alieninside Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) Hej. Jestem ciekawa czy znacie i robicie jakies przepisy w stylu zero waste z wykorzystaniem fragmentow warzyw i owocow lub innych produktow ktore nornalnie sie wyrzuca. Np ryz z nogi od brokula albo carpaccio albo kiszona skora od arbuza.... Robicie takie przepisy czy raczej trzymacie sie tradycji czyli wyrzucacie na kompost? Edytowane 14 Lutego 2022 przez Blackraven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samarkanda Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Staram się nic nie marnować, tak więc u mnie królują takie "zupy śmieciówki", gdzie ląduje wszystko co zostało z przygotowywania potraw dla śmiertelników, czy po prostu wala się po lodówce Na przykład bardzo lubię zupe z rybich łbów. To samo jeśli chodzi o podroby, ale tutaj powiem tylko tak, jem jak leci, ale już bez szczegółów bo nie każdy ma chęc to czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 7 minut temu, Saman napisał: aram się nic nie marnować, tak więc u mnie królują takie "zupy śmieciówki", gdzie ląduje wszystko co zostało z przygotowywania potraw dla śmiertelników, czy po prostu wala się po lodówce Na przykład bardzo lubię zupe z rybich łbów. Mialam jakis czas temu ochote na taka zupe. Podobno bardzo zdrorwa. Co do watrobki z jablkiem jest okej. Co do jakiegos mozdzku albo innego g... to bym anwet nie sprobowala. Ja zem nie hannibal lecter 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stilla Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Skórek nie używam, bo uważam, że są pryskane i nie nadają się do jedzenia, chyba, że z własnego ogródka. Typowym recyklingiem dla mnie są rzeczy pozostałe z gotowania rosołu: niektórzy ludzie wywalają mięso i warzywa, dla mnie to nie do pomyślenia. Albo je zjadam w rosole (mięso oskubuję) albo mielę wszystko jak leci (łącznie z rozgotowaną cebulą, kapustą czy pietruszką) i robię z tego zapiekany pasztet, najczęściej z dodatkiem jakiejś kaszy np. jaglanej, żeby się zrobiło tego więcej. W ogóle z wszelkich kasz które zostają czasem w ramach resztek wychodzą zresztą dobre kotlety, wystarczy trochę cebulki, mąki i jajo. Schłodzona, lekko podeschnięta kasza właściwie nadaje się do tego lepiej, bo ma trwalszą konsystencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) 18 minut temu, Ragna napisał: Skórek nie używam, bo uważam, że są pryskane i nie nadają się do jedzenia, chyba, że z własnego ogródka. Typowym recyklingiem dla mnie są rzeczy pozostałe z gotowania rosołu: niektórzy ludzie wywalają mięso i warzywa, dla mnie to nie do pomyślenia. Albo je zjadam w rosole (mięso oskubuję) albo mielę wszystko jak leci (łącznie z rozgotowaną cebulą, kapustą czy pietruszką) i robię z tego zapiekany pasztet, najczęściej z dodatkiem jakiejś kaszy np. jaglanej, żeby się zrobiło tego więcej. W ogóle z wszelkich kasz które zostają czasem w ramach resztek wychodzą zresztą dobre kotlety, wystarczy trochę cebulki, mąki i jajo. Schłodzona, lekko podeschnięta kasza właściwie nadaje się do tego lepiej, bo ma trwalszą konsystencję. Tez zjadam mieso z rosolu razem z warzywami.... to dobry lekkostrawny posilek. Zdarzalo mi sie to mieso lekko rozdrobnic i podsmazyc z jakas przyprawa np do grilla albo meksykanska i zjesc z ryzem albo polozyc na salacie. Bylo naprawde smaczne. Co do tych skorek np z arbuza to ostatnio czytalam o tym post. Ktos je ukisil. komentarze pod spodem byly bezcenne. Najlepszy:ludzie niedlugo wlasne gowno bedziemy jesc. No i nie sposob sie pod tym nie podpisac. Natomiast widzialam cos takiego na necie jak ryz z brokula - starta sama lodyga z brokula bez rozyczek. Serio takie cos to sama moge sprzedac Czasem robie tez frytki z piekarnika z wloszczyzny ktora mi zostaje -pietruszka marchewka selera i jest to mega smaczne. Szczegolnie pieczona pietruszka. Edytowane 14 Lutego 2022 przez Blackraven 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stilla Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 41 minut temu, Blackraven napisał: darzalo mi sie to mieso lekko rozdrobnic i podsmazyc z jakas przyprawa np do grilla albo meksykanska i zjesc z ryzem albo polozyc na salacie. Bylo naprawde smaczne. Fajny pomysł, przypomniałaś mi właściwie, że mój tata używał takie mięso do potrawki a'la flaki. Po prostu dodawał przyprawę do flaków i zajadał to z chlebem z masłem. Dobre to było i też łatwe do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 2 minuty temu, Ragna napisał: Fajny pomysł, przypomniałaś mi właściwie, że mój tata używał takie mięso do potrawki a'la flaki. Po prostu dodawał przyprawę do flaków i zajadał to z chlebem z masłem. Dobre to było i też łatwe do zrobienia To ja mam hiciora. Moja babka robila jajecznice z liscmi pokrzywy ktora rosla za ogrodzeniem. Srednio pamietam smak ale chyba okej. wkleje zdjecie z potrawa z lodygi od brokula jaka wymysle ale to za jakis 12 tyg jak skoncza mi sie zapasy. Zobacze co zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stilla Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Godzinę temu, Blackraven napisał: Natomiast widzialam cos takiego na necie jak ryz z brokula - starta sama lodyga z brokula bez rozyczek. Serio takie cos to sama moge sprzedac Szczerze to nie pamiętam co ja robię z łodygami. Ale chyba zacznę je po prostu obierać i kroić w kostkę, jako dodatek do zupy jarzynowej. Wydaje mi się, że w takiej formie wręcz nikt się nie połapie co to jest, a zdecydowanie będzie mniej bujania się z jakimś struganiem na ziarenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 7 minut temu, Ragna napisał: Szczerze to nie pamiętam co ja robię z łodygami. Ale chyba zacznę je po prostu obierać i kroić w kostkę, jako dodatek do zupy jarzynowej. Wydaje mi się, że w takiej formie wręcz nikt się nie połapie co to jest, a zdecydowanie będzie mniej bujania się z jakimś struganiem na ziarenka Ale ta lodyga jest naprawde niedobra... i nie wiem czy czesc nie jest zdrewniala i do wyrzucenia ale zobaczymy... Narazie mam materialy na spoko dania wiec sie nie przejmuje ale odkladam juz na bok tego typu odpady... PRe lat temu na blogach bylo modne pesto z lisci marchewki lub rzodkiewki ale szczerze mowiac to rzadko widze te warzywa sprzedawane z liscmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stilla Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 1 minutę temu, Blackraven napisał: PRe lat temu na blogach bylo modne pesto z lisci marchewki lub rzodkiewki ale szczerze mowiac to rzadko widze te warzywa sprzedawane z liscmi. Zupę z nich można zrobić, zdaje się zupa z liści rzodkiewki jest francuskim przepisem, ale jak wspominałam, ja mam obawy przed jedzeniem niektórych części roślin z obawy przed pestycydami :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Teraz, Ragna napisał: ja mam obawy przed jedzeniem niektórych części roślin z obawy przed pestycydami :/ Tak ja tez. Np przed chipsami/frytkami z obierek od zirmniakow i roslu z obierek z warzyw i lupiny z cebuli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 A pijecie wode z plastikowych nutelek czy noscie szklane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stilla Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 1 minutę temu, Blackraven napisał: A pijecie wode z plastikowych nutelek czy noscie szklane? Różnie. Akurat tam gdzie mieszkam jest osobny kranik z filtrowaną wodą, więc piję dużo kranówy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samarkanda Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Też łoje kranówe, wmawiam sobie że to dobry sposób na wzmocnienie organizmu no i faktycznie na początku czułem się nieciekawie, a potem jakoś się dostosowałem. Chyba że to jeden wielki zbieg okoliczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Nie w tym rzecz. Aj tez pije kranowe. Ale czy jak wychodzicie to nalewacie ja do szklanej butelki czy plastikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samarkanda Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Teraz, Blackraven napisał: Nie w tym rzecz. Aj tez pije kranowe. Ale czy jak wychodzicie to nalewacie ja do szklanej butelki czy plastikowej. A! Plastik bo jestem pierdoła i zaraz bym stłukł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stilla Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 2 godziny temu, Blackraven napisał: Nie w tym rzecz. Aj tez pije kranowe. Ale czy jak wychodzicie to nalewacie ja do szklanej butelki czy plastikowej. Poza dom biorę kupną, bo nie za bardzo mam jak domyć wąskie butelki, żeby je używać po kilka razy. Za to kubek termiczny jest ok, tyle, że mój jest tak przeżarty już kawą, że każdy inny napój i tak zyska smak kawy, więc woda raczej odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesi Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 3 godziny temu, Blackraven napisał: A pijecie wode z plastikowych nutelek czy noscie szklane? Z plastikowej, takiej z wymiennym filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) 12 godzin temu, Mesi napisał: Z plastikowej, takiej z wymiennym filtrem. Hmm powinnam byla chyba taka kupic a nie szklana... bardziej praktyczna. Tyle sie jedbak na czytalam o plastikach ze sa rakotworcze ale no cos trzeba umrzec.... Edytowane 15 Lutego 2022 przez Blackraven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 4 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Paczajta to: https://www.instagram.com/reel/CnjvPlSqglS/?igshid=MDJmNzVkMjY= ktos to jadl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piko Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 W dniu 4.02.2023 o 16:06, Blackraven napisał: ktos to jadl? Jadłem, kiedyś... dużo witamin B... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samarkanda Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 On 2/4/2023 at 4:06 PM, Blackraven said: Paczajta to: https://www.instagram.com/reel/CnjvPlSqglS/?igshid=MDJmNzVkMjY= ktos to jadl? Niestety, ale jak ja to zjem, to sam zamienię się w balonik szpiegowski . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piko Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 33 minuty temu, Samarkanda napisał: Niestety, ale jak ja to zjem, to sam zamienię się w balonik szpiegowski . Nie jem i nie piję cukru, i dlatego swobodnie mogę to jeść... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 8 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 frytki z noga od brokula. Kto probowal? https://www.instagram.com/reel/CXPCcYnjucG/?igshid=MDJmNzVkMjY%3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.