparzyć odcedzoną zalewą pokrojoną cebulę, ostudzić, dodać sos winegret, wymieszać.
Boczniaki: do wrzątku dodać laurowy listek, oczyszczone i pokrojone boczniaki,ziele angielskie, sól, gotować około 30 minut, odcedzić, dodać odcedzone boczniaki do cebuli, wymieszać, posypać natką pietruszki, odstawić na 2 godziny do przemacerowania.

 

Nie próbowałem jeszcze, bo nie mam boczniaków, ale może ktoś już? 

  • Super 5
  • Thanks! 1
Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, Ejbert napisał:

Nie próbowałem jeszcze, bo nie mam boczniaków, ale może ktoś już? 

No nie no myslalam.ze Ty te wszystkie przepisy co wstawiasz probujesz! Dobrze ze zadnego jeszxze nie zrobilam :sark:

 

Zauwazylam ze to problem internetu.  "nie robilem przepisu ale go wstawie". A ja pozniej wyrzucam wszystko do kosza :sark:

 

Jadlam boczniaki w panierce z maki i sa dobre.

 

A tych boczniakow to nie trzeba najpierw osolic i odstawic zeby nie mialy gorzkiego smaku?ja wlasnie ostatnio tego nie zrobilam i mialy gorzki posmak. Problem na jami napotkalam przy robieniu to ksztalt boczniakow. Nie sa plaskie (kiedys kupowalam wlasnoe plaski)tylko maja rozne ksztalty, czesto nie sa rozwiniete i ciezko je usmazyc. Szczegolnie ogonki te sa wyjatkowo twarde.

Moze moje byly trefne nie wiem.

  • Like 2
  • Super 1
Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, Ejbert napisał:

BOCZNIAKI PANIEROWANE W PŁATKACH DROŻDŻOWYCH zamiast karpia

SKŁADNIKI:
Z – 200g boczniaków, jajko
M – szczypta pieprzu
W – sól do smaku
D – 2 łyżki płatków z drożdży
dodatki: 2 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka masła

Oooo! boczniaki to jest to :) i przepis podobny do "mojego" :)

Nie używam w ogóle czarnego pieprzu - do roztrzepanego jajka dodaję wyciśnięty czosnek i pieprz cayenne - w tym miziam posolone boczniaki i siup na patelnię (smażę na maśle). Pięciu Przemian może i w tym nie ma ale smakuje mmmmmmm ;p

  • Like 2
  • Cool 1
  • Super 1
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator
17 minut temu, Blackraven napisał:

No nie no myslalam.ze Ty te wszystkie przepisy co wstawiasz probujesz! Dobrze ze zadnego jeszxze nie zrobilam :sark:

 

wszystkie wypróbowałem! oprócz tego, bo mówię, że nie mam boczniaków, jest piątek wieczór i nie będę oblatywał miasta w poszukiwaniu tych grzybów ;p 

Mam pieczarki, a przepis sam się znalazł w necie, zaciekawił mnie, bo niby nic nowego - grzyba można usmażyć, ale tu jest wg. kolejności 5 przemian. 

Tak samo można kanie przygotować, tylko trzeba wstawić mleko (chyba do Ziemi, nie pamiętam), bo kania też jak schabowy, ale w mleku moczona jest lepsza. 

 

Ogonki to może są tak jak przy kani - do wyrzucenia.

Edited by Ejbert
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • Ekspert

Boczniaki moim zdaniem smakują inaczej niż pieczarki. Bardziej... grzybowo. Jak mnie nie stać na lepszego grzyba to kupuję albo boczniaki albo suszone grzyby... shitake (dodają grzybowego smaku np. w sosach, a są tanie).

 

Ale Twój "rybny" przepis mnie tak zachwycił, że aż spojrzałam czy dałoby się z nich zrobić coś jeszcze, np. po kaszubsku... i znalazłam! :D Narobiłeś mi teraz smaka tymi boczniakami

 

https://www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-po-kaszubsku/

  • Like 2
  • Cool 1
  • Super 1
Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

Ale show! Potrawa typowo wigilijna, do tego wege - zamiast karpia grzyby, a do tego smak schabowego, no wash&go, bardzo sprytne - to tak jak panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek :biggrin: 

Skuszę się na święta, karpia i tak od paru ładnych lat nie jadamy, a posmakować owocu w ten czas zakazanego i to bez grzechu - aż miło :sark: 

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...