Skocz do zawartości

"Wszelka pomyślność"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Proszę o odpowiedź doświadczonych użytkowników czy układ:

Uruz Fehu Gebo

Jest poprawny na tzw. "wszelką pomyślność". Czy jest poprawnie skomponowany. Zdrowie, finanse i miłość - czy nie zbyt ogólnie?

Napisano

Dzień dobry ponownie,

Czy ten skrypt jest tak zły lub dobry, że nikt nie chce go skomentować?

• Moderator
Napisano
10 godzin temu, PeJot napisał:

Dzień dobry ponownie,

Czy ten skrypt jest tak zły lub dobry, że nikt nie chce go skomentować?

Jest opcja 3 - aktualnie nie zaglądał tu nikt kto zna się na runach i skryptach runicznych.

W dniu 27.01.2022 o 11:24, PeJot napisał:

Jest poprawny na tzw. "wszelką pomyślność". Czy jest poprawnie skomponowany. Zdrowie, finanse i miłość - czy nie zbyt ogólnie?

Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "wszelka pomyślność",jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego

• Lubię to! 2
  • W punkt 2
Napisano
46 minut temu, Lunaria napisał:

Jest opcja 3 - aktualnie nie zaglądał tu nikt kto zna się na runach i skryptach runicznych.

Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "wszelka pomyślność",jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego

Przede wszystkim dziękuję za reakcję, dlatego napisałem w cudzysłowie "wszelka pomyślność". Czy ten skrypt można bezpiecznie nosić przy sobie, jest poprawnie  zbudowany?

Napisano

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Sprawa jest taka, że zrobiłem (własnoręcznie), z zamiarem noszenia cały czas, obrączkę z miedzi z grawerem: Uruz Fehu Gebo

czy mogę dodać na końcu Ingwaz oraz Wunjo? Czy lepiej tę zniszczyć i zrobić od nowa w takim ciągu: Uruz - Fehu - Gebo - Ingwaz - Wunjo?

y4mc80FnjzhsLvP-gxeUdiMaXVLFRaGdFTwOhzt4o9IOYXHkPcE1bTcCvPMvZ0CMxJxnrIg_L6BZPSDdaoMVeu9tnddCBXUmtN3YEAYhBC3CsN5WG6RMY_S-dWR1wcZImyxIk_3eN3d0dW_Qk11tGVR0RA3zZaNOkGdBTQWGg6UPJsoswQNa98ZwFY8bMchENtYlhqCD7QR6x7LQlYVN9SGJnJjZpA8T7NIHuFgY0YThDA.jpg

• Lubię to! 1
Napisano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź i cenne wskazówki. Rozumiem. To co wygrawerowałem wydaje mi się OK.

Zdaję sobie doskonale sprawę, że również w magii jest tak, że "szczęściu" trzeba pomóc, o "zdrowie" dbać itd. Rozumiem teraz również, że ten sam skrypt, składający się z tych samych znaków, może działać inaczej dla jednej osoby, a inaczej dla innej?

Stąd - proszę wybaczyć, że nadużywam cierpliwości - musi pojawić się pytanie nowicjusza, czy istnieje coś takiego jak gramatyka, sposób łączenia symboli runicznych rozumianych w tym przypadku jako zasób leksykalny?

Edytowane przez PeJot
  • Lubię to! 3
Napisano

Dziękuję wszystkim za komentarze, bardzo cenne informacje. Chyba zacznę od pojedynczej runy.

Nowy grawer to nie problem ;) Czy pokazaną wyżej obrączkę z grawerem można ewentualnie włożyć do szuflady i zapomnieć? Czy należałoby ją zniszczyć i w ten sposób dezaktywować?

• Lubię to! 2
  • Moderators
Napisano
W dniu 5.02.2022 o 23:45, PeJot napisał:

Czy pokazaną wyżej obrączkę z grawerem można ewentualnie włożyć do szuflady i zapomnieć? Czy należałoby ją zniszczyć i w ten sposób dezaktywować?

Ja bym postąpił tak, jak należy z magicznymi napisami runicznymi postępować, czyli zniszczyć. Nienoszenie nie oznacza, że skrypt nie działa, a skoro na to samo chcesz teraz inny, to poprzedni wypadało by dezaktywować. Nie wiem co prawda, jak by działały oba, bo tak nie robiłem i w kręgu zainteresowanych też nikt tak nie robił. Ciekawe to mogłoby być doświadczenie, lecz nie wiem, czy wywołany efekt byłby zgodny z zamierzeniami. Ze zdawałoby się prostymi rzeczami, jak np. afirmacje, też bywają kłopoty, a z runami, które mają swoją historię i działają w przestrzeni kilkaset lat mogą być kłopoty większe.

Nie odważyłbym się tego sprawdzać na własnej skórze, bo by się narobiło, gdyby pani małżonka nagle zaczęła grzać runą Gebo pod samo niebo? :D 

• Lubię to! 1
  • W punkt 1
  • Super 4
Gość Stilla
Napisano
W dniu 5.02.2022 o 16:56, Malakim napisał:

Natomiast nie lepiej by było zacząć od jednej runy? Przeanalizować czego potrzebujesz najbardziej i na to znaleźć jakąś runę. Ze wszystkich run jeślibym miał polecić jedną to Sowilo, z jednej strony przynosi nadzieję, pomaga się nie pogubić w życiu i znaleźć w nim światło. I chyba też powoduje że ludzie nas zaczynają postrzegać w pozytywnym świetle - mnie jak ją nosiłem raz na ulicy zaczepił jakiś headhunter i proponował statystowanie w reklamach i filmach XD

Tak z innej beczki, mi przed oczami stanęło SS, które użyło do swojego znaku podwójnej runy Sowilo :p

Po za tym chyba aż wypróbuję na sobie samo Sowilo, zawsze chciałam na sobie przetestować runy, a teraz znalazł się fajny pomysł na to :D Fajna historia @Malakim

Napisano (edytowane)
W dniu 2.02.2022 o 17:40, Ismer napisał:

Poza tym Fehu jest w porzo, to nie jest zły skrypt, tylko trzeba mieć świadomość, że trzeba doglądać inwentarza, ale tak po prawdzie w życiu jest tak samo - jeśli sam nie zadbasz o swoje zdrowie, finanse czy związek, to po prostu prędzej czy później to się i tak zszarzeje, zasyfi, podupadnie - bo takie jest życie.

Dodam jeszcze dwa swoje doświadczenia z runą Fehu w skryptach, które sam tworzyłem nieumiejętnie.

Pierwszy - sprawa o odszkodowanie dla członka rodziny. Udało mi się wywalczyć dopłatę od ubezpieczalni i nie robiłem tego dla siebie - idealnie koresponduje z tym co napisała Ismer.

Drugi - skrypt na sprzedaż auta, zamiast sprzedać auto zapłaciłem mandat (Fehu w portfelu) :D kara wydaje się śmiesznie niska patrząc na obecne stawki, można by powiedzieć że to była wręcz "nagroda". Podłożyłem się jak dzieciak pod policyjną suszarkę a pieniążki poszły w eter. Skrypt zniszczyłem, auto sprzedałem za znacznie mniejsze pieniądze niż chciałem otrzymać. Jeżdzę zgodnie z przepisami.

Od tego czasu runy zostawiły mnie w spokoju :D

Edytowane przez Artanis
  • Lubię to! 3