Ver Million Napisano 18 Lutego 2022 Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) Dziś wiele mojej uwagi skupiły Arkana Wielkie. Przyszło mi do głowy, że skoro Głupiec i Świat są właściwie tak podobne, czemu by nie spróbować rozłożyć reszty kart w taki sposób, że jednej karcie z góry talii przypasować jedną kartę z dołu talii (suma dwóch kart tworzy 21). Odniosłam wrażenie, że pary kart dotyczą tego samego tematu. Są względem siebie jednocześnie komplementarne i przeciwstawne tworząc razem jedność (XXI). Być może jedynie ich współdziałanie tworzy pełnie obrazu. Wyłoniłam następujące pary: 0 Głupiec - XXI Świat Nieświadoma niewiedza kontra świadoma wiedza. I Mag - XX Transformacja Działanie kontra ocena/weryfikacja. II Arcykapłanka - XIX Słońce To co ukryte i przeszłe kontra to co jawne i teraźniejsze. III Cesarzowa - XVIII Księżyc Archetyp matki. Zdolność do kreacji kontra instynkty. IV Cesarz - XVII Gwiazda To co „saturniczne”, fizyczne i realne kontra wizje, marzenia, wiara i to co nierealne. V Arcykapłan - XVI Wieża Struktury kontra upadek struktur. VI Kochankowie - XV Diabeł Wybór kontra zniewolenie. Pójście za głosem serca kontra utrata kontaktu z głosem serca. VII Rydwan - XIV Umiar Pęd przed siebie kontra zatrzymanie się. VIII Siła - XIII Śmierć Ta para nawet brzmi przeciwstawnie. Ale kojarzy mi się ze znakiem Lwa - prezencja kontra uśmiercenie siebie/ być może uśmiercenie ego. Albo kontrola kontra transformacja. IX Pustelnik - XII Wisielec Tu nie mam za bardzo pomysłu, ale może samotność z wyboru kontra samotność z przymusu? X Koło fortuny - XI Sprawiedliwość Akceptowanie kaprysów losu kontra egzekwowanie granic/ wyciąganie konsekwencji. Bardzo mnie to zainteresowało dlatego postanowiłam to zgooglować i znalazłam ciekawą stronę, na której ktoś już opisuje to zjawisko. http://m.taraka.pl/cesarz_gwiazda Okazalo się również, że inni zauważyli tak zwane powiązania krzyżowe. Mi przywodzi to również na myśl pewna sinusoidę i podział na to co dzieje się wewnątrz nas od Głupiec - Sąd - Arcykapłanka itd kontra to co możemy jedynie zamanifestować w świecie, ale to nie jest zbyt przemyślana hipoteza. Słyszeliście już kiedyś o czymś takim? nastek96, możesz zobaczyć jak wyglądają AW w talii Złotego Koła Życia, choć wiem, że jakość pozostawia wiele do życzenia. Edytowane 18 Lutego 2022 przez Ver Million 1 1 Cytuj
Ekspert Gringe Napisano 18 Lutego 2022 Ekspert Napisano 18 Lutego 2022 32 minuty temu, Ver Million napisał: IX Pustelnik - XII Wisielec Tu nie mam za bardzo pomysłu, ale może samotność z wyboru kontra samotność z przymusu? Wisielec nie jest dla mnie samotnością z przymusu - to jest wybór Wisielca, że tkwi w takim stanie w jakim jest. Eremita posiada wiedzę, Wisielec potrzebuje skupienia by odnaleźć wiedzę w sobie. Obie karty mówią o odosobnieniu przy czym Eremita jest jednak w ruchu, Wisielec czeka. W Wisielcu często mówi die o poświeceniu, Eremita jakby z lżejszym sercem rezygnował ze wszystkiego. Wisielec „czerpie” z otoczenia nie dając nic od siebie, Eremita nie pobiera nic z otoczenia, odchodzi do swojej samotni. Ciekawa jestem skojarzeń innych. Fajny pomysł na to zestawienie - daje do myślenia. 1 Cytuj
Gość Stilla Napisano 19 Lutego 2022 Napisano 19 Lutego 2022 Super zestawienie, podoba mi się ten pomysł! Dał mi sporo do myślenia. Do Kochanków można trochę jeszcze dopowiedzieć. Z jednej strony utarło się, że to wybór, z drugiej strony niektórzy widzą w tej karcie archetyp romantycznej miłości. W zdrowym sensie chodzi o równe partnerstwo, w Diable chodzi o ubezwłasnowolnienie, ofiarę i pana/kata. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi